Top 5 emerging markets: Stalen zenuwen vereist

Opkomende markten staan onder druk. De instroom van kapitaal die op gang kwam na kwantitatieve verruiming in het westen, is omgeslagen in uitstroom nu de Federal Reserve dreigt te gaan verkrappen.

External Writer 27 oktober, 2015 | 11:04
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers ontvluchten opkomende markten; Uitstroom ETFs opkomende markten; Vraagtekens bij leningen bedrijven opkomende landen. Dit zijn enkele recente headlines op deze site. Het beeld van naar de uitgang rennende beleggers roept tafelen van de Azië-crisis uit 1997 en de kredietcrisis in 2008 in herinnering.

Nieuwe fase
Strategen van Goldman Sachs en Fidelity spreken ondertussen van een nieuwe 'fase' in de kredietcrisis, waarbij dit keer de bron in de opkomende wereld ligt. Ze wijzen op de parallellen met de eerdere crises: afnemende groei, stijgende tekorten op de lopende rekening, hogere leverage en kapitaalinstroom die plots omslaat in kapitaaluitstroom.

De forse koersdalingen op de Chinese beurzen deze zomer schudden beleggers wakker. Ze ontwaakten uit hun droom dat hogere groei dan ontwikkelde landen zich zou vertalen in betere beursprestaties.

Maar in feite presteren aandelen uit opkomende markten al langer minder goed dan aandelen uit de ontwikkelde wereld. 'Over de afgelopen vier volledige kalenderjaren viel het rendement van de MSCI Emerging Markets index in drie jaar lager uit dan dat van de MSCI World index', wijst fondsanalist Ronald van Genderen van Morningstar.

Alleen in 2012 was er sprake van een geringe outperfomance voor opkomende landen. Van Genderen: 'Dieptepunt was wel het jaar 2013 toen de MSCI World in euro's met 21,2 procent steeg, terwijl de MSCI Emerging Market index 6,8 procent prijs gaf.'

Dramatisch verloop
Ook in het lopende kalenderjaar kunnen aandelen uit opkomende landen geen potten breken. Toch staat de MSCI Emerging Market index nog met ruim 5 procent in de plus, terwijl de MSCI World het 'slechts' 1 procent beter doet.

Het derde kwartaal van dit jaar kende een 'dramatisch verloop' voor bijna ieder opkomend land, aldus de Morningstar-analist. Met een min van 1,3 procent presteerde Korea nog relatief goed. Vrijwel ieder ander land daalde met 10 procent of meer, terwijl Brazilië en Griekenland veruit het slechts presteerden met dalingen van bijna 30 procent.

Dit jaar tot nu toe bezien, zijn de verschillen tussen landen ook groot. Brazilië, met een verlies van ruim 30 procent, maar ook Colombia met een min van dik 25 procent, zorgen er voor dat Latijns Amerika veruit de zwakste regio is, met een daling van bijna 19 procent.

China daarentegen is nog een van de sterkste landen dit jaar, merkt Van Genderen op. De MSCI China index staat een kleine 12 procent hoger year-to-date.

Bovenstaande in ogenschouw nemende, mag dit verrassend heten. Maar de prestaties van Chinese aandelen voor de zomer waren dan ook zeer sterk. Al met al doet de regio Azië Pacific het sowieso niet slecht dit jaar met een plus van ruim 5 procent.

Oost-Europa
De sterkst presterende landen binnen emerging markets zijn evenwel te vinden in Oost-Europa. Daar staat de beurs in Hongarije voor dit jaar nagenoeg 39 procent hoger. Ook Russische aandelen kennen een goed jaar, terwijl ze herstellen van een sterke koersval vorig jaar. In 2014 daalde de MSCI Russia nog met zo'n 39 procent, maar dit jaar staat er weer een plus van dik 29 procent op de borden.

'Hoewel er ondanks de forse koersdalingen in de zomermaanden binnen emerging markets toch nog een plus te noteren valt dit jaar en de achterstand op de MSCI World niet groot is, lijken beleggers in opkomende landen dit jaar toch de handdoek in de ring te gooien', concludeert Van Genderen.

Waar over de afgelopen jaren belegger nieuw geld in de opkomende landenfondsen bleven steken is dat beeld dit jaar drastisch anders. De afgelopen vier kalenderjaren varieerde de netto-instroom van 1,1 miljard euro tot 18,6 miljard euro. Daarentegen staat de teller dit jaar tot en met september op een flinke netto-uitstroom van 10,2 miljard euro.

Geen paniek
Toch doen beleggers er goed aan een voornaam deel van hun portefeuille in te blijven ruimen voor emerging markets, zei expert Antoine van Agtmael, die de benaming 35 jaar terug bedacht, in het het Fondsnieuws-magazine van september.

Hij vindt dat beleggers juist te weinig in opkomende landen beleggen en sprak de bezwerende woorden: 'Zo af en toe verlies je als belegger een sloot geld. Maar je moet altijd geduldig blijven. In paniek raken is heel onverstandig.'

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Grondstoffenfondsen

Wereldwijde aandelen

Meeste instroom

Meeste uitstroom

High Yield wereldwijd

Japanse Large-Caps

Lang track record

Energiefondsen

Blockbusters aandelen

 

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten