Morningstar’s vooruitzicht voor de aandelenmarkt

Beleggers moeten momenteel het hoofd bieden aan een moeilijk dilemma: aandelen of obligaties? De markt is over het algemeen redelijk gewaardeerd: tijd om selectief te zijn.

Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Na de recente opleving wordt de aandelenmarkt nu net onder de reële waarde (fair value) verhandeld. Door Morningstar gevolgde aandelen worden op basis van een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde verhandeld tegen 97 procent van hun reële waarde. Dit is flink hoger dan vorig kwartaal, toen het universum van door ons beoordeelde aandelen werd verhandeld tegen 92 procent van de reële waarde.

  • Morningstar nam een daling waar in de correlaties tussen vermogensklassen (ten opzichte van bijzonder hoge niveaus), wat ons standpunt van vorig kwartaal nog versterkt: beleggers die zich concentreren op specifieke aandelenmogelijkheden moeten het in deze omgeving volgens ons goed doen.

  • De economische en marktprestaties vertoonden tijdens het eerste kwartaal grote verschillen, wat Morningstar’s standpunt van een aanhoudende ontkoppeling van de markten ondersteunt. De Amerikaanse economie blijft tekenen van verbetering vertonen, terwijl Europa zwak blijft en de onzekerheid in Azië de marktprestaties van die regio onder druk zet.


De wereldwijde aandelenmarkten hebben hun stijging in het eerste kwartaal voortgezet, waardoor het des te moeilijker was om ondergewaardeerde aandelen te vinden. Het wereldwijde door Morningstar gevolgde universum wordt op basis van een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde verhandeld tegen 97 procent van de reële waarde (fair value). Binnen dit universum zijn de Amerikaanse aandelen, die worden verhandeld tegen 99 procent van hun reële waarde, het duurst, gevolgd door Europa (96 procent van de reële waarde). Azië is met 93 procent van de reële waarde het voordeligst.

Deze recente discrepanties in de waarderingen tussen verschillende regio's zijn grotendeels toe te schrijven aan wijzigingen in aandelenkoersen in de regio's en niet zozeer aan veranderingen in onze onderliggende waarderingen. In het eerste kwartaal is de S&P 500 meer dan 9 procent gestegen. Zodoende neemt de index een ruime voorsprong op de verbetering van zo'n 3 procent in Europa of de daling van 4 procent in Azië (zonder Japan).

Tijd om selectief te zijn
Wat betekent dit voor beleggers? Een redelijk gewaardeerde markt is vanuit een beleggingsstandpunt een uitdaging omdat er geen duidelijk - positief dan wel negatief - signaal wordt gegeven. Er zijn voor beleggers een aantal belangrijke aandachtspunten, maar het komt op het volgende neer: wees selectief bij uw beleggingsbeslissingen. Omdat de markt in het algemeen redelijk gewaardeerd is, betekent dit niet dat elk aandeel redelijk gewaardeerd is.

Ten eerste: houd uw favoriete ondernemingen met een grote concurrentievoorsprong (‘wide moat’ in termen van Morningstar) nauwlettend in de gaten en koop ze onder hun reële waarde. Een grote concurrentievoorsprong biedt het extra voordeel van een samengesteld rendement na verloop van tijd en dus is in het algemeen een bedrijf met een wide moat met een redelijke waardering te verkiezen boven een redelijk gewaardeerd bedrijf zonder concurrentievoorsprong. Leg bij uw aankoopbeslissingen echter ook de nodige discipline aan de dag: een veiligheidsmarge levert u extra voordeel op door de potentiële opbrengst in verhouding tot het risico in uw voordeel te laten overhellen.

Ten tweede: richt u op afzonderlijke aandelen en thema's in plaats van op beleggingen die u een blootstelling aan de globale markt verschaffen. Indexfondsen en ETFs zijn prima middelen om uw marktblootstelling voordelig te verhogen, maar als het klopt dat de correlaties afnemen dan zullen beleggers van betere risico-rendementmogelijkheden profiteren door sterke ondernemingen te kopen die ondergewaardeerd zijn. Ook denkt Morningstar dat er een aantal interessante thema's bestaan waarvan langetermijnbeleggers kunnen profiteren zoals verbeterende vooruitzichten voor aardgas in de Verenigde Staten.

U denkt nu wellicht: dat is mooi, maar er zijn momenteel nauwelijks interessant gewaardeerde aandelen. Wij zijn het met u eens. Op 10 april zijn er in het wereldwijde aandelenuniversum van Morningstar (dat bestaat uit ongeveer 2.000 aandelen), maar 37 aandelen met een 5-sterrenrating, zie de tabel onderaan dit artikel; klik voor vergroting (Morningstar waardeert aandelen op een schaal van 1 tot en met 5 sterren waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd).

Maar dat is niet altijd zo geweest. Hieronder wordt in een grafiek de mediaan weergegeven van de verhouding tussen de koers en de reële waarde van de door Morningstar gevolgde aandelen (klik op grafiek voor vergroting). Merk op dat we hier een mediaan gebruiken, hoewel we het hierboven over een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde hadden. Bijgevolg zijn er kleine verschillen in de verhoudingen tussen koers en reële waarde. We beschikken voor de mediaangegevens over meer historische gegevens, hoewel we zeker tevreden zijn over de overzichtelijk gespreide informatie die we met de naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelden kunnen verkrijgen.

Uit de grafiek blijkt duidelijk, dat Morningstar aandelen op mediaanbasis op dit moment als enigszins overgewaardeerd beschouwen. Maar u kunt ook zien hoe dit in de loop van de tijd is veranderd. Nog maar een jaar geleden vonden wij aandelen zo'n 10 procent ondergewaardeerd en in het diepst van de financiële crisis hadden we meer dan 800 aandelen met een 5-sterrenrating. Met andere woorden: Morningstar denkt dat het loont om bij aandelenbeleggingen geduld uit te oefenen en te wachten op een veiligheidsmarge.




Op onze radar
Er zijn verschillende interessante aandelenideeën. Allereerst zijn de problemen in Europa verre van opgelost, maar dat weet op dit moment ongeveer iedereen (en met de ontwikkelingen in Cyprus is het alleen maar erger geworden). Morningstar’s analistenteam voor de sector basismaterialen meent dat de zwakte in Europa zich langer kan voortslepen dan de markt verwacht, althans wat betreft industriële ondernemingen in Europa die basismaterialen voor de lokale markt produceren. Dat is te wijten aan de stroefheid die de markt al lange tijd kenmerkt, met name door bezorgdheid over de arbeidsmarkt die ondernemingen verhindert om fabrieken en productielocaties in Europa te laten uitdoven.

Beleggers die willen profiteren van het uiteindelijke herstel van Europa, raden we precies vanwege deze bezorgdheid aan om bijzonder goed op te passen voor namen uit de sector van de basismaterialen of de industrie. Een deel van deze bezorgdheid wordt reeds in de koers weerspiegeld en de sector van de basismaterialen is met 86 procent van de reële waarde nog steeds de meest voordelige sector, maar het zou wel eens lang kunnen duren voor deze sector in Europa herstelt. We wijzen beleggers op namen met een minder grote Europese productieblootstelling, zoals Compass Minerals of Steel Dynamics.

Energie is de andere sector die nog steeds aanzienlijk ondergewaardeerd is en vooral Amerikaans aardgas vindt Morningstar een uiterst interessant thema. Na jaren van lage aardgasprijzen vertoont het landschap voor Amerikaanse aardgasfundamentals eindelijk tekenen van verbetering. Sceptici kunnen het beste deze factoren in aanmerking nemen: de productiegroei vervlakt, het aantal boortorens voor aardgas op het vasteland is extreem laag en de opslagniveaus van aardgas zijn het afgelopen jaar 15 procent gedaald (hoewel ze nog steeds zo'n 15 procent boven het gemiddelde over vijf jaar liggen).

Volgens Morningstar’s energieteam ligt er hier een uiterst interessante kans. Ultra Petroleum is naar onze mening een goede manier om van deze verbetering te profiteren. Ook denken wij dat er in deze sector aanzienlijk stijgingspotentieel wordt geboden door Apache en National Oilwell Varco.

Ten derde: de Amerikaanse economie blijft tekenen van verbetering vertonen. Van de bouwsector tot de landbouw tot de industriële productie: Morningstar meent nog steeds dat de Amerikaanse economie over voldoende pluspunten beschikt om zonder al te veel inflatie tot een redelijke bbp-groei te komen. In onze vooruitzichten voor de industrie richten we onze blik op de gediversifieerde industrie om meer inzicht te krijgen in de totale en vinden we bij 19 ondernemingen uit de gediversifieerde industrie verwachtingen van een omzetgroei van 2,5 procent en een groei van de winst per aandeel van meer dan 11 procent.

Hoewel wij verwachten dat de groei van de winst per aandeel althans gedeeltelijk zal worden gedreven door niet-fundamentele factoren (zoals aandeleninkopen en fusies en overnames) stemt het cijfer van de omzetgroei overeen met onze economische verwachtingen.

Overgewaardeerde sectoren zijn nog steeds de defensieve consumptiegoederen en vastgoed, die worden verhandeld met een premie van respectievelijk 8 procent en 7 procent ten opzichte van Morningstar’s schatting van de reële waarde. Door de buitensporige obligatiewaarderingen zetten beleggers hun zoektocht naar rendement voort en het barst in deze sectoren van de aandelen met bovengemiddelde dividendopbrengsten. De markt heeft dat echter duidelijk erkend en de sector defensieve consumptiegoederen is ongeveer even duur als in de afgelopen tien jaar. Wij vinden Molson Coors en Sysco enigszins aantrekkelijk, ook al is geen van beide goedkoop genoeg voor een 5-sterrenscore.

Aandelen of obligaties
Beleggers moeten momenteel het hoofd bieden aan een moeilijk dilemma: aandelen of obligaties? Morningstar beschouwt Amerikaanse bedrijfsobligaties gezien de huidige spreads als ten volste gewaardeerd. Aangezien aandelen en obligaties ten volste gewaardeerd zijn, is het voor beleggers vanuit een top-down perspectief niet eenvoudig om te beslissen waar ze hun geld in beleggen.

Op basis van de waarderingen lijkt geen van beide vermogensklassen interessant, maar in deze context houden we liever aandelen dan obligaties aan. De Amerikaanse economie gaat erop vooruit en de verwachtingen ten aanzien van de diepgang van die verbetering zijn nog relatief beperkt, waardoor de aandelenmarkt de kans heeft om verrassend positief uit de hoek te komen.Maar een snellere economische groei zou gepaard kunnen gaan met inflatie, waardoor we met nog meer overtuiging aandelen verkiezen. Combineer dat met de lagere correlaties die er sinds het begin van het jaar tussen markten over de hele wereld zijn en dan denken we dat beleggers er in 2013 meer baat bij hebben om zich te houden aan specifieke aandelenideeën en -thema's.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Heather Brilliant, CFA  Heather Brilliant, CFA, is the vice president of Global Equity and Credit Research at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten