"Toegevoegde waarde sectorfondsen is beperkt"

Sector- en landenfondsen terrein verliezen in beleggingsportefeuilles. "Een sector- of themafonds biedt het gevaar in een hype te stappen en ook zijn ze volatieler."

Maarten van der Pas 25 februari, 2013 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

"Een goed gediversifieerde portefeuille geeft een belegger al blootstelling aan de meeste sectoren. Er is daarom geen directe reden om die blootstelling dubbelop in de portefeuille te laten terugkomen. Als accentuering binnen een gespreide portefeuille kunnen deze fondsen wel een functie hebben", oordeelt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher vandaag in het FD over de beperkte toegevoegde waarde van sectorfondsen.

"Wat de toepasbaarheid van sectorfondsen voor particuliere beleggers verder beperkt, is dat deze vaak worden geïntroduceerd door fondshuizen wanneer een sector of thema hot is. Het gevaar in een hype te stappen, is met sector- en themafondsen een belangrijke risicofactor", aldus Schumacher. Ook zijn sectorfondsen volgens de analist veel volatieler dan breder gespreide fondsen. "Ze staan het ene jaar bovenaan de rendementslijstjes, maar kunnen het andere jaar weer flink ondermaats presteren."

Uit cijfers van Morningstar blijkt dat actieve sectorfondsen in 2012 te maken hadden met een uitstroom van 6,2 procent. Voor landenfonden was dat 1,2 procent. Breder gespreide regiofondsen die wereldwijd of in  Europese aandelen beleggen hadden daarentegen een instroom van 0,3 procent.

Over specifieke landenfondsen is Schumacher minder negatief: "Landen worden minder snel gehyped, alhoewel dit niet geldt voor opkomende landen. Daarnaast kun je door in een land te beleggen nog wel een redelijke sectorspreiding verkrijgen en zijn de ondernemingen die in een specifiek land genoteerd zijn vaak ook buiten de landsgrenzen actief."

Het artikel in het FD concludeert dat sector- en landenfondsen terrein verliezen in beleggingsportefeuilles. ABN Amro, ING en Rabobank zeggen dat ze dit soort fondsen niet meer zo veel gebruiken in hun beleggingsportfeuilles en waar ze dat nog wel doen geven ze de voorkeur aan trackers.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten