Ziggo-belegger krijgt met Liberty Global overgewaardeerde onderneming

Ondanks zijn zorgen over de overnameprijs en het schuldniveau van Liberty Global staat Morningstar achter een fusie van Ziggo en UPC. Ofschoon Liberty Global een goede concurrentiepositie heeft is het aandeel momenteel behoorlijk overgewaardeerd.

Maarten van der Pas 27 januari, 2014 | 13:10
Facebook Twitter LinkedIn

UPDATE: REACTIE MORNINGSTAR-ANALIST ALLAN NICHOLS
"Vanuit strategisch oogpunt is de volledige overname van Ziggo door Liberty Global logisch. Het rationaliseert de Nederlandse kabelsector. De combinatie Ziggo-UPC dekt 90 procent van de Nederlandse huishoudens en levert kostenbesparingen op als ondersteunende afdelingen en netwerken gecombineerd kunnen worden. De overname versterkt de concurrentiepositie van Liberty Global in Nederland, in het bijzonder bij telefonie, nu meer gesprekken op zijn eigen netwerk blijven.

Maar ik maak me zorgen over de overnameprijs. Het bod waardeert Ziggo op 11,3 keer zijn bedrijfsresultaat (ebitda) en dat vind ik erg hoog voor een onderneming die zijn omzet maar langzaam weet te laten groeien. net als vorig jaar bij de acquisitie van Virgin Media neemt Liberty Global hier een onderneming over met een omzetgroei die lager is dan van zichzelf.

Vanuit het perspectief van de Ziggo-belegger is het verkopen van zijn aandelen en de winst nemen zinvol. Ik verwacht dat het aadeel Liberty Global op enig moment onderuit gaat, omdat het nu overgewaardeerd is."


Liberty Global betaalt het grootste deel van de overname van Ziggo met aandelen. Van het bod van EUR 34,53 per aandeel krijgen de aandeelhouders van Ziggo EUR 11 in contanten en de rest wordt voldaan in aandelen Liberty Global. Dat blijkt uit het overnamebod dat maandag bekend werd gemaakt. In totaal waardeert het bod Ziggo op EUR 10 miljard, waarvan EUR 3.1 miljard schuld is.

Aandeelhouders Ziggo zijn niet tevreden met dit bod en reagereen negatief. Het aandeel Ziggo opende vanochtend aan de Amsterdamse beurs op EUR 33,75 om in het eerste handelsuur meteen onderuit te gaan naar EUR 32,08, een verlies van 3,5 procent. Later in de ochtend herstelde de koers zich enigszins en klom naar EUR 32,28. Maar rond het middaguur stond Ziggo met een verlies van 3,6 procent op EUR 31,04.

Daarmee staat de koers aanzienlijk lager dan het bod van Liberty Global. Het lijkt er op dat aandeelhouders een hoger bod hadden verwacht. Zo ging Rabobank eind vorig jaar uit van een bod van - ten hoogste - EUR 35 per aandeel en sprak ABN Amro zelfs van EUR 37,00. Beleggers zijn wellicht ook teleurgesteld dat ze ‘maar’ EUR 11,00 in contanten krijgen. En daar moeten ze ook nog even op wachten omdat Liberty Global en Ziggo verwachten dat de overname pas in de tweede helft van het jaar is afgerond. Wat het voor beleggers niet gemakkelijk maakt, is dat ze in 2 soorten aandelen van Liberty Global krijgen uitbetaald: class A en class C aandelen. Dat maakt het moeilijker om het aandelengedeelte van het overnamebod te waarderen.

Libery Global komt zijn - bestaande - aandeelhouders wel tegemoet, want het maakte maandag tevens bekend dat het zijn aandeleninkoopprogramma vergroot met USD 1 miljard, waarmee de totale omvang van het programma op 4,5 miljard dollar komt. De inkoop wordt naar verwachting eind 2015 afgerond.

Maar deze inkoop wordt teniet gedaan door het eveneens aangekondigde stock dividend. Liberty Global geeft aan elke bezitter van zijn Class A, B en C aandeel een nieuwe Class C aandeel. Nichols verwacht zijn fair value van Libert Global (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) vanwege deze verwatering aan te passen. Nu is zijn waardering nog EUR 59,00 per aandeel.

Hoge multiples
Nichols was in het verleden positief over de overnames van Liberty Global. Hij vindt, dat de kabelaar een indrukwekkend Europees netwerk heeft opgebouwd. Maar hij vond medio december 2013, toen Liberty Global bekend maakte Ziggo in zijn geheel over te willen nemen, dat Liberty in 2013 de acquisitie van Virgin Media en het belang van 28,5 procent in Ziggo tegen hoge multiples deed. Dat reduceert volgens hem een goed rendement op de investering. Deze investeringen jagen ook het schuldniveau van Liberty Global verder op en dat kan een probleem worden net als in 2008. De nettoschuld van USD 41,8 miljard laat volgens Nichols weinig ruimte voor misstappen.

Ondanks zijn zorgen over de overnameprijs en het schuldniveau van Liberty Global staat Nichols achter een fusie van Ziggo en UPC. Het zijn de twee grootste kabelmaatschappijen in ons land en een fusie biedt aanzienlijke kostenbesparingen. Schaalgrootte in een land is belangrijk voor advertenties.
Een combinatie van UPC en Ziggo bereikt volgens Liberty Global en Ziggo 7 miljoen Nederlandse huishoudens. Dat is 90 procent van het totaal. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt zo’n EUR 2,5 miljard. Het bedrijf ziet aanzienlijke kostenvoordelen, die oplopen tot EUR 160 miljoen per jaar in 2018.

Het grote marktaandeel roept de vraag op of dat niet tot bezwaar van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) leidt. Liberty Global gaat er vanuit, dat de kartelwaakhond toestemming zal geven. Volgens Diederik Karsten, Europees directeur van Liberty Global verandert er door de overname van Ziggo niets aan de omstandigheden op de Nederlandse markt voor kabeldiensten. Hij wijst daarbij op de regionale spreiding van het Nederlandse kabelnet. Daardoor is het voor consumenten momenteel al niet mogelijk om te kiezen tussen UPC en Ziggo en verandert er bij een overname dus niets aan de concurrentie op de markt.

Overgewaardeerd
Wat voor onderneming krijgen beleggers met Liberty Global in handen? Liberty Global is de grootste kabelmaatschappij in Europa. Het is met UPC actief in 10 landen, waaronder Nederland. In België opereert het onder de naam Telenet en in het Verenigd Koninkrijk is het bekend met Virgin Media. In 14 landen telt Liberty Global 48 miljoen aansluitingen. In 2012 bedroeg de omzet USD 10,3 miljard en boekte de kabelgigant een nettowinst van USD 387 miljoen. Met de overname van Ziggo wil Liberty Global zijn positie als kabelaanbieder in Nederland versterken. Het bedrijf van de Amerikaanse mediamagnaat John Malone (foto) had al een belang van 28,5 procent in Ziggo en is ook eigenaar van concurrent UPC. Met de koop van de resterende aandelen is een bedrag van EUR 4,9 miljard euro gemoeid.

Liberty Global heeft een fair value van USD 59,00 per aandeel. De koers van het aandeel Liberty Global zit met USD 84,59 flink boven de waardering van Morningstar. Het heeft dan ook een Morningstar Rating van 2 sterren op een schaal van 1 tot en met 5. Hierbij staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd.

Nichols vindt dat kabelaandelen, en met name in Europa, tegen hogere multiples worden verhandeld aan de beurs dan ze verdienen. De historie van aandelen van kabelmaatschappijen laat zien dat ze het ene moment in trek zijn bij beleggers en hert andere moment ongeliefd zijn. In het verleden hebben beleggers die kabelaandelen tegen een hoge koers hebben gekocht dat later met teleurstelling moeten bekopen. Ondanks de goede concurrentiepositie van Liberty Global (narrow, stable moat) vindt Nichols dat zijn aandeel momenteel overgewaardeerd is.

Onderstaande koersgrafiek laat zien dat het aandeel Liberty Global de afgelopen 5 jaar gestaag in waarde is gestegen. (klik op grafiek voor vergroting) 




Mooie winst
Ziggo kreeg op 21 maart 2012 een beursnotering tegen een uitgifteprijs van EUR 18,50. Het aandeel bereikte zijn hoogste punt op 13 januari dit jaar met EUR 33,80. Aandeelhouders van het eerste uur steken kunnen vandaag een mooie winst in het zak steken, zoals onderstaande koersgrafiek laat zien. (klik op grafiek voor vergroting) 





Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Liberty Global PLC Class A16,61 USD2,22Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten