Beleggingsfonds van de week: Metropole Sélection

Morningstar vindt Metropole Sélection een goede keuze. Dit beleggingsfonds in Europese waarde-aandelen onder leiding van de ervaren Isabel Levy durft tegen de stroom in te roeien. Het heeft een Morningstar Analyst Rating 'Silver'.

San Lie 25 september, 2014 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn

Rabobank biedt zijn klanten sinds een paar weken het beleggingsfonds Metropole Sélection aan. Morningstar vindt dit fonds in Europese large-cap waarde-aandelen van de Franse boetiek Metropole Gestion een goede keuze. De analisten van Morningtar volgen Metropole Sélection sinds 2010 en geven het de een-na-hoogste Analyst Rating ‘Silver’. Eerder dit jaar nomineerden zij Isabel Levy, mede-oprichter van het fondshuis en eindverantwoordelijke voor het fonds, zelfs voor de titel Morningstar European Fund Manager of the Year. Levy greep uiteindelijk naast de award die naar Nicolas Walewski van Alken European Opportunities ging.

Levy (foto) was in 2002 één van de oprichters van Metropole Gestion. Ze had toen al ruim twintig jaar ervaring in vermogensbeheer. Sindsdien geeft ze leiding aan een stabiel en ervaren beheerteam dat op dit moment bestaat uit zeven managers met gemiddeld zeventien jaar ervaring.

Die ervaring is essentieel voor het vertrouwen van Morningstar in het beheerteam, want dat volgt een benadering die een grote mate van kennis van en vertrouwen op de eigen analyse vereist. Levy en haar collega’s richten zich op ondergewaardeerde (middel)grote Europese bedrijven en zijn bereid dwars tegen de stroom in te roeien. Voor het paradepaardje Metropole Sélection hebben ze een zeer compacte beleggingsportefeuille met ongeveer 25 aandelen samengesteld, wat weinig ruimte laat voor selectiefouten.

Een dergelijke compacte portefeuille kan nogal wat risico’s met zich meebrengen, maar Levy heeft al vele malen bewezen wat ze waard is op dit gebied. Metropole Sélection staat dan ook bij de top 25 procent beste presterende beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap waarde’ in de laatste tien jaar (tot en met december 2013). Dit succes heeft echter een prijs - en dat zal in de toekomst niet anders zijn -, namelijk enkele perioden van underperformance toen de beleggingsstijl van het team uit de gratie was. Dat was het geval in de jaren 2006-2007 en 2011.

Beleggers moet zich dan ook goed bedenken dat de smalle basis van de portefeuille van Metropole Sélection, zijn keuze voor conjunctuurgevoelige sectoren en de aard van zijn waardestrategie betekent dat het op termijn volatieler is dan andere fondsen. Die strategie bleek in 2013 echter wel degelijk vruchtbaar. Dat jaar zat het fonds meer dan zes procentpunt boven het gemiddelde in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap waarde’. Het wist vooral in de sectoren industrie (Randstad), technologie (Capgemini) en financiële dienstverlening (Unicredit) enkele zeer succesvolle aandelen te kiezen.

En last but not least heeft Lévy bij Metropole Gestion een gedegen beleggingscultuur opgebouwd en een bovengemiddeld gevoel voor rentmeesterschap ontwikkeld. Dat blijkt met name uit het feit dat het fondshuis zich vooral richt op waar het echt verstand van heeft, namelijk Europese waarde-aandelen.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)



Beheer
Metropole Sélection wordt beheerd door een team van zeven ervaren managers met gemiddeld 17 jaar ervaring, die sinds 2002 samenwerken en op een collegiale manier besluiten nemen. Dit team wordt geleid door Isabel Levy (mede-oprichter van het Metropole Gestion) met 27 jaar ervaring. Zij kan rekenen op waardevolle ondersteuning van Ingrid Trawinski, die in 2007 bij het bedrijf kwam en in 2012 werd gepromoveerd tot co-CIO. Zij heeft 17 jaar ervaring.

Het team is sinds 2002 min of meer stabiel, met slechts drie mensen die zijn vertrokken en waarvan de laatste in 2011. Recent sloot Metropole Gestion zijn fonds in Japanse aandelen. Morningstar waardeert het toevoegen van de twee managers van dit fonds aan de Europese aandelenstrategieën. De fondsen in Europese aandelen zijn de belangrijkste fondsen van de vermogensbeheerder.

De interactie en communicatie tussen de teamleden lijken effectief en bevorderen een goede beleggingscultuur. Elke manager draagt bij aan het beheer van alle Europese aandelenfondsen. Er is geen specifieke landen- of sectorverdeling en elke individuele manager is betrokken bij de verschillende beleggingscasussen. Echter, de beheerders beleggen niet systematisch in de fondsen die zij beheren en hun bonus wordt betaald in aandelen Metropole Gestion. Dat vindt Morningstar niet de ideale manier om hun belangen in lijn te brengen met die van beleggers.


Fondshuis

Metropole Gestion is een kleine, onafhankelijke fondsbeheerder die is opgericht in 2002 en waarvan meer dan 90 procent van de aandelen in handen is van de oprichters en medewerkers. Het bedrijf is terughoudend geweest in het lanceren van nieuwe strategieën en is voornamelijk gericht op zijn expertise in Europese effecten in plaats van op trendy thema's. Die laatste worden naar mening van Morningstar zelden goed gebruikt door beleggers.

De beheerteams zijn stabiel en ervaren. Een collegiale omgeving zorgt voor een brede verspreiding van ideeën en alle managers hebben dezelfde waarde-filosofie die Metropole Gestion kenmerkt. Wij betreuren echter het feit, dat de bonussen van de managers niet rechtstreeks verband houden met de prestaties van de fondsen. Als aandeelhouders hebben zij een direct belang bij de winstgevendheid van Metropole, maar we vinden niet dat dit zorgt voor de afstemming van hun belangen met die van de beleggers.

De kosten ten laste van de beleggers zijn over het algemeen lager dan die van de concurrentie, maar we hebben kennis genomen van een recente stijging van de kosten voor bepaalde fondsen in het assortiment. Tenslotte is de communicatie met beleggers zeer goed, met maandelijkse managementrapportages waaronder de eigendomsverhouding en alle vergoedingen die beleggers betalen. Hiermee wordt een niveau van transparantie geboden dat het vermelden waard is.


Beleggingsproces

De waarde-benadering die gebruikt wordt bij Metropole Sélection, wordt ook bij de andere Europese aandelenstrategieën van Metropole gebruikt. De beheerders en analisten kijken met name naar Europese mid- en large-cap aandelen, maar het fonds kan ook zonder enige index- of sectorbeperking beleggen in bedrijven met een minimale marktkapitalisatie van EUR 100 miljoen.

Het beheerteam filtert eerst het beleggingsuniversum met behulp van een aantal waarderingscriteria om aandelen te identificeren die minimaal 20 procent onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld. Daarbij heeft het een voorkeur voor pragmatische waarderingsmethoden, het vergelijken van de financiële ratio's binnen dezelfde sector met behulp van markt- en transactie-multiples en sum-of-the-parts waarderingsmethoden.

De volgende, meer kwalitatieve stap bestaat uit het ontmoeten van het management van de beoogde ondernemingen om de mogelijke katalysatoren te begrijpen en ook het vermijden van een van de belangrijkste risico's van de aanpak: de aankoop van de zogenaamde "value traps" oftewel sterk ondergewaardeerde aandelen die dat waarschijnlijk blijven.

Het beheerteam is zich bewust van dit risico en belegt niet in bedrijven waarvan de balans niet sterk genoeg wordt geacht. Deze aanpak resulteert in een zeer geconcentreerde portefeuille met 25 tot 35 ondernemingen. Cash kan tactisch ingezet worden, maar blijft met ongeveer 10 procent op een laag niveau. Dat is min of meer gelijk als bij andere waarde-fondsen.


Rendement
Metropole Sélection heeft een bijzonder benijdenswaardige langetermijn track record. Sinds de start in 2002 tot en met eind januari 2014 heeft het een jaarlijks rendement van 9,47 procent geleverd ten opzichte van 4,81 procent voor de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap waarde’en 5,56 procent voor de benchmark. Over dezelfde periode gemeten staat het fonds in het eerste percentiel.

Echter, dit goede track record is voor beleggers geen vlotte rit geweest. Zo bleef het fonds bijvoorbeeld in 2011 aanzienlijk achter bij zijn concurrenten. De overweging naar sterk cyclische aandelen (Air France, Randstad) werd flink afgestraft in de bear market in de zomer van dat jaar. Maar 2012 was een zeer goed jaar voor beleggers in Metropole Sélection. Het fonds profiteerde van een goede sectorpositionering en een goede aandelenselectie in de sectoren industrie en consumentengoederen.

De outperformance in 2013 werd gedreven door de onderweging in energie, en een aantal goede bets die eerder in het jaar waren genomen, waaronder de terugkeer naar telecom (BT Group), Italiaanse banken (Intesa Sanpaolo, UniCredit) en de Europese cementindustrie (CRH, HeidelbergCement, Buzzi Unicem). Vanwege de aard van deze aanpak moeten beleggers rekenen op grote afwijkingen in de prestaties ten opzichte van concurrerende fondsen en de index.


Kosten
De managementvergoedingen voor Metropole Sélection zijn redelijk, maar de TER omvat ook transactieprovisies. Dat vormt een potentiële bron van belangenconflicten. De TER is echter dicht bij die van de mediaan van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap waarde’.


Lees ook het fondsrapport over Metropole Sélection  >


Bekijk ook een selectie van andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Europa large-cap waarde’ (klik op tabel voor vergroting).




Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

BlackRock World Mining

BlackRock Fixed Income Strategies D2 EUR

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund

Robeco US Large Cap Equities

Vanguard US 500 Stock Index

Fidelity France Fund

Robeco European Conservative Equities

Invesco Euro Corporate Bond Fund

Comgest Growth Europe

Fidelity Indonesia Fund













Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten