Analyse Source EURO STOXX 50 ETF (EUR)

Een ETF dat geschikt is als kernpositie in een portefeuille. Het biedt een brede blootstelling aan vele van de grootste ondernemingen in de eurozone.

Hortense Bioy, CFA 29 januari, 2013 | 15:40

Morningstar-categorie: aandelen eurozone large cap
Morningstar Rating: ***
Index: EURO STOXX 50 NR EUR
Naar analyse Source EURO STOXX 50 ETF >
Datum analyse: 10/7/2012

Geschiktheid
Het Source EURO STOXX 50 ETF is geschikt als kernpositie van een portefeuille. Het biedt een brede blootstelling aan vele van de grootste bedrijven in de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU). Het ETF kan ook worden ingezet als tactisch instrument om een portefeuille een overweging te geven in aandelen van de eurozone, of er kan een shortpositie worden ingenomen ten opzichte van de onderliggende aandelen. Daarnaast kunnen bestaande posities ermee gehedged worden.

De enorme omvang van de bedrijven in de index (hun gemiddelde marktkapitalisatie bedraagt meer dan EUR 30 miljard) betekent dat het met slechts 50 componenten bijna 60 procent van de totale marktwaarde omvat van alle in de eurozone beursgenoteerde bedrijven. Door bedrijven van buiten de eurozone uit te sluiten, heeft de index een iets grotere sectorconcentratie dan een bredere Europese index zoals de STOXX Europe 600. Zo heeft de EURO STOXX 50 met name een grotere blootstelling aan financiële waarden, telecommunicatie-ondernemingen en nutsbedrijven en een kleinere blootstelling aan de gezondheidszorg.

Het is voor beleggers ook belangrijk om te weten dat Franse en Duitse bedrijven meer dan twee derde van de EURO STOXX 50 Index vertegenwoordigen. De integratie van dit regionale fonds in een portefeuille die reeds posities in Frankrijk en/of Duitsland bevat, kan een aanzienlijke overlap teweegbrengen.

Samenstelling van de Index
De EURO STOXX 50-index omvat 50 bedrijven. Om in de index te worden opgenomen moet het hoofdkantoor van een onderneming in een EMU-land gevestigd zijn. De index wordt gewogen met een naar free-float gecorrigeerde marktkapitalisatie, waarbij elke component maximaal 10 procent van de totale indexwaarde mag vertegenwoordigen. In september van elk jaar wordt de index herzien, maar er zijn criteria waardoor componenten eerder kunnen worden gewijzigd, zoals fusies, faillissementen of wanneer de marktkapitalisatie daalt tot een positie lager dan plaats 75.

Met 11 à 14 procent van de indexwaarde is de bankensector het sterkst vertegenwoordigd, gevolgd door industriële goederen & diensten (11 procent) en chemische producten (9 à 10 procent). Franse en Duitse bedrijven zijn goed voor meer dan twee derde van de index. Spaanse en Italiaanse ondernemingen vertegenwoordigen op hun beurt 20-23 procent en de rest is verdeeld over nog acht landen. Vanuit het perspectief van afzonderlijke aandelen is de index redelijk evenwichtig. Met een weging van 3 à 4 procent is Total de grootste component van de EURO STOXX 50. Op de tweede en derde plaats volgen Sanofi en Siemens.

Samenstelling van Source EURO STOXX 50 ETF (EUR)
Het Source EURO STOXX 50 ETF maakt gebruik van synthetische replicatie om het resultaat van de EURO STOXX 50 Net Total Return-index te volgen. Om dit resultaat te verwezenlijken gaat het fonds niet-gefinancierde swapovereenkomsten aan met maximaal vijf tegenpartijen, waaronder Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan en Nomura. Via de swapovereenkomsten levert elke tegenpartij een mandje van effecten, dat eigendom van het fonds wordt en verbindt elke tegenpartij zich ertoe om het rendement van de index (aangepast om rekening te houden met de swapvergoedingen) te betalen in ruil voor het rendement van het door hen geleverde mandje.

Source staat een maximale globale blootstelling aan alle swaptegenpartijen toe van 4,5 procent van de netto-inventariswaarde van het fonds, aanzienlijk lager dan de voor UCIT's voorgeschreven limiet van 10 procent voor elke tegenpartij. Swaps worden ook opnieuw ingesteld als er een uitgifte of terugkoop plaatsvindt in het fonds. Door swaps (tijdelijk) tot nul te herleiden, wordt het tegenpartijrisico geëlimineerd.

Op het moment van schrijven van deze analyse bestaat het merendeel van de posities van het ETF uit Europese largecapaandelen. De blootstelling aan tegenpartijen wordt dagelijks gecontroleerd door Assenagon Asset Management, de beleggingsbeheerder voor ETFs van Source en het Source Credit Committee. Binnen dit fonds worden geen effecten uitgeleend. Het Source EURO STOXX 50 ETF is een kapitalisatiefonds, dat wil zeggen dat de dividenden continu in het fonds worden herbelegd en worden niet uitgekeerd aan de houders van het fonds.

Kosten
Het Source EURO STOXX 50 ETF brengt een totale kostenratio (total expense ratio - TER) van 0,15 procent in rekening. Dat is de mediaan van de TERs die worden aangerekend door vergelijkbare ETFs die ook de EURO STOXX 50 volgen. Andere potentiële kosten die niet in de TER zijn opgenomen, omvatten swapvergoedingen, bied-laatspreads en makelaarsvergoedingen. Op het moment van dit verslag is het bedrag van de swapvergoeding gelijk aan nul.

Alternatieven
De DJ EURO STOXX 50 is de meest gevolgde index in Europa, dus er zijn meer dan genoeg alternatieven beschikbaar van verschillende aanbieders, waaronder iShares, Credit Suisse, HSBC, Comstage, Source, Lyxor, UBS, ETFLab en Accion. Het grootste en meest verhandelde ETF dat de index volgt is het Lyxor EURO STOXX 50 A-ETF, dat genoteerd staat aan Euronext Parijs. Het fonds rekent een TER van 0,25 procent aan. De goedkoopste optie (in termen van TER) wordt aangeboden door db X-trackers met een TER van 0,00 procent.

Beleggers die een meer gespreide blootstelling verlangen, kunnen het Ossiam EURO STOXX 50-ETF overwegen. Door aan elk van de indexcomponenten dezelfde weging toe te kennen, probeert het fonds concentratie-effecten te vermijden. Het rekent een TER van 0,30 procent aan.

Een ander vernuftig bètaproduct op basis van de EURO STOXX 50 is het Lyxor SMARTIX Euro iSTOXX 50 Equal Risk ETF. Het fonds kent een nieuwe weging toe aan de componenten van de index op basis van een model van gelijke risicobijdragen, wat leidt tot een portefeuille met overwogen posities in financials, consumptiegoederen, telecommunicatie en nutsvoorzieningen, en een onderwogen positie in energieaandelen. Het rekent een TER van 0,25 procent aan.

Andere vergelijkbare alternatieven zijn onder meer het CS ETF voor MSCI EMU Large Cap, dat 0,49 procent aanrekent. Minder direct vergelijkbare opties zijn ETFs die bredere Europese large-cap-indices volgen, zoals de MSCI Europe en de STOXX Europe 600. Deze indices bieden een bredere blootstelling aan de Europese aandelenmarkt. Ook hier is er aan mogelijkheden geen gebrek. Alle grote aanbieders van iShares tot HSBC bieden fondsen die de MSCI Europe volgen, tegen kostenratio's gaande van 0,25 tot 0,35 procent. Dan is er ook nog het iShares STOXX Europe 600-ETF met een TER van 0,21 procent.


Meer weten over het beleggen in ETFs. Blader dan door Morningstar's ETF Bibliotheek met tal van artikelen over actieve versus passieve fondsen en de rol die indextrackers in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.