Beleggingsfondsen SNS niet ‘under review’

Morningstar ziet in de nationalisatie van SNS vooralsnog geen reden om de beleggingsfondsen van de bank-verzekeraar ‘under review’ te zetten.

Maarten van der Pas 01 februari, 2013 | 10:44

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. De bank-verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

Alle uitstaande aandelen SNS Reaal vallen onder het onteigeningsbesluit van de overheid, dat volgens het ministerie is genomen omwille van de stabiliteit van het financiële stelsel. Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) zagen geen ander alternatief om die te waarborgen.

De nationalisatie kost de Nederlandse staat direct 3,7 miljard euro. Daarnaast verschaft de Staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties. Voor spaarders en andere klanten van SNS verandert er volgens het ministerie van Financiën niets.

Geen aanleiding
In de berichten van het ministerie van Financiën ziet Morningstar geen directe aanleiding om de beleggingsfondsen van SNS ‘under review’ te plaatsen. Er is nu zekerheid over het voortbestaan van de bank en scenario’s voor opsplitsing zijn vooralsnog van de baan. Ook ziet Morningstar geen verloop onder de portfoliomanagers bij de fondsen van SNS en dochterbank ASN. 

Beleggers in fondsen van SNS waren bij een faillissement sowieso beschermd. Dat wordt geregeld door de wettelijk verplichte scheiding tussen beheer en bewaring van beleggingsfondsen, maar ook van effecten als aandelen en obligaties. Zo worden de fondsen van SNS en ASN bewaard bij de Stichting SNS Beleggersgiro. Bij een onverhoopt faillissement van SNS Bank (beheerder) blijft de stichting (bewaarder) buiten schot. Enkele  populaire fondsen van SNS zijn het SNS Nederlands Aandelen Funds (Analyst Rating: Neutral / Morningstar Rating: **), SNS Wereld Aandelenfonds (Bronze / ****), ASN Duurzaam Aandelenfonds (Neutral / ****) en ASN Mileu & Waterfonds (Silver / *****).

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux