Top 5 EMD: Harde valuta blijven overeind

De gegroeide argwaan van beleggers jegens opkomende markten komt tot uitdrukking in lagere wisselkoersen en hogere kapitaalmarktrentes. Toch staat de categorie emerging market debt (EMD) in harde valuta voor dit jaar in de plus.

External Writer 24 november, 2015 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

De vooraanstaande manager Michael Hasenstab (foto) van het fonds Templeton Emerging Markets Bonds stelde recent dat de EMD-markt kansen biedt die maar eens in een mensenleven voorbijkomen.

'Ruwe diamanten'
De topbelegger van een van de grootste fondsen op dit terrein sprak van 'ruwe diamanten' die nu voor het oprapen liggen. De categorie werd zwaar getroffen door de uittocht van internationale beleggers die hand in hand verliep met de glijvlucht van de grondstoffenprijzen en verstrekt werd door de paniek die begon op de Chinese aandelenbeurzen.

Zijn fonds belegt in zowel lokale als harde valuta. Veel schuld van opkomende markten is geprijsd in dollars. Devaluaties van lokale valuta maakt het voor landen moeilijker om aan de dollarverplichtingen te voldoen.

De problemen die hieruit dreigden voort te komen, vielen uiteindelijk mee. Ook kwamen de valutamarkten wat tot rust. Tijdens een recente door Fondsnieuws georganiseerde masterclass EMD, merkte Eugene Choi van Pictet Asset Management op dat de de koers van een mandje EM-valuta dat zij volgt 'drie standaarddeviaties' staat onder wat zij ziet als het evenwicht.

Ook staan de kapitaalmarktrentes volgens haar op 'zeer aantrekkelijke' niveau's: rond de 6 procent voor dollarleningen en 7 procent voor leningen in lokale valuta. Dit terwijl rentes in ontwikkelde landen op nagenoeg nul staan en steeds meer waarnemers een stijging en dus lagere koersen verwachten.

Actief beheer
Een inventarisatie van Morningstar-analist Niels Faassen leert dat het lopende jaar lastig was voor actief beheerde fondsen in de categorie. Het gemiddelde fonds in de categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets behaalde een rendement van 7,59 procent, terwijl de meest gangbare hard currency benchmark de JPM EMBI Global Diversified TR USD het aanzienlijk beter deed met een rendement van 12,47 procent.

Afgezet tegen bijvoorbeeld de iShares JP Morgan $ Emerging Mkts, met een year-to-date (YTD) rendement van 11,67 procent, ontstaat een iets genuanceerder overeind, aldus Faassen.

'De hoge rendementen verhullen echter dat de gemiddelde spread voor de index JPM EMBI Global Diversified YTD alleen maar verder is uitgelopen', wijst hij ook op de toegenomen nervositeit over opkomende markten.

De sterke dollar biedt een grote verklaring voor de positieve rendementen in de categorie. Faassen: 'Beleggers werden echter geholpen door de zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.'

Prestaties landen
'Een van de best presterende landen in het EMD-universum was verrassend genoeg Oekraïne', vervolgt de fondsanalist. De obligatiehouders van het geplaagde land zagen hun eerdere verliezen deels gecompenseerd door een akkoord over de herstructurering van de staatsschuld. 'Deze herstructurering pakte onverwacht gunstig uit voor beleggers. Zo verdubbelde de koers van Oekraïens staatspapier met een looptijd tot juli 2017 van 37 punten in april 2015 tot 79 punten eind september.' Ook Russisch staatspapier wist zich deels te herstellen van de eerdere malaise.

Aan de andere kant van het spectrum bevonden zich Venezuela en Ecuador. 'Venezuela heeft zwaar te lijden onder de lage olieprijs. Maar liefst 96 procent van de export bestaat uit ruwe olie. Beleggers twijfelen aan de hardheid van president Maduro’s beloften om de staatsschuld terug te betalen', zegt Faassen.

Beste fondsen
Het door Morningstar met een Silver bekroonde fonds Neuberger Berman hard currency fonds presteerde met een rendement van 9,6 procent beter dan het categoriegemiddelde maar bleef ruim achter bij de benchmark door onderwegingen in de sterk presterende landen Oekraïne en Argentinië en een negatieve obligatieselectie in Colombia.

Het door Hasenstab gerunde fonds Templeton Emerging Markets Bonds stelde Faassen 'wederom teleur' met een rendement van slechts 4,1 procent. 'Beheerder Hasenstab profiteerde in het lopende jaar weliswaar van het koersherstel van Oekraïens staatspapier, met 14 procent van de portefeuille verreweg de grootste positie, maar het werd met name geraakt door de forse blootstelling naar in waarde dalende lokale valuta.'

'De top vijf van het lopende jaar tot en met eind oktober wist beter te presteren dan het iShares alternatief', constateert de Morningstar-analist. Koploper is het HSBC Global Emerging Markets Bond fonds dat zelfs beter wist te presteren dan de benchmark, terwijl de overige fondsen achterbleven.

De top 5 wordt gecompleteerd door een fonds van Nederlandse bodem, NN Emerging Market Debt Hard Currency dat wordt beheerd door Marco Ruijer. 'De overwegingen in onder meer Rusland en Pakistan droegen positief bij aan het relatieve rendement, evenals de obligatieselectie in Oekraïne en Venezuela.

Ondanks de sterke lange termijn prestaties handhaaft Morningstar de Neutral rating. Zo maakte het gros van het voormalige EMD team begin 2013 de overstap naar Neuberger Berman.'

Morningstar is positief gestemd over de heropbouw van het EMD-team maar het track record onder De Ruijter en het nieuwe team is echter te kort om hier een sterke convictie aan te verbinden.

Bron: Morningstar

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten