Beleggingsfonds van de week: Fidelity World

Veel wereldwijde aandelenfondsen hebben moeite om voor risico gecorrigeerd betere prestaties neer te zetten dan de MSCI World index. Fidelity World is hierop een positieve uitzondering.

Jeffrey Schumacher, CFA 28 oktober, 2015 | 16:16
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity World in het kort:
Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Veel wereldwijde aandelenfondsen hebben moeite om voor risico gecorrigeerd betere prestaties neer te zetten dan de MSCI World index. Fidelity World is hierop een positieve uitzondering. Het fonds onder leiding van Jeremy Podger weet over vijf jaar gemeten de benchmark wel achter zich te laten. Een mooie prestatie voor beleggers, maar niet een waarvoor alle credits naar Podger gaan. Hij is namelijk pas sinds juni 2014 verantwoordelijk voor dit fonds. Hij voorzag het fonds echter wel direct van zijn eigen signatuur. Een gedaanteverwisseling volgde.

Onder de vorige beheerde Richard Skelt werd het fonds meer top-down beheerd, waarbij regio-allocaties belangrijk waren. Podger ziet veel meer in het creëren van alpha via aandelenselecties. Hierdoor bracht hij het aantal aandelenposities van meer dan 1100 terug naar 87. Onder Podger verdubbelde bijna de weging in Amerikaanse aandelen van 33 procent naar 56 procent, terwijl de inzet op Europese aandelen halveerde en Azië een serieuzere rol in de portefeuille ging spelen. Op sectorniveau werden posities in industrie, defensieve consumentengoederen en basismaterialen sterk afgebouwd. De opbrengst werd geïnvesteerd in gezondheidszorg, IT en energie. Ten slotte is het fonds zich onder Podger nog meer gaan richten op large-caps, wat betekende dat de weging in mid-caps werd afgebouwd en small-caps helemaal werden verkocht.

Ondanks de radicale koerswijziging is Morningstar positief over het fonds vanwege de ruime ervaring van Podger en het succes waarmee het huidige proces in het verleden bij andere fondsen heeft toegepast. Daarbij komt dat Podger kan beschikken over een uitgebreid en kwalitatief hoogstaand team van analisten. Dit fonds krijgt daarom onze Silver rating.

Beheer
Jeremy Podger werd in juni 2014 de beheerder van dit fonds, maar beheerd sinds 2012 een vergelijkbaar fonds in de UK onder de naam Fidelity Global Special Situations. Podger kwam over van Threadneedle, waar hij Threadneedle Global Select onder zijn hoede had. Hij was sinds 2003 verantwoordelijk voor dat fonds, toen hij overkwam van Investec Asset Management. Voor dit fondshuis beheerde hij zes jaar lang Investec Global Free Enterprise. Bij beide fondshuizen heeft Podger sterke track records opgebouwd. Bij Threadneedle maakte hij deel uit van het wereldwijde aandelenteam waarbij hij specifiek verantwoordelijk was voor Europa. Podger beheerde Threadneedle Global Select met de benchmark als uitgangspunt. Alhoewel hij nu een zeer vrij mandaat heeft, construeert hij de portefeuille wel op een risicobewuste manier. Podger maakt bij Fidelity effectief gebruik van de vele resources. De in Europa aanwezige ondersteuning komt van meer dan 60 analisten. Dit team is uitgebreid en volgt nu ook Amerikaanse ondernemingen, die eerst vanuit Boston werden gevolgd. De analyse van Aziatische bedrijven wordt gedaan door teams in die regio. Podger maakt daarnaast gebruik van sell-side analisten en van eigen analysemodellen.

Fondshuis
Fidelity Worldwide Investment heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden. Naast een Londens kantoor heeft Fidelity Worldwide meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek. Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen aanrekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces
Jeremy Podger gebruikt eenvoudige kwantitatieve filters in combinatie met zijn eigen kwalitatieve analyse om het wereldwijde aandelenuniversum met een minimale marktkapitalisatie van USD 1 mrd beheersbaar te houden. Daarna maakt hij gebruik van de analisten van Fidelity en externe analisten om het gedetailleerde fundamentele onderzoek uit te voeren. Daarnaast doet Podger zelf ook onderzoek en gebruikt hij meetings met het bedrijf als input voor zijn selectieproces. Hij richt zich op het identificeren van bedrijven die vallen in tenminste een van zijn drie special situations: “exceptionele waarde”, waaronder aandelen worden gerekend met minimaal 505 upside over drie jaar. Onder “unieke businessmodellen“ worden bedrijven geschaard die hun industrie domineren en een duurzaam concurrentievoordeel hebben. Herstructurering is een ander thema, waar bedrijven onder vallen die een sterke katalysator hebben die over 12-18 maanden tot een sterke koersstijging kan leiden. De verdeling over de drie categorieën is normaliter 50% voor excepitionele waarde, terwijl de overige 50% gelijk verdeeld is over de andere twee categorieën. Aandelen worden verkocht wanneer het koersdoel is bereikt, als de investment case verandert of wanneer Podger betere investeringskansen ziet.

Performance
Jeremy Podger werd in juni 2014 verantwoordelijk voor dit fonds een heeft sindsdien zijn benchmark alsook het categoriegemiddelde met een ruime marge verslagen. Ondanks dat het door Podger gehanteerde proces de portefeuille balanceert via verschillende vormen van special situations, kan het ongedwongen karakter van het fonds leiden tot een hogere volatiliteit dan beleggers mogelijk verwachten. Podger heeft aantrekkelijke risico-gecorrigeerde rendementen gerealiseerd (per 30 mei 2015). Ondanks dat zijn track record op dit fonds nog kort is, heeft hij bij Fidelity Global Special Situations ook een solide langer lopend track record neergezet. De outperformance van dat fonds is gerealiseerd via zowel positieve sectorallocatie als aandelenselectie. Regioallocatie was eveneens positief, maar de valutablootstelling werkte licht negatief door. Voor dat fonds kan Podger ook gebruik maken van short posities en beleggen in opkomende markten, iets dat hij voor dit fonds niet doet. De bijdrage van deze elementen is echter beperkt. De indrukwekkende start volgt op een een achtjarige outperformance van 2,5% geannualiseerd in zijn tijd bij Threadneedle. Daarvoor beheerde Podger Investec Global Free Enterprises, waarmee hij over zes jaar gemeten geannualiseerd 4% outperformance behaalde.

Kosten
De lopende kosten liggen met 1,17% boven de mediaan voor wereldwijd beleggende rebatevrije aandelenfondsen.

Rol in portefeuille
Kern

Een overzicht van wereldwijde aandelenfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd met een positieve Morningstar Analyst Rating, gesorteerd op YTD rendement.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten