Die andere Dr. Doom

De meeste toegevoegde waarde van het - af en toe - beluisteren van een beleggingsgoeroe is niet zozeer één op één volgen van zijn ideeën, maar het toetsen van de eigen visie en deze mogelijk aan scherpen.

San Lie 05 juni, 2014 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

Marc Faber heeft de veelzeggende bijnaam Dr. Doom. Hij is onder andere bekend van zijn Gloom, Boom and Doom Report. Eerder schreef ik een column over Faber (foto rechts) toen ik hem hoorde spreken op de Dag van de Belegger in 2012.

Gisteren was ik bij een presentatie van die andere Dr. Doom, jawel: Nouriel Roubini (foto links). Deze econoom voorspelde de Amerikaanse huizencrisis en wereldwijde economische crisis van 2008 en verwierf daarmee een goeroe-status. Hij sprak woensdag op een grote ETF-conferentie in Amsterdam. De verwachtingen in de zaal waren hoog gespannen!

Positieve ontwikkelingen
Ik vond Roubini opvallend mild en optimistisch gestemd. Hij gaf een zestal positieve ontwikkelingen in de wereld:

  1. Het risico dat de eurozone uiteenvalt, is kleiner dan een jaar geleden
  2. Het risico dat de Amerikaanse economie in een fiscale klif valt is kleiner geworden
  3. De situatie in Japan ins aan het verbeteren
  4. Het risico van deflatie in Europa is verminderd, mede ingegeven door een aantal fiscale en monetaire ingrepen
  5. Het risico van een oorlog tussen Iran en Israël is verminderd
  6. De situatie in het Midden-Oosten is minder gespannen dan een tijd geleden

Over het algemeen zit de wereldeconomie volgens Roubini in een herstelfase, wat deels gedragen wordt door het accomoderende monetaire beleid. Dit alles is positief voor de meer riskante beleggingscategorieën.

Risico’s
Voor zover het goede nieuws. Tegelijkertijd had Roubini wel een paar zaken waar hij alert op was:

  1. Harde of zachte landing voor China? Roubini gaat er vanuit dat we “ergens in het midden” terecht zullen komen, wat volgens hem een economische groei van tussen de 3-4 en 6 procent betekent. Een dergelijk (tegenvallend) groeicijfer is volgens hem nog niet ingeprijsd in de markten
  2. De Fed zou eerder dan nu is ingeprijsd de Fed funds rate weer naar ‘normale’ niveaus kunnen terugbrengen. De markt gaat nu uit van 2 procent per eind 2016, maar het zou ook maar eens 3 procent kunnen worden
  3. Een ander risico is dat de Fed te laat de rente gaat normaliseren (“too little too late”), wat weer tot nieuwe bubbels zou kunnen leiden
  4. Daarnaast wijst Roubini op de “broosheid” van de opkomende markten. Veel van deze markten hebben geprofiteerd van de sterke groei van de Chinese economie, de lage rente en de super-cyclus in de grondstofmarkten. Deze factoren lijken nu meer als tegenwind te gaan fungeren.

Roubini wwes ook nog op twee geopolitieke risico’s. Een mogelijke escalatie (en spill-over) van de Rusland-Oekraïne crisis, naar een nieuw soort koude oorlog tussen Rusland en de VS. En -wat ik opvallend vond- de opkomst van China. Dit is voor de econoom een groter risico dan de situatie in het Midden-Oosten of Rusland. Roubini doelt dan met namen op de politieke en militaire ontwikkelingen in die regio, temeer daar China met veel van haar buurlanden een gespannen relatie heeft.

Ik vond het een opvallend evenwichtige analyse. Eigenlijk beter dan ik had verwacht! De vraag wat je hier als belegger nou mee moet, is altijd een lastige. Een antwoord op de vraag of je nou moet in- of uitstappen is niet meteen beantwoord. Aan de andere kant zetten dit soort analyses – van welke goeroe dan ook – je wel aan het denken. Daar ligt denk ik de meeste toegevoegde waarde van het (af en toe) beluisteren van een goeroe: niet zozeer één op één volgen van hun ideeën, maar eerder om je eigen visie te toetsen en mogelijk aan te scherpen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten