Opkomende markten in mei prominent aanwezig bij beleggers

Obligatiefondsen en mixfondsen waren in mei zeer in trek onder beleggers, zo laten gegevens over geldstromen van en naar beleggingsfondsen van Morningstar zien. Fondsen in opkomende markten keerden definitief terug. Large-cap aandelen waren minder geliefd.

Maarten van der Pas 03 juli, 2014 | 5:08
Facebook Twitter LinkedIn

Europese beleggingsfondsen bleken in mei nog aanzienlijk in trek in bij beleggers. Dat blijkt uitgegevens over kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen van Morningstar. Op de golven van een uitbundige aandelenmarkt en een toenemende zelfgenoegzaamheid bij obligatiebeleggers (gemeten naar de volatiliteit van de credit spread) konden beleggingsfondsen een netto-instroom van EUR 30,4 miljard noteren.

Obligatiefondsen hadden met EUR 14,13 miljard voor de tweede maand op rij de grootste inflow van alle beleggingscategorieën, gevolgd door allocatie- of mixfondsen met EUR 8,85 miljard. Beleggers maakten ook EUR 4,19 miljard over naar alternatieve beleggingsfondsen. Ofschoon dit de laagste instroom voor alternatieve fondsen dit jaar is, verslaan ze elke andere vermogenscategorie als het om groei gaat met een organische groei van 2,03 procent in één jaar. De inflow bij aandelenfondsen nam maand-op-maand af, maar bevindt zich met een netto-instroom van EUR 1,64 miljard nog comfortabel op positief terrein.

Geldmarktfondsen bleven ook aanzienlijke netto-instromen boeken in mei en dit jaar tot en mei is er al EUR 29,84 miljard in dit type beleggingsfondsen geïnvesteerd. Van de inflow van EUR 7,04 miljard in mei kwam EUR 920 miljoen van Franse beleggers. Die vertrouwen traditioneel meer op geldmarktfondsen als spaarinstrument dan beleggers elders in Europa.

Kapitaalstromen van en naar brede beleggingscategorieën in mei


Wordt dieper gekeken naar de beleggingscategorieën die het meest geliefd waren in mei, dan wordt de heropleving van beleggingsfondsen met een focus op emerging markets bevestigd. Beleggers dirigeerden in mei EUR 2,87 miljard naar fondsen in obligaties uit opkomende markten, die beleggen in obligaties genoteerd in harde valuta (voornamelijk de Amerikaanse dollar). De voorheen door beleggers ruw behandelde fondsen in obligaties uit opkomende markten in lokale valuta waren eveneens prominent vertegenwoordigd met een instroom van EUR 1,74 miljard. Mei was ook de derde maand op rij met een positieve inflow voor aandelen uit opkomende landen wereldwijd.

Naast de terugkeer van beleggingsfondsen in opkomende markten manifesteerden in mei zich twee andere oude trends opnieuw. Ten eerste reflecteerde de honger naar mixfondsen zich in de vraag naar mixfondsen –in euro- met een voorzichtig profiel. Multistrategiefondsen die alternatieve beleggingsstrategieën implementeren behoorden ook tot de meest gewilde beleggingen.

Ten tweede, de grote vraag naar flexibele obligatiefondsen en long-short obligatiefondsen laat zien dat beleggers zich lijken schrap te zetten voor een stijgende rente in de Verenigde Staten en eventueel het Verenigd Koninkrijk.

Top 10 Morningstar-categorieën met de grootste instroom in mei



Een uitstroom van beleggersgeld bleef ultra kortetermijnobligatiefondsen (in euro) en garantiefondsen treffen, die leden onder de lage rente. Het rendementsvooruitzicht voor kortetermijnobligatiefondsen is mak en zal met de lage rentestand van de Europse Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk nog makker worden. Garantiefondsen leiden onder krimpende risicobudgetten die het rendementsperspectief onaantrekkelijk maken.

De uitstroom uit beleggingsfondsen in Duitse large-cap aandelen bedroeg in mei EUR 475 miljoen. Dat is het op één na hoogste niveau in één maand sinds juni 2009 en is onderdeel van een groter, raadselachtig fenomeen. Terwijl de Duitse economie toch de powerhouse van de eurozone blijft en de DAX-index zich in mei tegen een recordhoogte van 10.000 punten schurkte, hebben fondsen in Duitse large-caps in de afgelopen drie jaar onophoudelijke uitstroom geleden. Een nadere analyse suggereert dat de uitstroom het resultaat is van Duitse beleggers die zich terugtrekken uit de beleggingsfondsen.

De redenen waarom Duitse beleggers binnenlandse-aandelenfondsen mijden zijn niet bijzonder duidelijk. Een vaak gegeven verklaring door beleggingsprofessionals is, dat het geld wat is geïnvesteerd in beleggingsverzekeringen wordt weggehaald. Nu is de minimale deelnameperiode van 12 jaar zijn verstreken die nodig is om voor vrijstelling van inkomstenbelasting in aanmerking te komen.

Beleggingsfondsen in Duitse aandelen werden zwaar verkocht als onderdeel van verzekeringen tijdens de internetbubbel. Omdat deze producten hoge kosten in rekening brengen en de aandelenmarkten twee scherpe dalingen hebben gekend sinds het begin van het millennium, verlaten teleurgesteld Duitse beleggers de komende jaren in grote aantallen deze financiële producten.

Wereldwijde obligatiefondsen en gediversifieerde obligatiefondsen in Amerikaanse dollars blijven ook weinig in trek. Deze categorieën leden onder de uitstroom van de vlaggenschipfondsen van Templeton en Pimco in de afgelopen 13 maanden.

Top 10 Morningstar-categorieën met de grootste uitstroom in mei


 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten