Nederland scoort bovengemiddeld voor fondsbeleggers

Hoe presteert Nederland voor beleggers in beleggingsfondsen op het gebied van wet- en regelgeving en belasting, informatievoorziening, vergoeding en kosten en verkooppraktijken?

Maarten van der Pas 15 mei, 2013 | 9:59
Facebook Twitter LinkedIn

Met een totaalscore voor Nederland van B (op een schaal van A tot en met F) zijn Nederlandse fondsbeleggers beter af dan gemiddeld in vergelijking met andere landen. Dat blijkt uit de Global Fund Investor Experience 2013 van Morningstar. Zie ook het artikel Morningstar-onderzoek: fondsbeleggers goed af in Nederland. Hoe Nederland presteert op de diverse gebieden staat in de tabel hiernaast (klik erop voor vergroting).

Wet- en regelgeving en belastingen
Nederland bevindt zich, net als veel andere landen in Europa, temidden van snelle veranderingen in regelgeving die zowel positieve als negatieve effecten voor beleggers hebben. De European Securities and Markets Authority (ESMA) pakt veel zaken aan zoals nieuwe richtlijnen onder UCITS IV, regels voor synthetische ETFs en nieuwe marketingregels onder een voorgenomen MiFID II. Veel van deze pan-Europese regels zijn gunstig voor beleggers zoals de voorwaarde voor het gebruik van zogenaamde soft-dollar arrangements.

Belastingen in Nederland zijn niet bijzonder gunstig voor beleggers. De Nederlandse belastingwetgeving voor beleggers is met zijn vermogensrendementheffing uniek in het onderzoek. Elk vermogen boven een vrijgesteld bedrag wordt verondersteld een bepaald rendement te halen. En particulieren betalen belasting over die schatting in plaats van over de berekende daadwerkelijke kapitaalwinst.

Welbeschouwd hebben Nederlandse beleggers een rendement na belasting dat lager is dan in veel andere landen. Dat blijkt uit een scenario met een hypothetische beleggingsportefeuille dat Morningstar voor dit onderzoek heeft doorgerekend. Zie in de figuur hiernaast hoeveel een bedrag van USD 100.000 toeneemt in Nederland en in een scenario zonder belasting. Zie in de tabel Effect of Taxes on Hypothetical Investment Portfolio onderaan dit artikel hoe Nederland presteert ten opzichte van andere landen (klik erop voor vergroting).

Informatievoorziening
Wat betreft informatieverstrekking over en door beleggingsfondsen scoort Nederland een B, waarmee ons land het beter doet dan de meeste andere landen. Deze goede score plaatst Nederland ook hoger in het eindklassement. Nederlandse beleggingsfondsen geven in de regel de naam van de portefeuillemanager hoewel ze daartoe niet verplicht zijn.

Vergoedingen en kosten
De vergoedingen en kosten voor fondsbeleggen zijn in Nederland gemiddeld. Buitenlandse beleggingsfondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn neigen ernaar om duurder te zijn dan lokale fondsen. Het effect hiervan wordt nog eens vergroot door het gegeven dat er relatief weinig lokale fondsen zijn. Positiever is een provisieverbod begin 2014 en nieuwe aandelenklassen zonder distributievergoeding die nu worden geïntroduceerd door fondshuizen.

Verkooppraktijken en media
Verkoop van beleggingsfondsen wordt in Nederland gereguleerd door MiFID en deze richtlijn gaat ver in het voorkomen van misleidende verkooppraktijken in landen van de Europese Unie. Een pluspunt voor Nederlandse beleggers is, dat meer dan 50 procent van de fondsen in Nederland worden verkocht door een distributeur die meerdere fondshuizen aanbiedt. 


Lees ook Morningstar-onderzoek: fondsbeleggers goed af in Nederland >


Naar het volledige rapport Global Fund Investor Experience 2013 >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten