Platgebeld

Vertelt u mij eens waarom ik een beleggingsfonds zou moeten kopen dat als doelstelling heeft om "aandeelhouders toegang te geven tot internationale financiële markten via een gediversifieerde portefeuille".

San Lie 01 december, 2014 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

De telefoon stond roodgloeiend op de dag dat deze krant het onderzoek publiceerde van beleggersvereniging VEB en Morningstar over hoe helder (of vaag) fondshuizen zijn over de beleggingsdoelen van hun fondsen.

Met name de partijen die ondermaats scoorden, zoals BNP Paribas Investment Partners, Delta Lloyd en Triodos, wilden graag van ons horen waar het precies aan schortte. Dat hebben we ze uiteraard haarfijn uitgelegd.

In Nederland zijn honderden beleggingsfondsen verkrijgbaar die in wereldwijde aandelen beleggen. Vele daarvan zijn vrij expliciet over welke benchmark zij pogen te verslaan en over welke periode dat moet gebeuren. Vertelt u mij dan maar eens waarom ik een fonds zou moeten kopen dat als doelstelling heeft om "aandeelhouders toegang te geven tot internationale financiële markten via een gediversifieerde portefeuille".

Op die manier haalt een fondsbeheerder wel heel gemakkelijk zijn doel, terwijl ik als belegger eigenlijk geen idee heb waar ik aan toe ben en op basis waarvan ik de beheerder kan afrekenen.

Dat het ook beter kan laat een fondshuis als Actiam (voorheen SNS Asset Management) zien, dat bijvoorbeeld voor het SNS Nederland Aandelenfonds aangeeft dat het doel is om "binnen een vastgesteld risico, een rendement te behalen dat ten minste gelijk is aan dat van de benchmark (AEX herbeleggingsindex, SL) binnen een periode van drie jaar".

Ik ben een kritisch doch positief ingesteld mens. Onze kritiek is kennelijk aangekomen. Het feit dat de drie genoemde fondshuizen ons meteen hebben benaderd en hebben aangegeven om de doelstellingen van hun beleggingsfondsen te verduidelijken, stemt mij positief. Wordt zeker vervolgd…


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.


Lees ook
Hoe helder zijn beleggingsfondsen over hun doelen?

Doelloos beleggen

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten