Dividendfondsen blijven populair

Dividendfondsen domineren wederom de populairste beleggingsfondsen op morningstar.nl. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds heeft momentum. Maar waar blijven de fondsen in Amerikaanse aandelen?

Maarten van der Pas 03 juni, 2013 | 17:11
Facebook Twitter LinkedIn

Onderstaande beleggingsfondsen zijn in mei het meest opgezocht op deze website:

1. Kempen Global High Dividend Fund

(rating: Gold/**** categorie: aandelen wereldwijd dividend)
analyse Kempen Global High Dividend Fund >


2. DWS Top Dividende
(rating: Silver/**** categorie: aandelen wereldwijd dividend)
analyse DWS Top Dividende >


3. Aberdeen Global - Asian Smaller Companies Fund A2
(rating: -/***** categorie: aandelen Azië-Pacific excl. Japan)
analyse Aberdeen Global - Asian Smaller Companies A2 >


4. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds Inc
(rating: Neutral/**** categorie: aandelen wereldwijd dividend)
analyse ING Hoog Dividend Aandelen Fonds >


5. BNP Paribas Obam Classic
(rating: under review/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)
analyse BNP Paribas Obam Classic >


6. Ethna-AKTIV E A
(rating: -/***** categorie: mixfondsen EUR defensief)
analyse Ethna-AKTIV E A >


7. Robeco Emerging Markets Equities D EUR
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Robeco Emerging Markets Equities D EUR >


8. Fidelity Funds - Thailand Fund A-USD
(rating: -/*** categorie: aandelen Thailand)
analyse Fidelity Funds - Thailand Fund A-USD >


9. Comgest Growth Europe Acc
(rating: Gold/***** categorie: aandelen Europa large cap groei)
analyse Comgest Growth Europe Acc >


10. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/**** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Skagen Kon-Tiki >


De grootste stijger in het mei-overzicht is het ING Hoog Dividend Aandelen Fonds. Dat klimt van de negende naar de vierde plek. En met recht. Dit jaar tot en met mei presteert ING's dividendfonds met een winst van 13,9 procent het beste in vergelijking met de andere dividendfondsen in bovenstaande lijst: Kempen Global High Dividend Fund (plus 11,66 procent) en DWS Top Dividende (plus 11,23 procent). ING doet het daarmee ook enkele procenten beter dan het gemiddelde van de categorie 'aandelen wereldwijd dividend' dat op plus 11,44 procent staat.

Wordt naar de meer gangbare termijn van het rendement over de afgelopen drie jaar gekeken, dan is de volgorde wel anders. Kempen noteert dan een winst van 13,35 procent gevold door DWS met 11,69 procent en ING met 10,96 procent. Niettemin heeft ING Hoog Dividend Aandelen Fonds momentum, maar de analisten van Morningstar verwachten vooralsnog dat Kempen Global High Dividend Fund en DWS Top Dividende op termijn betere resultaten zullen neerzetten gezien hun Analyst Rating van respectievelijk 'Gold' en 'Silver'.

Met ING Hoog Dividend Aandelenfonds erbij bestaat de top 4 van het maandklassement uit drie dividendfondsen. Dat geeft een déja vu, want de tweede helft van 2012 domineerden dividendfondsen ook dit overzicht. Op hun zoektocht naar rendement kwamen beleggers toen onder meer uit bij dividendfondsen. Dit jaar is de Morningstar-categorie 'aandelen wereldwijd dividend' echter zeker niet de categorie met de beste rendementen.

Als ik risicovolle aandelencategorieën als 'aandelen Thailand' buiten beschouwing laat (daarover later meer), dan doen Amerikaanse large cap waarde-aandelen het met een winst van 20,31 procent het beste, tegenover 11,44 procent voor wereldwijde dividendaandelen. Opvallend dat er geen fonds in Amerikaanse of Japanse aandelen in het overzicht opduikt, want de beurzen in New York en Tokyo kenden de afgelopen maanden een forse rally.

Tot slot nog over dividend: Morningstar heeft aparte dividendcategorieën geïntroduceerd. Door het toegenomen aantal beleggingsfondsen dat specifiek is gericht op dividend is het nu mogelijk om voor deze beleggingstijl twee aparte categorieën te maken: 'aandelen Europa dividend' en 'aandelen wereldwijd dividend'. 

Opkomende markten
Een andere opvallende stijger is Robeco Emerging Markets Equity dat van 10 naar 7 gaat. Met een rendement van 0,69 procent (dit jaar tot en met mei) doet de Morningstar-categorie 'aandelen emerging markets' het niet bijzonder goed en behoort tot de minst presterende aandelencategorieën. Het Robeco-fonds verloor in die periode 3,21 procent en doet het daarmee slechter dan de categorie. Concurrent Skagen Kon-Tiki, op positie 10 in bovenstaand overzicht, presteert met een winst van 4,66 procent heel wat beter. Over een periode van drie jaar, waarbij de categorie op een winst van 2,16 staat, rendeert Skagen 6,14 procent en Robeco 1,36 procent. Op basis van zijn resultaten zou ik Robeco niet zo hoog verwachten in de top 10, maar ook hier geldt dat het een populair fonds is onder Nederlandse beleggers.

Thailand
Een opvallend fonds in deze maandelijkse top 10 blijft Fidelity Thailand Fund. Het rendement van de Morningstar-categorie 'aandelen Thailand' rechtvaardigt de interesse van beleggers, het staat dit jaar tot en met mei op een winst van 14,96 procent en dit fonds doet het met 14,88 procent vrijwel net zo goed als de categorie.

Maar wie niet bang is voor een sterk geconcentreerde blootstelling aan één opkomend land kan ook kiezen voor Vietnamese of Indonesische aandelen. De Morningstar-categorie 'aandelen Vietnam' staat dit jaar tot en met mei op een plus van 25,91 procent waarmee het de tweede best presterende aandelencategorie is na 'aandelen biotechnologie'. De categorie 'aandelen Indonesië' staat op een winst van 21,15 procent.

Obam
Dan is er tot slot nog Obam. Vorige maand was het fonds uit het maandoverzichrt verdwenen, maar nu is het weer terug. Op basis van het rendement over de afgelopen jaren en de uitstroom van beleggerskapitaal hoort dit fonds niet thuis tussen de 10 meest populaire beleggingsfondsen. Maar het is van oudsher een populair fonds onder Nederlandse beleggers en het zal nog in menig portefeuille zitten.

Obam heeft inmiddels maatregelen genomen die het tij moeten keren en ik kan me voorstellen dat beleggers het fondsrapport van Obam raadplegen om te zien of het rendement weer oploopt. Obam staat nog als gevolg van de maatregelen 'under review', maar de Morningstar-analisten spraken onlangs met chief investment officer Sander Zondag en deze maand volgt een nieuwe Analyst Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten