ETF-toppers en floppers: aardgas brandt beter

Exchange-traded products (ETPs) die aardgas futures volgen deden het in maart stukken beter dan het brede ETP-universum. Aan volatiliteit gerelateerde ETPs verloren in Europa 9 tot 17 procent.

Lee Davidson 18 april, 2013 | 16:11
Facebook Twitter LinkedIn

De koers van aardgas-ETPs steeg in de loop van de vorige maand tussen de 14-18 procent, afhankelijk van hun onderliggende benchmark. De aardgasprijs is fors opgelopen en de spotprijs voor aardgas steeg afgelopen jaar maar liefst 95 procent. Omdat de futures curve in contango was, profiteerden de aardgas futures slechts gedeeltelijk van de stijging van de spotprijzen. Gemeten naar de DJ-UBS Natural Gas Index stegen futures over dezelfde periode slechts 26 procent.

Over het algemeen wordt aardgas gebruikt als brandstof voor het opwekken van elektriciteit, in industriële toepassingen en door huishoudens. In maart stegen door het koude weer in grote Amerikaanse steden als New York en Chicago de gasprijzen. Deze steden zijn sterk afhankelijk van aardgas voor verwarming en elektriciteit.

Schaliegas
Aardgas staat al een aantal jaren volop in de belangstelling, ondermeer door de ontwikkeling van nieuwe technologieën om voorheen ontoegankelijke reserves aan te boren (schaliegas). Met name de toepassing van de ‘fracking’-technologie betekent dat aardgas goedkoper en efficiënter kan worden gewonnen. Hierdoor stijgt het aanbod en daalt de prijs.

In de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van schaliegasvelden in de Verenigde Staten ertoe geleid dat aardgasproducenten hun productie uitbreiden. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration beschikken de VS over 2,5 miljard kubieke voet aan technisch winbaar aardgas, waarvan 33 procent in eerder ontoegankelijke schalierotsformaties. Momenteel vertegenwoordigt schaliegas 25 procent van de totale Amerikaanse gasproductie, waar dat tien jaar geleden vrijwel nul was. Tegen 2035 moet het goed zijn voor de helft van de totale Amerikaanse gasproductie.

De gigantische schaliegasreserves trekken ook buitenlandse investeringen aan. De laatste tijd betreft dit vooral Franse en Chinese bedrijven die willen profiteren van deze boom. Ondanks het feit dat aardgas tegen een recordkorting noteert tegenover aardolie terwijl er steeds minder oliebronnen zijn, stijgt de aardgasproductie (gemeten in miljarden kubieke voet per dag) nog steeds. Volgens de Energy Information Agency met 8 procent in 2011 en met 5 procent in 2012.

In navolging van de VS onderzoeken andere landen momenteel het gebruik van fracking om hun eigen binnenlandse reserves te exploiteren. Rusland loopt hierin voorop, omdat Russische oliemaatschappijen zoals Lukoil dezelfde technieken willen gebruiken voor Siberische niet-conventionele olievoorraden.

Angstthermometer
Aan het andere eind van het rendementspectrum loopt de volatiliteit terug omdat het vertrouwen bij beleggers toeneemt en de stemming positief is. In maart verloren aan volatiliteit gerelateerde ETPs in Europa tussen de 9 en 17 procent. Veel van de daling in volatiliteit is waarschijnlijk te danken aan de aanhoudende stijging van de aandelenmarkten. Doorgaans daalt de volatiliteit daar als de aandelenkoersen stijgen.

Een veel gebruikt model voor de volatiliteit is de VIX-index, die probeert om veranderingen vast te stellen in de verwachte toekomstige volatiliteit. De verwachte volatiliteit vertegenwoordigd marktonzekerheid, wat de VIX-index de bijnaam 'The Fear Index' of angstthermometer heeft opgeleverd. Wanneer beleggers bang en onzeker zijn, zullen ze hogere verwachte rendementen eisen en bijgevolg in het heden minder voor activa betalen. Dit verband tussen volatiliteit en aandelenkoersen maakt van instrumenten die de VIX volgen mogelijk goede diversificatietools voor op aandelen gebaseerde portefeuilles.

Bepaalde activa, zoals grondstoffen en staatsobligaties, vertonen een correlatie met aandelen van vrijwel nul, maar volatiliteit heeft een sterke negatieve correlatie met aandelenkoersen. Helaas is volatiliteit ook een factor die na verloop van tijd altijd weer terugkeert naar zijn gemiddelde waarde, en bijgevolg levert ze in theorie een langetermijnrendement op van nul.


Bekijk ETFs in de Morningstar-categorie 'grondstoffen - energie' en 'volatiliteit'.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten