Morningstar plaatst fondsen RobecoSAM ‘Under Review’

Door het vertrek van Martin Jochum verliezen RobecoSAM Sustainable Agribusiness Equities en RobecoSAM Sustainable Healthy Living voorlopig hun Morningstar Analyst Rating ‘Neutral’.

Jeffrey Schumacher, CFA 09 december, 2015 | 10:02
Facebook Twitter LinkedIn

RobecoSAM heeft bekendgemaakt dat beheerder Martin Jochum niet langer verantwoordelijk is voor het beheer van RobecoSAM Sustainable Agribusiness Equities en RobecoSAM Sustainable Healthy Living. Jochum had sinds respectievelijk januari 2011 en maart 2010 de leiding over deze fondsen. Hierop heeft Morningstar besloten om de Morningstar Analyst Rating van Neutral voor beide fondsen te laten vervallen en de fondsen Under Review te plaatsen. RobecoSAM heeft aangegeven reeds een opvolger te hebben aangesteld, die in het eerste kwartaal van 2016 officieel de rol als hoofdbeheerder van de fondsen zal overnemen. In de tussentijd wordt het beheer van RobecoSAM Sustainable Agribusiness Equities op interim-basis toevertrouwd aan back-up beheerder Pieter Busscher, terwijl RobecoSAM Sustainable Healthy Living op interim-basis overgaat naar back-up beheerder Dieter Küffer.

Instabiliteit
Met het vertrek van Jochum wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een reeks wisselingen in het beleggingsteam van RobecoSAM. Dit heeft zich vooral voorgedaan bij het ondersteunende analistenteam dat in totaal uit 17 personen bestaat. Binnen dit team van analisten hebben we de afgelopen jaren echter een zeer hoog verloop gezien, hetgeen ons zorgen baart. Sinds 2010 is vrijwel een geheel nieuw team neergezet, aangezien 15 van de huidige 17 analisten in dat jaar of daarna is begonnen binnen RobecoSAM. De redenen voor het hoge verloop zijn uiteenlopend, maar de belangrijkste is de herstructurering van het analistenteam die heeft plaatsgevonden. Voorheen waren de analisten binnen hun specifieke sector zowel verantwoordelijk voor de financieel-economische als de duurzaamheidsanalyse. In 2012 werden de functies gescheiden en ontstonden er twee analistenteams. Een team van 8 analisten richt zich op de meer traditionele financieel-economische analyse en een team van 9 analisten richt zich op duurzaamheidsonderzoek. Een aanzienlijk aantal analisten heeft daarop besloten hun carrière buiten RobecoSAM voort te zetten.

Een opvallende recente verandering in het financieel-economische analistenteam is het vertrek van head of equity research Sanjay Jhaveri, die slechts drie maanden na zijn aanstelling in het voorjaar van 2015 RobecoSAM heeft verlaten.

Beheerteam nu ook geraakt
Hoewel het beheerteam lange tijd gevrijwaard bleef van de instabiliteit die het analistenteam kenmerkte, kwam hier in september vorig jaar verandering in toen Diego D’Argenio, hoofdbeheerder van onder andere het inmiddels opgeheven Robeco Duurzaam Aandelen, vertrok bij de Zwitserse duurzaamheidsboutique van Robeco. Met het afzwaaien van Jochum moet het team zich wederom gaan herpakken en zal er een opvolger ingepast gaan worden.
 
De vele wisselingen doen ons vraagtekens plaatsen bij de cultuur van RobecoSAM en maken ons allerminst overtuigd van de kwaliteit van deze Robeco-dochter. Wij blijven de situatie dan ook kritisch volgen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten