Frisse wind bij Robeco

Robeco gooide het roer in 2009 radicaal om. Het beleggingsfonds streefde er niet langer naar om maar zo dicht mogelijk bij de benchmark te blijven. Het is één van de mooiste ommezwaaien in fondsenland. Nu de benchmark nog verslaan.

San Lie 14 juli, 2014 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Eén van de mooiste turn-around verhalen in beleggingsfondsenland, vind ik die van Robeco NV. Dit inmiddels 81-jarige wereldwijd beleggende fonds, dat in zijn beginjaren naast in aandelen ook in obligaties mocht beleggen, kende jarenlang een weinig actief beleid. De beheerders belegden indertijd niet alleen in bedrijven waar men fiducie in had, maar ook in bedrijven waarin men minder vertrouwen had, alleen maar om relatief dicht bij de benchmark te blijven.

In 2009 werd het roer bij Robeco radicaal omgegooid. Alle bedrijven waar men eigenlijk niet zo in geloofde, werden verkocht, waardoor het aantal posities in het fonds meer dan halveerde. Vanaf dat moment koopt fondsbeheerder Mark Glazener alleen nog maar bedrijven die in zijn ogen potentie hebben, maar uiteraard wel moeten passen in zijn filosofie.

De beleggingsresultaten mogen er zijn. Daar waar het fonds tot en met 2008 vaak in het rechterrijtje terechtkwam (om in voetbaltermen te spreken), eindigde het fonds sinds 2009 steevast in één van de bovenste twee kwartielen binnen de groep van vergelijkbare fondsen. Om het met cijfers te illustreren: tussen 2003 - hat jaar waarin Mark Glazener aantrad - en 2009 bleef het fonds op jaarbasis gemiddeld 0.66 procent achter bij de categorie. Tussen 2009 en nu doet het fonds het gemiddeld 2,5 procent beter dan die peergroup van vergelijkbare fondsen.

Dat men, ondanks deze significante verbetering, de benchmark nog niet heeft weten te verslaan, is wat teleurstellend. Wellicht dat de begin dit jaar doorgevoerde verlaging van de beheersvergoeding daar een positieve draai aan kan geven.

Alhoewel Robeco het oudste nog bestaande Nederlandse beleggingsfonds is, was het niet het eerste beleggingsfonds ter wereld. Die eer komt toe aan Eendragt maakt Magt, opgericht op 7 juli 1774. Oprichter Abraham van Ketwich had toen al door dat het voor beleggers kan lonen om voor gezamenlijke rekening te beleggen en de risico’s te delen.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten