Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het eerste kwartaal van 2015

Het jaar kende een interessante start waarbij meerdere gerenommeerde beleggingsfondsen werden afgewaardeerd door de analisten van Morningstar. Gelukkig ook fondsen waar de analisten meer vertrouwen in kregen en beloonden met een opwaardering. Lees alles over de opwaarderingen, afwaarderingen, fondsen 'Under Review' en beleggingsfondsen die voor het eerst een waardering kregen.

Jeffrey Schumacher, CFA 23 april, 2015 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating worden regelmatig opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop deze waardering is gebaseerd: beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de beleggingsfondsen die Morningstar in de eerste drie maanden van dit jaar beoordeelde hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen of juist minder overtuigd raakten. Ook is er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het beleggingsproces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu ‘Under Review’ staan.

Omgekeerd zijn er uiteraard ook beleggingsfondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze eerder ‘Under Review’ waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar-analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het eerste kwartaal van dit jaar is veranderd. Een rondje langs de velden.

Opwaarderingen
De opwaarderingen in de periode januari tot en met maart betroffen allemaal beleggingsfondsen die al een positieve Morningstar Analyst Rating hadden, maar waarvan de analisten nog meer overtuigd zijn geraakt. Drie actief beheerde fondsen gingen van ‘Bronze’ naar ‘Silver’, terwijl aan de passieve kant één fonds werd opgewaardeerd naar ‘Silver’ en de ander naar ‘Gold’.

NN Investment Partners (het voormalige ING Investment Management) kon upgrades bijschrijven voor NN Euro Obligatie Fonds en NN First Class Obligatie Fonds. De fondsen gingen van ‘Bronze’ naar ‘Silver’. Deze obligatiestrategieën worden beheerd door het Core Fixed Income Team van NN IP onder leiding van Sylvain de Ruijter. Samen met hoofdbeheerder Hans van Zwol is hij verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en krijgt ondersteuning van drie andere beheerders. De lage kosten, het stabiele en ervaren beheerteam in combinatie met het sterke track record geeft Morningstar voldoende vertrouwen om de rating te verhogen.

Ook Robeco Asia Pacific Equities ging van ‘Bronze’ naar ‘Silver’. Het beleggingsfonds dat sinds oktober 2007 geleid wordt door de ervaren waardebelegger Arnout van Rijn, realiseerde op basis van het solide bottom-up beleggingsproces een uitstekend rendement. Het categoriegemiddelde en de benchmark werden ruimschoots verslagen, waardoor het fonds voor risico gecorrigeerd op zowel drie als vijf jaar in het eerste percentiel noteert in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Azië-Pacific (incl. Japan)’.



(Klik op tabel voor juiste formaat)


Afwaarderingen

De elf afwaarderingen in het eerste kwartaal oversteeg duidelijk het aantal opwaarderingen. Twee beleggingsfondsen van Aberdeen verloren hun ‘Gold’ rating en gingen naar ‘Silver’. Vier fondsen verloren hun positieve Morningstar Analyst Rating, terwijl vijf fondsen degradeerden naar ‘Negative’.

De forse omvang van de strategieën van Aberdeen maakt Morningstar wat terughoudend. Aberdeen belegt USD 50 miljard in emerging markets en USD 56 miljard in Aziatische aandelen. Dat kan de fondsen minder flexibel maken. Daarnaast hebben wij een lichte voorkeur voor andere fondsen in deze categorieën.

Het wereldwijd beleggende dividendfonds BNP Paribas Global High Income Equity Fund ging van ‘Bronze’ naar ‘Neutral’. Ondanks het goede beleggingsproces heeft het dividendfonds door matige aandelenselecties en regio-allocaties moeite om onderscheidende rendementen te genereren. Daarnaast heeft Morningstar zorgen over de werkdruk van het Europese deel van het beheerteam. Dit schaadt ons vertrouwen, waardoor wij de waardering hebben verlaagd.



(Klik op tabel voor juiste formaat)

Under Review
Door veranderingen in het beheerteam, het beleggingsproces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige beleggingsfondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn ‘Under Review’ geplaatst. Vier fondsen van Fidelity zagen hun beheerder vertrekken, wat voor Morningstar reden was om de beoordeling op te schorten. Hetzelfde gebeurde bij drie grondstoffondsen van Investec. Wisselingen bij Kempens’ beheerteam voor Europese small – en mid-cap aandelen was de aanleiding voor het 'Under Review' zetten van Kempen European Participations, Kempen (Lux) European Small-Cap Fund, Kempen (Lux) Sustainable Small-Cap Fund en ASN Duurzaam Small & Midcap Fonds, waarvoor het team de aandelenselectie doet. Inmiddels fuseert Kempen zijn European Participations met zijn fonds Oranje Participaties.


(Klik op tabel voor juiste formaat)


Weer een Analyst Rating

Naast beleggingsfondsen die ´Under Review´ werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk onder beoordeling hadden gestaan. Voor een aantal fondsen betekende dit een afwaardering ten opzichte van de waardering die ze voorheen hadden.

Het ging hierbij niet om de minste fondsen. SNS Nederlands Aandelenfonds onder leiding Corné van Zeijl, werd vanwege aanhoudend gebrek aan actief beheer en de niet optimale ondersteuning na het vertrek van Mariëtte Maassen afgewaardeerd naar ‘Negative’. Hoewel het fonds meer bewegingsruimte heeft, wordt daar maar beperkt gebruik van gemaakt. Zolang de mate van actief beheer niet structureel omhoog gaat blijft Morningstar dit beleggingsproces negatief beoordelen.

Ook bij Delta Lloyd kregen de gerenommeerde deelnemingenfondsen een nieuwe, lagere beoordeling. Het vertrek van icoon Alex Otto en later van beheerder Sandra van der Meer-De Brouwer heeft volgens Morningstar aanzienlijke impact gehad op de kwaliteit van het beheerteam. Het op Nederland georiënteerde Delta Lloyd Deelnemingen Fonds kreeg na de ‘Under Review’ de beoordeling ‘Neutral’, twee gradaties lager dan de waardering ‘Silver’ die het fonds had. De Europese tegenhanger Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds ging van ‘Bronze’ naar ‘Neutral’.



(Klik op tabel voor juiste formaat)


Meer beleggingsfondsen met een Analyst Rating
In het eerste kwartaal van 2015 voegden de analisten van Morningstar nieuwe beleggingsfondsen toe aan hun volglijst. De meest opvallende is Neuberger Berman EM Debt Hard Currency. Het fonds wordt beheerd door een groot deel van het voormalige emerging market debt (EMD) team van destijds ING IM, dat overstapte naar het Amerikaanse Neuberger Berman. Hoewel het team onder leiding van Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta nu onder een andere vlag opereert, wordt dezelfde aanpak gehanteerd als waar het team bij ING IM zoveel succes mee had. Morningstar is overtuigd van dit fonds, dat met een ‘Silver’ waarderin tot onze meest favoriete fondsen behoort in de categorie ‘Obligaties Wereldwijd Emerging Markets’.


(Klik op tabel voor juiste formaat)









Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten