Tips voor een financiële buffer

FINANCIEEL ADVIES - We weten dat het verstandig is om een buffer aan te houden als appeltje voor de dorst. Maar wanneer is die financiële buffer groot genoeg? En kan hij ook te groot zijn?

Greetje Remmerde, 16 juli, 2014 | 7:25
Facebook Twitter LinkedIn

Sommige mensen zijn net hamsters. Ze potten al het geld dat er binnen komt op en hun spaarrekeningen puilen uit. Je kunt immers nooit weten? Anderen geven, onder het motto “carpe diem” juist meteen weer alles uit. De krekel en de mier. Maar wat is nou wijsheid?

We weten dat het verstandig is om een buffer aan te houden als appeltje voor de dorst. Maar wanneer is die financiële buffer groot genoeg? En kan hij ook te groot zijn?

Een buffer is een noodfonds. Het is geld waar je gemakkelijk bij kunt komen als je onvoorzien inkomen tekortkomt. Het geld op je spaarrekening eigenlijk. De buffer is nodig om perioden dat het financieel tegen zit te kunnen overbruggen. Stel de wasmachine gaat kapot, de auto begeeft het en de CV ketel begint ook nog te haperen. Zonder een noodfonds betekent dit geld lenen voor de benodigde reparatie (en dat kost geld) of noodzakelijke uitgaven uitstellen (wat op lange termijn ook weer extra kosten met zich meebrengt).
Naast spullen die slijten en stuk kunnen gaan is een nog groter risico het verliezen van je baan.

Een vuistregel zegt, dat je ten minste een budget van drie tot zes maanden huishoudkosten achter de hand moet houden. Ik raad mensen altijd aan om ten minste 6 maandsalarissen achter de hand te hebben. En als je zeer gespecialiseerd werk doet of een hoog salaris verdient, is het zelfs aan te bevelen om een nog een grotere buffer aan te houden. Omdat banen in dit segment doorgaans wat moeilijker te vervangen zijn en de WW-uitkering een behoorlijke terugval in salaris betekent.

Hoe ga je te werk bij het aanleggen van een noodfonds:

  1. Breng je noodzakelijke maandelijkse uitgaven in kaart en vermenigvuldig dit bedrag met 3. Dit is de minimale hoogte van je buffer. Beter nog is om het bedrag met 6 maanden te vermenigvuldigen.

  2. Check je huidige spaarsaldo (alleen de direct opvraagbare tegoeden). Laat bedragen die je eventueel al voor iets anders hebt gereserveerd, bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto, buiten beschouwing.

  3. Trek het bedrag van punt 2 af van het bedrag in punt 1. Dit is het bedrag dat je minimaal moet sparen. Zorg ervoor dat je dit bedrag in de komende maanden ook daadwerkelijk opbouwt.

  4. Zoek op internet naar een website om spaarrentes te vergelijken en bekijk waar je je geld het best weg kunt zetten. Kies echter wel een aanbieder uit die onder het depositogarantiestelsel valt.

  5. Als je noodfonds gevuld is, is je spaarrekening vol. Je mag natuurlijk gerust doorgaan met sparen. Maar aangezien je genoeg liquiditeiten hebt, is het verstandig om meer risico aan je portefeuille toe te voegen. Denk dan aan beleggen!


Lees voor meer praktische handvaten bij het pensioen ook deze columns:


Zelf je pensioen regelen in 5 stappen


Hoeveel kost jouw pensioen?

Hoeveel moet ik verzekeren?

Je iPhone of je leven

Plusminus 70 procent

Ons enige bewustzijn is modebewustzijn

Weg met de pensioenen


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten