Beleggingsfonds van de week: Robeco US Premium Equities

Een kwaliteitsoptie voor beleggers, dat wij onderschrijven met de Silver rating.

Jeffrey Schumacher, CFA 17 november, 2015 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco US Premium Equities in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Passieve beleggingen zoals ETFs en indexfondsen zijn populair bij beleggers als het gaat om beleggen in Amerikaanse aandelen. Dat is niet vreemd, want de kosten voor passieve blootstelling aan Amerikaanse aandelen kan tegenwoordig voor een paar basispunten. Zo betaalt een belegger die in de S&P 500 index wil beleggen 0,07 procent aan lopende kosten wanneer hij de iShares Core S&P 500 UCITS ETF aanschaft. Dat betekent een jaarlijkse beheervergoeding van 70 eurocent voor iedere 1000 euro die wordt ingelegd. Een schijntje vergeleken bij de gemiddelde kosten voor een actief beheerd fonds, dat gemiddeld genomen 1 procent aan kosten rekent (10 euro per 1000 euro inleg). Daar komt nog eens bij dat voor die factor 13 aan kosten een belegger geen garantie heeft dat hij ook een beter rendement behaalt dan via de ETF. Dat actief beheerde fondsen het lastig hebben in de zeer efficiënte Amerikaanse aandelenmarkt blijkt wel uit het feit dat de genoemde iShares ETF over vijf jaar gemeten 91 procent van de fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Amerika Large-Cap Gemengd achter zich laat.

Hoewel Amerikaanse aandelen op basis van deze cijfers terecht het domein van passieve beleggers lijkt te zijn, blijken er weldegelijk actief beheerde fondsen te bestaan die zich prima staande weten te houden. Wel vinden we deze fondsen meer in categorieën met een specifieke stijlvoorkeur, zoals in de Morningstar categorie Aandelen Amerika Large-Cap Waarde. Robeco US Premium Equities is een voorbeeld van een solide fonds dat al langere tijd aantoont dat het dankzij een consistent en goed uitgevoerd bottom-up beleggingsproces in staat is om de Russell 3000 Value index te verslaan. Beheerder Duilio Ramallo vierde in oktober zijn 10-jarige track record op dit fonds, en kon daarbij overtuigende cijfers overleggen: 135,8 procent totaalrendement versus 107,5 procent totaalrendement voor de benchmark. Ook op 5 en 3 jaar gemeten verslaat hij zijn index, waarmee dit een van de best presterende beleggingsfondsen in deze categorie is. Het succes heeft echter zijn prijs, want de strategie heeft een omvang van bijna US$ 11 miljard en hanteert daarom een soft-close. Dit betekent dat nieuwe beleggers eenmalig een extra instapvergoeding moeten betalen van 1 procent die ten goede komt aan het fonds. Desalniettemin zien wij dit fonds nog steeds als een kwaliteitsoptie voor beleggers, dat wij onderschrijven met de Silver rating.

Beheer
Duilio Ramallo is een ervaren beheerder. Hij voegde zich in 1995 bij Boston Partners, dat in 2002 overgenomen werd door Robeco en sindsdien verder ging onder de naam Robeco Boston Partners (RBP). Ramallo begon als analist, waar hij bekend werd met de sterke bottom-up filosofie van RBP, waarna hij in 2001 assistent-portfoliobeheerder werd op het Small Cap fonds van RBP. Sinds oktober 2005 is Ramallo de beheerder van dit fonds. Wij vinden Ramallo een kundige beheerder, die er blijk van geeft zijn universum goed te beheersen. Om bottom-up ideeën te genereren wordt Ramallo bijgestaan door 24 aandelenanalisten die verdeeld zijn over sectoren en een wereldwijd aandachtsgebied hebben voor alle marktkapitalisaties. Daarnaast kan Ramallo sparren met elf collega-beheerders. Zowel de beheerders als de analisten beschikken over zeer ruime beleggingservaring en zijn in de meeste gevallen al langere tijd bij RBP werkzaam. De stabiliteit binnen de teams is dan ook goed, wat ook belangrijk is gezien het feit dat de gehele organisatie volgens dezelfde bottom-up filosofie belegt en hetzelfde proces hanteert. Wij vinden zowel de ervaring als de stabiliteit binnen teams een sterk punt. Ramallo belegt ook zelf in zijn fonds, wat zijn belangen gelijkstelt aan die van zijn beleggers.

Fondshuis
Robeco is één van de oudste fondshuizen in Nederland en is eigendom van het Japanse Orix, dat 90% van de aandelen bezit. De overige 10% blijft nog steeds in handen van Rabobank, de vorige eigenaar van Robeco. Wat de eventuele gevolgen van deze overname zijn voor de fondsen en de beleggingsteams kunnen wij nu nog onvoldoende inschatten, maar vooralsnog hebben ons geen signalen bereikt die ons oordeel over Robeco beïnvloeden. We kennen Robeco als een stabiele organisatie waar sprake is van een positieve werkomgeving waarin beleggen centraal staat. Robeco is in het verleden goed in staat geweest om het beleggingspersoneel aan zich te binden en er is een stevig fundament van beheerders die er al jarenlang werkzaam zijn. In totaal beheert het fondshuis 211 miljard euro, wat gelijk verdeeld is over particuliere en institutionele klanten. De meeste fondsen worden vanuit Rotterdam beheerd, maar er zijn ook teams die werken vanuit de VS, Hongkong en Zwitserland. Robeco heeft in het verleden een aantal gespecialiseerde fondsen opgericht die uiteindelijk niet succesvol bleken en het aantal fondsen werd in de afgelopen jaren dan ook enigszins gereduceerd. In vergelijking met het verleden is de mate waarin van de benchmark kan worden afgeweken bij de meeste fondsen toegenomen. Het kostenniveau van het fondsenaanbod ligt globaal genomen beneden de categoriemediaan.

Proces
Dit is een puur bottom-up proces waarbij de beheerder bedrijven opneemt in de portefeuille die naar zijn mening ondergewaardeerd zijn en goed scoren op de drie pilaren van het proces: waardering, fundamentele factoren en katalysator voor verandering (momentum). Het proces start met een kwantitatieve analyse, waarbij het universum, dat bestaat uit ca. 5000 aandelen, wordt gerangschikt op waarderingsratio’s, momentum-factoren en fundamentele factoren. De best scorende bedrijven (300-400) worden aan een nadere analyse onderworpen, waarbij men naar meerdere ratio’s kijkt en ook de trends van deze ratio’s analyseert. Om de uitkomsten van de kwantitatieve analyses te begrijpen en te valideren wordt er vervolgens voor 100-150 aandelen fundamenteel onderzoek gedaan, waarbij men onderzoekt of er een katalysator is die de onderwaardering in het aandeel kan ontsluiten. Een katalysator kan een nieuw product of een managementwisseling zijn, maar ook een herstructurering of een kostenreductieprogramma. Uiteindelijk selecteert Ramallo 90-120 namen in de portefeuille. Het proces kent weinig beperkingen, zodat de blootstellingen de resultante zijn van de aandelenselectie. Het proces is helder ingericht en is een goede combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve analyses. De kwaliteit en de omvang van het analistenteam maakt het diepgaande fundamentele onderzoek mogelijk.

Performance
Het fonds heeft tot doelstelling om verliezen te beperken tijdens economische neergang en de markt bij te houden in stijgende markten. Dit heeft het fonds onder het bewind van Ramallo uitstekend gedaan. Het fonds presteerde in 2008 relatief goed, mede door banken te verkopen en door opties te schrijven. Maar ook in de jaren daarna presteerde het fonds overwegend goed. In 2013 belandde het fonds in het bovenste kwartiel door de onderweging van rentegevoelige sectoren en goede aandelenselecties in de consumentensectoren en gezondheidszorg. In 2014 belandde het fonds in het tweede kwartiel, geholpen door goede aandelenselecties en dankzij de overweging van technologie- en gezondheidszorgaandelen. Ook in 2015 presteert het fonds dankzij goede aandelenselecties zoals Activision en Electronic Arts beter dan de categorie en de benchmark. Op de lange termijn zijn de prestaties zeer solide, waarbij Ramallo sinds oktober 2005 het categoriegemiddelde in 65% van de voortschrijdende 12-maands perioden wist te verslaan. Gemeten sinds oktober 2005 verslaat het bijna alle concurrenten in de Morningstar categorie aandelen Amerika large-cap gemengd. Ook op 3 en 5 jaar zijn de prestaties prima. Het risiconiveau is wel iets hoger vanwege de hang naar mid-caps en de voorkeur voor cyclische sectoren.

Kosten
De lopende kosten bedragen 0,92%, wat iets lager is dan de mediaan van 1% voor rebatevrije fondsklassen van beleggingsfondsen die beleggen in Amerikaanse aandelen. Vanwege de soft-close betalen nieuwe beleggers wel 1% extra instapkosten.

De onderstaande tabel geeft een overzicht weer van de fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Amerika Large-Cap Waarde met een Morningstar Analyst Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten