Beleggingsfonds van de week: Robeco Global Credits

Onlangs kende Morningstar een Bronze rating toe aan Robeco Global Credits. Dit wereldwijde bedrijfsobligatiefonds wordt beheerd door beheerder Victor Verberk. De analisten van Morningstar volgden al de Europese evenknie Robeco Euro Credits. Ook dit fonds heeft een Bronze rating en wordt eveneens beheerd door Verberk.

Niels Faassen 16 maart, 2016 | 17:49
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco Global Credits in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: Niet beschikbaar
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Positive

Robeco Global Credits

Wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen zijn nog een relatief jonge beleggingscategorie. Daar waar beleggers in het verleden vaker voor een Europees bedrijfsobligatiefonds kozen ziet Morningstar steeds meer belangstelling ontstaan voor deze wereldwijde fondsen. Hier profiteren beleggers van een wereldwijde spreiding. Al dient men wel op te passen voor mogelijke valutarisico’s die al dan niet afgedekt worden. Zo was er per eind januari bijna 44,5 miljard euro belegd in wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen. In de afgelopen 5 jaar kende deze categorie ruim 20,5 miljard euro aan nieuwe instroom. Inclusief koerswinsten komt dit neer op ruim een verdrievoudiging van het totale vermogen onder beheer. Vergeleken met Europese bedrijfsobligatiefondsen (117 miljard euro) blijft het echter vooralsnog een relatief kleine speler.

Ervaren en stabiel team
Dit fonds profiteert van een ervaren en stabiel team dat vrij consistent waarde heeft weten toe te voegen. Het fonds wordt sinds oprichting (juli 2014) beheerd door Victor Verberk. Vanaf 2010 heeft hij echter een vergelijkbaar mandaat gemanaged met bovengemiddelde resultaten. Op dit fonds wordt hij ondersteund door Peter Kwaak (investment grade) en Reinout Schapers (emerging credits). De ervaren Verberk trad in januari 2008 bij Robeco in dienst en beheert sindsdien tevens Robeco Euro Credit Bonds (Bronze). Verberk brengt 19 jaar ervaring mee. Het fundamentele onderzoek wordt uitgevoerd door het Credit Research team dat recent is uitgebreid tot 17 analisten. Al met al ervaren wij deze uitbreiding als positief. De beheerders zijn verantwoordelijk voor de uiteindelijke obligatieselectie. Hun sterke selectievaardigheden sterken ons vertrouwen in het team.

Solide proces
Het proces is een combinatie van top-down portefeuille bèta positionering (marktgevoeligheid) en bottom-up obligatieselectie, waarbij de nadruk ligt op selectie. Verder biedt het proces de beheerders veel vrijheden om ook buiten het wereldwijde investment grade universum te beleggen op basis van hun overtuiging. Wij waarderen de vrijheid die de beheerder heeft om op basis van convictie te beleggen en zijn van mening dat beleggers in goede handen zijn bij Verberk en zijn team.

Bronze Rating
Verberk beheert het fonds sinds oprichting in juli 2014. Tot en met januari 2016 presteerde het fonds met een gemiddeld jaarrendement van 2,41% beter dan het gemiddelde van de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged (-0,23%) en de benchmark Barclays Global Aggregate - Corporates (1,35%). Een dergelijke periode is doorgaans te kort om hier al te sterke conclusies aan te verbinden. Verberk heeft echter vanaf 2010 een vergelijkbaar mandaat beheerd met goede resultaten. De lopende kosten vallen bovendien lager uit dan van vergelijkbare rebatevrije fondsen. Wij kennen het fonds onze Bronze rating toe vanwege het bovengemiddelde team, het solide proces en de relatief lage kosten.

Uitgebreide toelichting:

Fvd W week 11 Robeco Global Credits grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt sinds oprichting (juli 2014) beheerd door Victor Verberk. Vanaf 2010 heeft hij echter een vergelijkbaar mandaat gemanaged met bovengemiddelde resultaten. Op dit fonds wordt hij ondersteund door Peter Kwaak (investment grade) en Reinout Schapers (emerging credits). De ervaren Verberk trad in januari 2008 bij Robeco in dienst en beheert sindsdien tevens Robeco Euro Credit Bonds (Bronze). Daarnaast is hij co-head van het Credits Team en hoofd van het Investment Grade Team. Verberk brengt 19 jaar ervaring met zich mee. Het fundamentele onderzoek wordt uitgevoerd door het Credit Research team dat recent is uitgebreid tot 17 analisten. Zij analyseren zowel investment grade als high yield obligaties binnen een wereldwijd universum. De uitbreiding is het gevolg van de lancering van een private debt fonds en het toegenomen beheerde vermogen. Al met al ervaren wij deze uitbreiding als positief. De beheerders zijn verantwoordelijk voor de uiteindelijke obligatieselectie. De consistente wijze waarop zij in het verleden via selectie waarde hebben weten toe te voegen sterkt ons vertrouwen in het team. Voor high yield kan Verberk bovendien terugvallen op het ervaren beheerdersduo Sander Bus en Roeland Moraal die verantwoordelijk zijn voor Robeco High Yield Bonds (Silver). Wij waarderen de ervaring, omvang en stabiliteit van het beheerders- en analistenteam.

Fondshuis
Robeco is één van de oudste fondshuizen in Nederland en is eigendom van het Japanse Orix, dat 90% van de aandelen bezit. De overige 10% is nog steeds in handen van Rabobank, de vorige eigenaar van Robeco. Wat de eventuele gevolgen van deze overname zijn voor de fondsen en de beleggingsteams kunnen wij nu nog onvoldoende inschatten, maar vooralsnog hebben ons geen signalen bereikt die ons oordeel over Robeco beïnvloeden. We kennen Robeco als een stabiele organisatie waar sprake is van een positieve werkomgeving waarin beleggen centraal staat. Robeco is in het verleden goed in staat geweest om het beleggingspersoneel aan zich te binden en er is een stevig fundament van beheerders die er al jarenlang werkzaam zijn. In totaal beheert het fondshuis 211 miljard euro, wat gelijk verdeeld is over particuliere en institutionele klanten. De meeste fondsen worden vanuit Rotterdam beheerd, maar er zijn ook teams die werken vanuit de VS, Hongkong en Zwitserland. Robeco heeft in het verleden een aantal gespecialiseerde fondsen opgericht die uiteindelijk niet succesvol bleken en het aantal fondsen werd in de afgelopen jaren dan ook enigszins gereduceerd. In vergelijking met het verleden is de mate waarin van de benchmark kan worden afgeweken bij de meeste fondsen toegenomen. Het kostenniveau van het fondsenaanbod ligt globaal genomen beneden de categoriemediaan.

Beleggingsproces
Het proces is een combinatie van top-down portefeuille bèta positionering (marktgevoeligheid) en bottom-up obligatieselectie, waarbij de nadruk ligt op selectie. Het startpunt is Robeco’s Quarterly Credit Outlook. Deze vormt de input bij de bepaling van de portefeuille bèta. Voor de bottom-up selectie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van fundamentele analyse, gericht op strategische, financiële en ESG-factoren en op de bedrijfsstructuur. Deze analyse resulteert in een score en op basis van waardering wordt hier een opinie (overwegen, onderwegen of neutraal) aan meegegeven. De beheerders zijn verantwoordelijk voor de uiteindelijke selectie. Verder biedt het proces de beheerders veel vrijheden om ook buiten het wereldwijde investment grade universum te beleggen op basis van hun overtuiging. Zo kan men al dan niet met behulp van derivaten inspelen op waarderingsgedreven thema’s, zoals de verslechterde kredietsituatie in China. Maar ook kan men off-benchmark beleggen in high-yield, emerging corporates en ABS-papier (iedere categorie maximaal 20%). De focus ligt echter op investment grade papier. Wij waarderen de vrijheid die de beheerder heeft om op basis van convictie te beleggen en zijn van mening dat beleggers in goede handen zijn bij Verberk en zijn team. Er vindt geen actief duratiebeleid plaats en voor deze fondsklasse wordt het valutarisico volledig gehedged naar euro’s.

Rendement
Verberk beheert het fonds sinds oprichting in juli 2014. De obligatieselectie en in mindere mate de bèta positionering leveren doorgaans de belangrijkste rendementsbijdrage. Van juli 2014 tot en met januari 2016 presteerde het fonds met een gemiddeld jaarrendement van 2,41% beter dan het gemiddelde van de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged (-0,23%) en de benchmark Barclays Global Aggregate - Corporates (1,35%). De standaard deviatie lag redelijk in lijn met die van de benchmark terwijl het maximale verlies lager uitviel. Een dergelijke periode is doorgaans te kort om hier al te sterke conclusies aan te verbinden. Verberk heeft echter vanaf 2010 een vergelijkbaar mandaat beheerd met sterke resultaten. Zo wist hij over de afgelopen vijf jaar, voor kosten, zijn benchmark en categoriegenoten vrij consistent voor te blijven. Na een correctie van de voor dit fonds geldende lopende kosten (0,58%) bleef Verberk met het mandaat beter presteren dan de categorie, tegen een iets hogere volatiliteit. Ten opzichte van zijn benchmark outperformde hij in 3 van de afgelopen 5 kalenderjaren. Zo bleef hij in 2011 achter bij de benchmark door de onderweging in de VS en in 2014 had het last van de beperkte blootstelling naar opkomende markten en de bèta positionering. Het korte publieke trackrecord noopt ons tot enige voorzichtigheid.

Kosten
De lopende kosten (0,58%) vallen lager uit dan de mediaan van vergelijkbare rebatevrije fondsen binnen de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven (0,66%). Het fonds behoort hiermee tot het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Dit biedt het een voordeel op de meeste categoriegenoten.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van Robeco Global Credits CH EUR Inc

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 11 Robeco Global Credit tabel vrijstaand

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten