ETF toppers en floppers in februari

ETFs in Aziatische aandelen lieten vorig maand een sterke outperformance zien. Passieve fondsen in aandelen van goudmijnbouwbedrijven verloren veel van hun glans.

Lee Davidson 14 maart, 2013 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

ETFs die Aziatische aandelen volgen presteerden in februari stukken beter dan het ruimere ETP-universum. Met name ETFs in Indonesische aandelen leverden een rendement tussen 10 en 14 procent, terwijl ETFs met hun vizier op Filipijnse aandelen 12 à 13 procent plusten en de op Koreaanse aandelen gerichte ETFs een winst van 8 tot 10 procent boekten. Deze prestaties werd gedeeltelijk aangestuurd door de wereldwijd optimistische stemming op de financiële markten in februari.

De sterke macro-economische cijfers van de landen in Zuidoost-Azië beginnen de belangstelling van beleggers te wekken. In 2012 kende het bbp voor al deze landen een erg sterke groei, met de Filipijnen (6,6 procent) en Indonesië (6,2 procent) als meest opvallende voorbeelden. Maatregelen op kortere termijn zien er voor deze landen veelbelovend uit, maar wat brengt de lange termijn? Zijn de opkomende Aziatische economieën voor groei voorbestemd, en zo ja, hoe kunnen beleggers daar het best van profiteren?

Jonge bevolking
Opkomende markten bevinden zich in een benijdenswaardige demografische positie dankzij hun bevolkingsopbouw die de economische groei versterkt. In vele ontwikkelde economieën (uitgezonderd de Verenigde Staten) neemt de actieve bevolking af. Rond 2025 zal de bevolkingsgroei van de eurozone zich waarschijnlijk in een onomkeerbare neerwaartse tendens bevinden. Tegen 2050 zal een derde van de bevolking van de eurozone ouder zijn dan 65.

Daarentegen is meer dan 30 procent van de bevolking in de ASEAN-economieën (zoals de Filipijnen, Indonesië) jonger dan 20 jaar. In de BRIC-landen zien we een gelijksoortige trend, zij het minder extreem. Het grote aantal jongeren in opkomende markten leidt zowel in relatieve als absolute zin naar nieuwe economische groei, maar dan wel van een bijzonder type: binnenlandse consumptiegroei.

In de afgelopen twintig jaar werd het bbp van de opkomende markten tegelijkertijd aangedreven door infrastructuurinvesteringen en de introductie van een op export gericht groeimodel. De export groeide dankzij de toenemende productiecapaciteit. Dat uitte zich vervolgens in meer harde valuta's waarmee de productiecapaciteit, en dus ook de export, verder kon worden uitgebreid. Deze vicieuze cirkel zorgde voor een versnelde industrialisatie in de opkomende markten en heeft de levensstandaard verhoogd.

Naargelang de opkomende economieën hun inhaalbeweging ten opzichte van de ontwikkelde landen inzetten, zal de door consumptie aangedreven groei waarschijnlijk het historische op export gerichte groeimodel vervangen. Dankzij de huidige ontluikende middenklasse in de meeste opkomende economieën zal het vrij besteedbare inkomen per hoofd toenemen. Daardoor zijn op de binnenlandse markt gerichte ondernemingen het best gepositioneerd om van de stijgende koopkracht in de opkomende markten te profiteren. Aandelensectoren die het best gepositioneerd zijn om van deze tendens te profiteren zijn duurzame consumptiegoederen, basisconsumptiegoederen, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en industrie.

Goud
Aan de andere kant van de balans vinden we ETFs die de aandelen van goudmijnbouwers volgen: hun koersen stortten in februari met 10 tot 13 procent in. Volgens Morningstar-analist Alex Bryan zijn goudmijnen historisch gezien altijd een slecht instrument geweest om kapitaal te spreiden. Bovendien zijn ze voor hun financiering sterk afhankelijk van externe schulden en aandelenmarkten. In periodes van gespannen markten kan die bron uitdrogen, precies wanneer goud het sterkst gewaardeerd wordt.

De afgelopen jaren werden goudprijzen en de vooruitzichten voor aandelen van goudmijnen ondersteund door de aankopen van fysiek goud door centrale banken, maar die trend zou kunnen verschuiven. Hoewel centrale banken uit opkomende markten verantwoordelijk waren voor een groot deel van deze goudaankopen, noteert Bryan dat "centrale banken in de ontwikkelde wereld fysiek goud zijn gaan beschouwen als een strategisch reserveactief en dat ze hun goudverkoopprogramma's hebben gereduceerd." 

Globaal genomen lijkt iedereen het erover eens te zijn dat het huidige niveau van aankopen door de centrale banken en investeringen uit de particuliere sector niet langer vol te houden is en in de nabije toekomst een omslagpunt tegemoet gaat. Een dergelijke gebeurtenis zou de vooruitzichten voor zowel goud als goudmijnen negatief beïnvloeden.


Zoek en vindt ETFs met Morningstar's ETF Quickrank.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten