Felicitaties voor de winnaars van de Belgische Morningstar Awards

Wie denkt aan de hand van de winnaars van de Belgische Morningstar Awards ook de Award-winnaars in Nederland te kunnen voorspellen, komt mogelijk bedrogen uit.

San Lie 20 maart, 2014 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

Dat was weer een leuke avond met veel blije gezichten, woensdagavond in Brussel. Maar liefst 17 fondsbeheerders gingen naar huis met een Morningstar Award voor het beste fonds in een bepaalde categorie. Daarnaast kregen vijf fondshuizen een Morningstar Award voor beste fondshuis in de verschillende categorieën.

Ofschoon de winnaars tijdens de uitreiking van de Awards in de spotlights staan, wil ik uiteraard ook de andere genomineerden nogmaals van harte felicteren. In een wereld waarin het merendeel van de beleggingsfondsen geen toegevoegde waarde biedt, heeft een podiumplaats echt wel waarde. Soms liet de top 3 in een bepaalde categorie honderden fondsen achter zich. 

Bij de winnaars en genomineerden blijft de opmerking gepast, dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Tegelijkertijd bevinden er zich onder de winnaars dit jaar meerdere fondsen die ook in het verleden al eens een Morningstar Award hebben gewonnen, of genomineerd waren. In zo’n geval doe je als fondsmanager toch echt iets goed!

12de keer
Het was overigens de 12de keer dat de Morningstar Awards in België werden uitgereikt. De eerste Morningstar Awards werden op 29 januari 2003 op de beurs van Brussel overhandigd. Morningstar lanceerde later dat jaar in mei haar Belgische website www.morningstar.be.

Verschillen per land
Wie denkt aan de hand van de winnaars van de Belgische Morningstar Awards ook de Award-winnaars in Luxemburg en Nederland te kunnen voorspellen, komt mogelijk bedrogen uit. Hoewel de berekeningsmethodologie achter de Awards in deze landen precies hetzelfde is, kan het nogal uitmaken hoe groot de concurrentie is. Het aanbod aan beleggingsfondsen bepaalt hoeveel fondsen meedingen naar een Morningstar Award. En dat is in het ene land groter dan in het andere.


Bekijk alle winnaars per categorie

Aandelenfondsen

Obligatiefondsen

Mixfondsen

Fondshuizen


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten