Help! De rente staat zo laag.

Om de zoveel maanden krijg ik een e-mail van de bank waarin staat dat de rente op mijn spaarrekening wordt aangepast, helaas altijd naar beneden. Inmiddels is de rente tot onder de 1 procent gedaald, amper nog voldoende om de inflatie bij te houden, laat staan de vermogensrendementsheffing. Wat is nu verstandig om te doen; langer doorsparen zonder dat het iets oplevert of toch maar gaan beleggen?

Greetje Remmerde, 25 augustus, 2015 | 16:05
Facebook Twitter LinkedIn

Motieven
Waarom sparen we eigenlijk überhaupt? De theorie geeft ons een aantal motieven: het voorzorgsmotief, speculatiemotief en het transactiemotief. Het transactiemotief wil zeggen dat je geld aanhoudt omdat inkomsten en uitgaven in de tijd niet altijd samenvallen en ook als je salaris nog niet binnen is, wil je boodschappen kunnen doen. Uit hoofde van hetspeculatiemotief houden mensen geld achter de hand om bijvoorbeeld te kunnen profiteren van prijsdalingen of rentestijgingen. Het voorzorgsmotief tenslotte geeft aan dat mensen geld aanhouden om onvoorziene gebeurtenissen in de toekomst op te kunnen vangen. 

Negatieve rente
Het onderscheid is misschien wat theoretisch, maar de toepassing is heel praktisch. Het geeft namelijk wel een antwoord op de vraag hoeveel moet ik sparen? Vanuit het voorzorgsmotief (en ook het transactiemotief) geredeneerd heb je een financiële buffer nodig en bij een dergelijke noodvoorziening doet de stand van de rente er niet zo veel toe. Het zou natuurlijk leuk zijn als je er een hoge vergoeding voor kreeg, maar omdat je de buffer nou eenmaal toch nodig hebt, moet je die aanhouden en er de geldende marktrente voor accepteren of die nu hoog, laag of zelfs negatief is! 

Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om je rente te optimaliseren: kijk op internet bij een spaarrente vergelijker welke aanbieder de hoogste rente geeft (let er dan wel op dat deze onder het depositogarantiestelsel valt) of zet een plukje van je buffer vast op een deposito. 

Creatief
Er zijn nog wel wat manieren te bedenken die ertoe bij kunnen dragen dat je financiële buffer minder hoog hoeft te zijn. Los bijvoorbeeld je hypotheek af of zet zonnepanelen op het dak. Er werd een beetje lacherig over gedaan toen de staatssecretaris met haar moestuin op de proppen kwam, maar als je er aardigheid in hebt, is het natuurlijk wel een mooie manier om én verse groente te eten én tegelijkertijd je boodschappenbudget te verkleinen. Als tuinieren niet je ding is kun je bijvoorbeeld nog een cursus loodgieten of elektrotechniek overwegen. Als je zelf de klussen in huis kunt doen in plaats van ze uit te moeten besteden, levert je dat een grote kostenbesparing op.

Maar eerlijk is eerlijk, je moet maar wel de tijd en de moeite voor op kunnen brengen. Als je buffer vol is, is beleggen ook een uitstekende optie om meer financieel kapitaal te vergaren. 

 

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde (foto) van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten