Referendum Schotland: Morningstar zet fondsen van Aberdeen en Standard Life niet meteen ‘Under Review’

Een onafhankelijk Schotland kan verstrekkende gevolgen hebben voor Schotse fondshuizen als Aberdeen en Standard Life. En voor de Analyst Rating die Morningstar aan hun beleggingsfondsen geeft. Vooralsnog wordt de waardering per geval bekeken.

Maarten van der Pas 18 september, 2014 | 14:28
Facebook Twitter LinkedIn

Niemand weet hoe een onafhankelijk Schotland zal uitpakken. Dat hebben beleggers voorlopig maar te accepteren. Er zijn doemscenario’s geschetst, vooral door voorstanders van het Verenigd Koninkrijk in casu tegenstanders van een onafhankelijk Schotland, waarin de koers van het Britse pond zal kelderen, Britse staatsobligaties een hogere risicopremie krijgen en de Britse economie gaat kwakkelen. Maar daar kan evengoed tegenover staan dat een Schotse onafhankelijkheid beheersbaar is en ondanks de kosten, onzekerheden en moeilijkheden in redelijkheid wordt uitonderhandeld. In dat geval zullen de details van de onderhandelingen bepalend zijn.

Bij een ‘aye’ voor onafhankelijkheid ontstaat een unieke situatie die verstrekkende gevolgen kan hebben voor in Schotland gevestigde fondshuizen zoals Aberdeen en Standard Life. Bij een breuk met het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn zij in een ander land gevestigd.

Deze vermogensbeheerders zijn in Nederland bekend met populaire beleggingsfondsen als Aberdeen Global Emerging Markets Equity Fund (Analyst Rating Gold), Aberdeen Global Asia Pacific Equity Fund (Analyst Rating Gold), Aberdeen Global Asian Smaller Companies Fund, Aberdeen Global Select Euro High Yield Bond Fund (Analyst Rating Bronze), Standard Life Investments European Smaller Companies Z (Under Review).

Zeker Aberdeen is een fondshuis waar Morningstar enthousiast over is. Veel van zijn fondsen hebben een positieve Morningstar Analyst Rating –Bronze, Silver of Gold – wat betekent dat de analisten van Morningstar verwachten dat deze fondsen in de toekomst beter zullen presteren van de benchmark en/of hun categorie. Standard Life Investments European Smaller Companies won dit jaar een Morningstar Award.

Impact
Eén van de pijlers onder de Morningstar Analyst Rating is ‘fondshuis’ waarbij de fondsanalisten onder andere kijken naar het land waar de vermogensbeheerder is gevestigd en welke wet- en regelgeving daar geldt. Bijvoorbeeld ten aanzien van bescherming van beleggers. Er is momenteel veel onduidelijk over wat een Schotse onafhankelijkheid betekent voor financiële instellingen zoals banken en vermogensbeheerders. De impact hangt onder andere sterk af van of een onafhankelijk Schotland lid van de EU kan worden en of er Europese regels blijven gelden voor Schotse beleggingsfondsen.

Een Schots 'ja' is voor Morningstar echter geen reden om de fondsen van Schotse vermogensbeheerders per se op ‘Under Review’ te zetten. Daarvoor is nog te veel onduidelijk en vinden de analisten een beoordeling per geval meer geschikt.

Diverse Schotse fondshuizen nemen vooralsnog een afwachtende houding aan met betrekking tot de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum. Standard Life heeft al wel laten weten, dat het mogelijk onderdelen verhuist naar het VK als Schotland zich afscheidt. Een andere mogelijkheid is dat Schotse fondshuizen een variant van hun fonds in Luxemburg of Ierland onderbrengen.

Het referendum is een nek-aan-nek-race. In de laatste opiniepeilingen staat het pro-onafhankelijkheidkamp op een nipte voorsprong, ofschoon bij de wedkantoren de nee-stemmers aan de leiding gaan.

Er zal na morgen niet direct een crisis uitbreken in het VK. Als Schotland ervoor kiest om zelfstandig verder te gaan dan is er een overgangsperiode tot maart 2016. In de loop van de tijd zullen vragen over onder welke wet- en regelgeving Schotse fondshuizen vallen beantwoord worden. Morningstar houdt de situatie nauwlettend in de gaten en kijkt wat er in positieve of negatieve zin verandert voor beleggers. Indien nodig gaan Schotse beleggingsfondsen alsnog ‘Under Review’. Maar evengoed verandert er na vandaag niets.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten