Robeco Hollands Bezit blijft op ‘Bronze’

Morningstar handhaaft de Bronze rating voor Robeco Hollands Bezit. Het beleggingsfonds was eerder eerder Under Review gezet na het vertrek van beheerder Henk Grootveld.

Maarten van der Pas 30 december, 2013 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

“Voor die beleggers die graag een Nederlands tintje aan hun portefeuille willen geven, denken we dat Robeco Hollands Bezit één van de betere opties is”, licht San Lie, head of research bij Morningstar Benelux, de nieuwe Analyst Rating toe. “Na een mager 2012 presteerde het fonds in Nederlandse aandelen in 2013 weer uitstekend. Per eind november 2013 weet het zowel de eigen benchmark, de Morningstar-categorie alsook veel soortgelijke fondsen achter zich te laten. Het is daarnaast ook nog een van de goedkopere opties voor beleggers. Robeco Hollands Bezit krijgt daarom haar Bronze rating terug.”

Specifieke kennis
Oktober dit jaar kwam Morningstar erachter dat Robeco een belangrijke wijziging in het beheerteam van Robeco Hollands Bezit doorvoerde. Het succesvolle duo Henk Grootveld en Christian Vondenbusch viel uit elkaar. Grootveld verliet het fonds en werd vervangen door Steef Bergakker (foto). Voor Morningstar was dat voldoende aanleiding om het beleggingsfonds Under Review te plaatsen. “Grootveld en Vondenbusch beheerden Robeco Hollands Bezit al sinds 2005 en wij vonden dit een bovengemiddeld presterend team. Beide heren vulden elkaar goed aan waarbij Grootveld naar de korte en middellange termijn keek en Vondenbusch meer op de lange termijn was georiënteerd”, lichtte Lie destijds toe.
De analist wilde eerst de specifieke kennis van Bergakker van Nederlandse aandelen en zijn samenwerking met Vondenbusch opnieuw beoordelen alvorens met een nieuwe waardering van Robeco Hollands Bezit te komen.

“Gelukkig kenden wij Bergakker al wat langer”, vertelt Lie. “Hij beheerde voorheen Robeco Infrastructure. Daarvoor werkte Bergakker 17 jaar bij researchbureau IRIS, waarvan 10 jaar als hoofd aandelenresearch. Hoewel we uiteraard moeten zien waar de samenwerking met Vondenbusch toe leidt, hebben we er voldoende vertrouwen in dat het gedisciplineerde en redelijk onderscheidende beleggingsproces van het fonds zal helpen de lange termijn bovengemiddelde prestaties te continueren.”

Naar analyse Robeco Hollands Bezit


Lees ook

Waarom Robeco Hollands Bezit ‘under review’ moest

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten