Morningstars beleggingsbarometer maart – populairste beleggingsfondsen en ETFs

Beleggers zijn gericht op Europese aandelen en tonen voor deze categorie met name interesse in ETFs. Dat blijkt uit de top 15 meest opgezochte ETFs op morningstar.nl. Opvallende dalers zijn ETFs in Amerikaanse aandelen en in wereldwijde aandelen. BNP Paribas Obam en ASN Duurzaam Aandelenfonds hebben momentum.

Maarten van der Pas 15 april, 2015 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn


(Klik op tabel voor juiste formaat, zie onderaan artikel linkjes naar deze beleggingsfondsen)

*ING Investment Management heeft sinds begin april een nieuwe naam en heet voortaan NN Investment Parners. Ook de namen van de beleggingsfondsen zijn veranderd waarbij ING is vervangen door NN)

Het overgrote deel van de beleggingsfondsen dat in februari de top 15 meest opgezochte fondsen op deze website vormde, maakt ook de lijst van maart. Er is slechts één nieuwkomer:  ABN AMRO Profielfonds 3 waarmee er nog een mixfonds bij komt. Vastgoedfonds  ING Global Real Estate Fund* verdween in maart uit het overzicht.

De veertien beleggingsfondsen die de vaste krachten in de top 15 vormen, wisselen in maart echter wel veel van plaats. De gehele top 4 is anders in vergelijking met februari.  BlackRock Mix Fonds 2 en  BlackRock Mix Fonds 4 – mixfondsen die bij Rabobank op het schap liggen – zijn de nieuwe nummers 1 en 2. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds zakt van de eerste naar de vierde plek.  ABN AMRO Profielfonds 4 valt één stap terug naar de derde stek.

Een grote stijger is verder  ING Healthcare Fund dat drie plaatsen klimt.  BNP Paribas Obam zet zijn stijgende lijn voort, niet alleen in rendement maar ook in de lijst. In februari kwam het bekende fonds in wereldwijde aandelen weer terug in het overzicht op plaats 15 en nu is het doorgestoten naar de dertiende stek.

Wereldwijde aandelen
Twee opvallende dalers zijn de  iShares Core MSCI World ETF (EUR) en  Vanguard Global Stock Index Inv EUR die terugvallen van respectievelijk 7 naar 10 en van 10 naar 14. Beleggers hebben momenteel kennelijk minder interesse in passief beheerde wereldwijde aandelenfondsen. Dat is niet vreemd want het actief beheerde Obam verslaat dit jaar tot en maart de index met 2,1 procent. En concurrent  ASN Duurzaam Aandelenfonds (zevende in de lijst) doet het zelfs 4,7 procent beter dan de benchmark. Alle vier de genoemde fondsen beleggen in wereldwijde large-cap groei- en waarde-aandelen en zijn ondergebracht in de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’. In de tabel zijn hun rendementen tegen elkaar afgezet.

(Klik op tabel voor juiste formaat)

Obam en ASN Duurzaam Aandelenfonds hebben momentum, maar de vraag is hoe duurzaam hun bovengemiddelde rendement is. Beide fondsen hebben een Morningstar Analyst Rating ‘Neutral’, wat wil zeggen dat de analisten van Morningstar er niet van overtuigd zijn dat ze op termijn door een economische cyclus heen beter dan de categorie en de index presteren.

De Morningstar Rating van 1 ster voor Obam is veelzeggend. De afgelopen vier jaar presteerde het fonds ver beneden het gemiddelde. Morningstar-analist Ronald van Genderen in zijn analistenrapport: "We denken dat de veranderingen bij Obam positief zijn, maar het brengt het fonds naar een niveau dat beleggers van een beleggingsfonds mogen vereisen. We verwachten dat hiermee de kans op zeer teleurstellende prestaties kleiner is geworden, maar we blijven behoudend in ons optimisme."

Bij het ASN-fonds is het de vraag of het rendement door de duurzaamheidscriteria en/of de aandelenselectie door fondsbeheerders Bram Ragetlie en Hans Slomp wordt gegenereerd. “De duurzame uitsluitingscriteria hebben het fonds vooralsnog meer geholpen dan tegengezeten. Vooral dankzij het uitsluiten van de sectoren financials en basismaterialen en overweging in onder andere de sectoren gezondheidszorg en telecom”, schrijft Morningstar-analist Ronald van Genderen in zijn analistenrapport.

“Door de strikte duurzaamheidscriteria kent het fonds een afwijkende regio- en sectorallocatie. Dit beschouwen wij als een beperking van het beleggingsproces aangezien deze in de toekomst ook in het nadeel van het fonds kunnen werken.”
Ik wil hier maar mee zeggen dat beleggers niet blind op het huidige rendement moeten varen en moeten nagaan welke factoren het rendement bepalen.

Een andere opvallende daler is  Kempen Global High Dividend Fund, dan van de vijfde naar de achtste plek zakt. Dit dividendfonds stond de afgelopen jaren steevast hoog genoteerd. Is het gegeven dat het fonds een ster verliest en nu een Morningstar Rating van 3 sterren heeft de reden? Dat zal toch niet.  DWS Top Dividende is onder de dividendfondsen een forse stijger en klimt vier plaatse naar 9. Ik heb er niet meteen een verklaring voor.

Europese aandelen
 Kempen European High Dividend Fund is een andere opmerkelijke stijger van de veertiende naar de elfde plek. Ik kan me goed voorstellen dat dit fonds meelift op de huidige interesse van beleggers in Europese aandelen.

Die interesse in Europese aandelen blijkt duidelijk uit het overzicht met de 15 meest opgezochte ETFs. De drie nieuwkomers in deze lijst -  SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (EUR),  iShares STOXX Europe 600 ETF (EUR) en  iShares EURO Total Market Growth Large ETF (EUR) - beleggen allemaal in Europese aandelen. Maar de eerste richt zich duidelijk op dividendaandelen waar de tweede op Europa focust en de derde zich tot de eurozone beperkt. Een grote stijger onder de ETFs is  iShares MSCI Europe ETF (Dist) (EUR), wat de trek in Europese aandelen nog eens bevestigt. Twee grote dalers bij de ETFs zijn  iShares Core S&P 500 ETF (EUR) (van vijf naar acht) en  iShares S&P 500 ETF (Dist) (EUR) (van negen naar veertien). Beleggers zien Amerikaanse large-cap aandelen in casu de S&P500 niet meer zitten.

De nieuwkomers verstootten  Think AEX UCITS ETF (EUR),  iShares Developed Markets Property Yield ETF (EUR) en  iShares DJ Euro STOXX Select Dividends EUR Inc (EUR) uit de top 15.

Topmanagers
Wat ik me verder nog afvraag is waar de European Fund Managers of the Year zijn? Die zijn niet tot de top 15 doorgedrongen, terwijl ze in maart door de analisten van Morningstar tot de beste Europese fondsbeheerders zijn uitgeroepen. Het gaat om Michael Fraikin en Thorsten Paarmann van Invesco Pan European Structured Equity Fund, Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski van Comgest Growth Emerging Markets en Magellan en Philippe Igigabel van HSBC GIF Euro High Yield Bond. Zij verdienen zeker ook de aandacht van beleggers.


(Klik op tabel voor vergroting, zie onderaan artikel linkjes naar deze beleggingsfondsen)

Bekijk ook de fonds- en ETF-rapporten

Beleggingsfondsen

ABN Amro Profielfonds 3

ABN Amro Profielfonds 4

ASN Duurzaam Aandelenfonds

BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating 

BNP Paribas Obam

DWS Top Dividende LD

ING Dynamic Mix Fund III

ING Dynamic Mix Fund IV

ING Hoog Dividend Aandelen Fonds

ING Health Care Fund

iShares Core MSCI World ETF (EUR)

Kempen European High Dividend Fund - R 

Kempen Global High Dividend Fund - R 

Vanguard Global Stock Index Inv EUR 


ETFs

iShares Core EURO STOXX 50 ETF (EUR)

iShares Core MSCI World ETF (EUR) 

iShares Core S&P 500 ETF (EUR)

iShares EURO STOXX 50 ETF (Dist) (EUR)

iShares EURO Total Market Growth Large ETF (EUR)

iShares MSCI Europe ETF (Dist) (EUR)

iShares MSCI World Inc (EUR) ETF 

iShares STOXX Europe 600 ETF (EUR)

iShares S&P 500 ETF (Dist) (EUR)

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (EUR)

Think Global Equity ETF (EUR)

Think Global Real Estate ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World ETF (EUR)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)













TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten