Aandeel KPN is overgewaardeerd

KPN rapporteerde vrijdag zwakke eerstekwartaalcijfers. “Ik denk dat het anticiperen van beleggers op de verkoop van E-Plus de koers van KPN omhoog houdt. Maar ondanks deze transactie is het aandeel KPN overgewaardeerd.”

Maarten van der Pas 25 april, 2014 | 14:33
Facebook Twitter LinkedIn

KPN rapporteerde vrijdag zwakke eerstekwartaalcijfers. De telecommaatschappij zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar vrijwel in rook opgaan. Onder streep hield KPN EUR 3 miljoen over tegenover EUR 152 in dezelfde periode vorig jaar. De omzet (exclusief die van de Duitse divisie E-Plus die KPN binnenkort hoopt te verkopen) nam met ruim 8 procent af tot iets minder dan 2 EUR miljard. Het bedrijfsresultaat, aangepast voor sommige eenmalige posten, daalde met ruim een vijfde tot EUR 621 miljoen.

Morningstar-analist Allan Nichols verwacht dat de omzetdaling van KPN afneemt gedurende het verdere verloop van het jaar. “Het ergste wat betreft de omzet- en margedaling is voorbij.” Nichols wijst er op, dat –ironisch genoeg- E-Plus de enige buitenlande divisie van KPN was die een omzetgroei noteerde (2,5 procent). De Belgische divisie Base, waarvoor topman Eelco Blok eerder ook verkoopplannen had maar het onderdeel niet kwijtraakte, zag haar omzet met 3,3 procent dalen. Er was weliswaar een stijging van het aantal abonnees maar die werd tenietgedaan door een groter verlies aan prepaid klanten. iBasis, de KPN-divisie die internationale telefonie aanbiedt, zag de omzet 6,6 procent dalen als gevolg van minder belverkeer en negatieve valuta-effecten.

Prijsoorlog
In Nederland vergrootte KPN het aantal triple play klanten (die bel- internet- en televisiediensten afnemen in één pakket) toenemen tot 46 procent van het totaal aantal klanten. Er kwamen vooral meer televisiekijkers bij. Maar deze toename werd meer dan teniet gedaan door de aanhoudende prijsoorlog. Zo kelderde de omzet van mobiele telefonie bij particuliere klanten met 12 procent ten opzichte van de eerste drie maanden in 2013.

“De lagere omzet drukt ook op de marges van KPN als vaste kosten over minder klanten verspreid kunnen worden”, vertelt Nichols. “En KPN is niet in staat geweest om variabele kostenstructuur snel genoeg aan te passen. Deze combinatie leidde ertoe dat de EBITDA-marge tot 31,3 procent daalde tegenover 36,8 procent een jaar eerder.”

KPN verwacht dat de verkoop van E-Plus aan Telefonica in juni de goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit krijgt. Nichols: “Ik denk dat het anticiperen van beleggers op deze verkoop de koers van het aandeel KPN omhoog houdt. Maar ondanks deze transactie is het aandeel KPN in mijn ogen overgewaardeerd.”

Morningstar’s fair value voor KPN is EUR 2 per aandeel (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom). Het aandeel KPN noteert met een koers van EUR 2,47 (op moment van schrijven) een Morningstar Rating van 2 sterren. Daarbij staat op een schaal van 1 tot en met 5 sterren 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. KPN is met 2 sterren op dit moment overgewaardeerd.


Lees ook Morningstar's analyse van het aandeel KPN >

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Koninklijke KPN NV3,44 EUR0,56Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten