SNS heft hoogdividendfonds op

SNS voegt zijn Hoogdividend Aandelenfonds samen met het SNS Wereld Aandelenfonds. Morningstar was niet overtuigd van het dividendfonds. Het Wereld Aandelenfonds doet het beter.

Maarten van der Pas 29 augustus, 2013 | 15:18
Facebook Twitter LinkedIn

SNS Beleggingsfondsen maakte de samenvoeging op 22 juli bekend en woensdag werd het effectief. De samenvoeging betekent, dat het beheerde vermogen van het dividendfonds opgaat in het wereldwijde aandelenfonds en beleggers in het dividendfonds hun participaties geruild zien voor nieuwe stukken in het SNS Wereld Aandelenfonds.

Door het defacto opheffen van het SNS Hoogdividend Aandelenfonds verdwijnt ook de Morningstar Analyst Rating van dit fonds. "Door zijn structurele hedge naar euro's was het SNS Hoogdividend Aandelenfonds lastig te vergelijken met andere dividendfondsen. Daarom stond het op 'Not Ratable'", vertelt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher.

Morningstar was niet overtuigd van het SNS Hoogdividend Aandelenfonds. Schumacher had een kritische kanttekening bij de bezetting van het beheerteam. "Fondsmanager Marc van de Weijenberg maakte een degelijke indruk en was toegewijd aan de strategie. Maar met de beperkte bezetting van het team was het naar onze mening zeer lastig om het vereiste fundamentele onderzoek te doen voor het universum van dit fonds. Hoewel de strategie grotendeels rustte op een kwantitatieve aanpak en er overlap was tussen Europese namen in de portefeuille en die van zijn collega’s, was Van de Weijenberg op zichzelf aangewezen als het ging om het selecteren van Amerikaanse aandelen."

Bronze
Het SNS Wereld Aandelenfonds heeft de Analyst Rating 'Bronze'. Dit fonds belegt over de gehele wereld, maar doet dit niet helemaal zelf. Het Investment Policy Committee van SNS Asset Management bepaalt de regionale wegingen voor de portefeuille, waarna het selectieteam van SNS Asset Management de managers selecteert om invulling te geven aan de beleggingen voor de verschillende regio’s. Voor de Europese beleggingen vertrouwt men op de expertise van het eigen Europese aandelenteam, maar voor de overige regio’s selecteert het team gespecialiseerde externe beheerders. Ondanks dat er op deze manier meerdere partijen bij SNS Wereld Aandelenfonds zijn betrokken, vormen de lage kosten een aantrekkelijke eigenschap. 


Lees de volledige analyse van SNS Wereld Aandelenfonds >

TAGS
SNS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten