Top 5 Europese credits: ongunstig jaar

2015 blijkt vooralsnog geen gunstig jaar voor Europese bedrijfsobligatiefondsen. De spreads dalen als gevolg van het uitblijven van de renteverhoging van de Fed. Ook de dalende energie- en grondstoffenprijzen en de tegenvallende economische groei in opkomende landen, helpen niet.

External Writer 09 november, 2015 | 12:29
Facebook Twitter LinkedIn

In het voorbije derde kwartaal was het onder beleggers zelfs één van de minst populaire categorieën en had het te maken met een netto-uitstroom van ruim 4,5 miljard euro op een totaal van 120 miljard euro. Alleen de Morningstar-categorie 'Obligaties wereldwijd emerging markets' deed het nog slechter met een uitstroom van ruim 6 miljard euro.
Year to date staan staat er echter nog wel een plusje achter Europese bedrijfsobligaties van 2,2 miljard euro.


Aan de relatieve performance lijkt het dit jaar echter niet te liggen. Het gemiddelde bedrijfsobligatiefonds (-0,21 procent) presteerde in het lopende jaar tot en met eind oktober beter dan een benchmark als de Markit iBoxx EUR Corp TR (-0,53 procent). Dit terwijl over een langere periode bezien het categoriegemiddelde doorgaans achterblijft bij de gangbare indices.


Kempen Euro Credit
Toch zijn er maar weinig fondsen die over een langere periode consistent hun benchmark weten te verslaan. Een van de positieve uitzonderingen is Kempen Euro Credit, met een 'gold rating' Morningstar’s favoriete bedrijfsobligatiefonds. 'Het fonds valt net buiten de top 5 sinds begin dit jaar, maar is zeker het vermelden waard', zegt analist Niels Faassen van de fondsvergelijker.


'De beheerders, onder leiding van Richard Klijnstra (foto), hebben bewezen in staat te zijn om op een consistente wijze een breed gedragen outperformance te realiseren in zowel op- als neergaande markten. Dit versterkt ons vertrouwen in het team en de strategie.'


CapitalAtWork
Koploper dit jaar is het Belgische CapitalAtWork met hun Corporate Bonds at Work fonds. 'Het fonds wist met name dankzij een sterk eerste kwartaal zijn categoriegenoten en benchmark met ruime marges voor te blijven. Al belegt dit fonds in tegenstelling tot veel van zijn peers vrij substantieel in bedrijfsobligaties in Amerikaanse dollars.'


'Runner up' is het Britse Schroders. Faassen: 'Ondanks de goede rendementen is Morningstar nog niet helemaal overtuigd van dit fonds vanwege een ingrijpende reorganisatie binnen de fixed income teams van Schroders. Zo werd Patrick Vogel binnengehaald van Legal & General om het Europese credit team te leiden. Vogel op zijn beurt voerde vervolgens diverse wijzigingen door in het beleggingsproces om de betrokkenheid van het analistenteam te vergroten evenals de impact van de macro-economische visie op de portefeuille. Wij blijven derhalve terughoudend, mede vanwege de relatief hoge kosten.'


Positiever is Morningstar daarentegen over het BlackRock Euro Corporate Bond Fund dat een 'bronze rating' heeft. Zo profiteert dit fonds van een sterk team dat onderdeel is van het Europese obligatieteam van Michael Krautzberger en een gedegen beleggingsproces, aldus de analist.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten