Fonds van de week: Comgest Growth Emerging Markets

De meeste actieve fondsen verslaan hun index niet. Comgest Growth Emerging Markets is een van de weinige die dat wel doet. Het fonds heeft zijn actieve kwaliteiten bewezen over de lange termijn.

Jeffrey Schumacher, CFA 24 maart, 2016 | 11:19
Facebook Twitter LinkedIn

Comgest Growth Emerging Markets in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Comgest Growth Emerging Markets

'86% van de actieve fondsen in Europa verslaat zijn index niet', zo kopte de Financial Times afgelopen zondag. Uit onderzoek van Standard & Poor's bleek dat het merendeel van de actieve fondsbeheerders zijn geld niet waard is. De SPIVA Europe Score Card vergelijkt de prestaties van S&P indices met die van actieve fondsen in verschillende categorieën.

Hoewel deze cijfers verontrustend zijn, is het inmiddels geen verrassing meer. Het is algemeen bekend dat veel actief beheerde fondsen geen waarde toevoegen en dat beleggers dus in de meeste gevallen beter af zijn met een passieve oplossing die een index volgt. Het neemt echter niet weg dat actief beheer lonend kan zijn. Er zijn namelijk wel degelijk actief beheerde fondsen die waarde toevoegen.

Hierbij is het ook van belang om een actieve manager de tijd te geven om zijn vaardigheid om te laten zetten in een rendement dat beter is dan de benchmark. Beleggers zijn vaak ongeduldig en zijn snel geneigd over te stappen naar een ander fonds of een hele andere strategie. Hierdoor snijden ze zichzelf in de vingers, omdat ze het potentieel van een goed beleggingsfonds teniet doen door vroegtijdig de handdoek in de ring te gooien. Een beleggingsfonds is een belegging voor de lange termijn, dus beoordeel een fonds dan ook over een dergelijke horizon.

Een fonds dat over lange termijn ontegenzeggelijk zijn waarde voor beleggers heeft getoond en de benchmark achter zich heeft gelaten, is Comgest Growth Emerging Markets. Het fonds verslaat de MSCI Emerging Markets index met duidelijke cijfers op zowel 3, 5 als 10 jaar. Over 3 jaar gemeten is het geannualiseerde extra rendement ten opzichte van de index met 5,08% het grootst, maar ook over 5 jaar (2,61%) en 10 jaar (3,17%) presteert het fonds zeer behoorlijk.

Langetermijnbeleggers hebben dan ook geen reden tot klagen: het fonds staat na 10 jaar op een totaalrendement van 61,28% versus 31,58% voor de MSCI Emerging Markets index en 17,19% voor het gemiddelde actieve beleggingsfonds in deze categorie. Veel actieve fondsen blijven achter bij hun index, maar Comgest Growth Emerging Markets toont aan dat actief beheer zijn geld waard kan zijn. Het fonds heeft dan ook een Gold rating.

Uitgebreide toelichting:

Fvd W week 12 Comgest em

Beheer

De pensionering van de ervaren Vincent Strauss in januari 2016 brengt onze positieve opinie over dit team niet in het gedrang. Wojciech Stanislawski, die samen met Strauss medebeheerder van dit fonds was sedert 1999, is volgens ons een waardig opvolger. Hij belegt zelf ook in het fonds, waardoor zijn belangen gelijklopen met die van de beleggers.

Het zeer collegiale beheer en de geleidelijke overdracht van de beheersverantwoordelijkheden van Strauss tijdens de voorbije jaren, stellen ons eveneens gerust. In 2014 werd een derde beheerder, Emil Wolter, die werkzaam is in Parijs, benoemd voor dit fonds. De rest van het team werd geleidelijk aan versterkt. In 2014 werden voor Azië drie nieuwe beheerders/analisten aangeworven, evenals nog eens twee voor Afrika en het Midden-Oosten.

Ondanks enkele recente ontslagen is dit team qua omvang en kwaliteit een van de meest solide op de opkomende markten. Het telt nu 17 leden die in Parijs, Hongkong, Singapore en Mumbai werkzaam zijn en gemiddeld 13 jaar ervaring hebben. Het beleggingsuniversum is gezien de strikte beleggingscriteria eerder beperkt. Elke beheerder/analist neemt ongeveer 10 à 15 aandelen onder de loep en elk bedrijf wordt door ten minste twee teamleden gevolgd.

Fondshuis
Comgest S.A., opgericht in 1986, is een onafhankelijke beheermaatschappij en volledig in handen van de medewerkers. Op 22 oktober 2015 maakte Comgest bekend dat Vincent Strauss terug zal treden als CEO in maart 2016. Zijn opvolger is Arnaud Cosserat. Strauss zal toetreden tot de Commissie van Toezicht. Deze personele wijziging heeft geen gevolgen voor onze beoordeling van het fondshuis maar wij blijven de situatie volgen.

Met beheerteams in Parijs, Hongkong en Singapore worden de fondsen beheerd volgens dezelfde filosofie, gericht op groeiaandelen van kwaliteitsbedrijven. Dit getuigt van de sterke beleggingscultuur van de groep. De variabele verloning van de fondsbeheerders is niet direct gerelateerd aan het langetermijnrendement van de fondsen, maar aan de omvang van het vermogen. De beheerders beleggen doorgaans wel in hun eigen beleggingsfondsen, wat hun belangen in lijn brengt met die van de beleggers. De groep streeft er dus niet naar het beheerde vermogen al te veel uit te breiden en blijft trouw aan haar kernfilosofie. Dit zorgt ervoor dat de teams stabieler zijn.

De maatschappij communiceert goed en op regelmatige basis met beleggers en heeft daarbij veel aandacht voor portefeuillebeslissingen en hun impact op de prestaties. De kosten van de fondsen zijn in de lijn met de sectornormen, maar de kostenstructuur zou eerlijker zijn zonder transactieprovisies.

Proces
Het beleggingsproces is duidelijk gericht op kwaliteitsvolle groeibedrijven. De portefeuille wordt volgens een bottom-up effectenselectie opgebouwd. Bij de eerste stap van dat proces worden de bedrijven opgespoord die solide geacht worden, een dominante concurrentiepositie en hoge winstgevendheid hebben en los staan van de economische cyclus. De meeste cyclische waarden, inclusief de banken, maken doorgaans dus geen deel uit van het beleggingsuniversum. De beoogde bedrijven ondergaan vervolgens een intensief, fundamenteel onderzoek, inclusief talrijke bezoeken aan de bedrijven, hun directie en hun concurrenten.

Ten slotte maken slechts ongeveer 120 waarden deel uit van het beleggingsuniversum. Die worden gewaardeerd volgens een strikt waarderingsproces, gebaseerd op geactualiseerde winstcijfers en dividenden. Die waarderingsniveaus en de door de beheerders geïdentificeerde 'points of entry' bepalen uiteindelijk de effectenselectie in de portefeuille.

De beleggingshorizon is lang - tussen 3 en 5 jaar - wat de portefeuillerotatie en dus de transactiekosten beperkt. De strikte toepassing van die beleggingsdiscipline laat uiteraard weinig ruimte voor benchmarking. De portefeuille telt een 40-tal waarden die duidelijke sectorale en geografische inzetten vertegenwoordigen en zijn positionering is vaak tegendraads.

Performance
Het fonds heeft een uitstekend trackrecord en prijkt over 3, 5 en 10 jaar in het eerste kwartiel van de categorie (stand eind januari 2016) met een volatiliteit en maximaal verlies onder het gemiddelde. Deze goede risicobeheersing is met name het gevolg van de aandacht voor de kwaliteit van de bedrijven in de portefeuille. Dit succes op lange termijn is te danken aan het feit dat de beheerders zich onvoorwaardelijk aan hun beleggingsdiscipline houden, ongeacht de marktomstandigheden. Daarom heeft het fonds ook enkele, doorgaans korte periodes van onderprestatie gekend, en dat zal ook in de toekomst nog zo zijn.

Zo had het fonds begin 2011 een achterstand opgelopen wegens de sterke stijging van de oliewaarden die ondervertegenwoordigd waren in de portefeuille; later heeft het die achterstand weer ingelopen toen de portefeuille zoals verwacht beter weerstand kon bieden tijdens de zomercorrectie. De slechte prestatie van 2012 was te wijten aan de stijl (overprestatie van het 'momentum') maar ook door enkele stockpickingfouten (Acer, HTC).

In 2014 heeft het fonds dankzij een goede effectenselectie wel goed standgehouden in een periode van sterke hausse die minder gunstig was voor de stijl. In 2013, tijdens een periode van vernieuwde volatiliteit, heeft het fonds sterk gepresteerd en ook tijdens de moeilijke marktomstandigheden in 2015 heeft het zijn defensieve kwaliteiten nogmaals bewezen.

Kosten
De lopende kosten van het fonds liggen lager dan de mediaan van de overige retail aandelenklassen van de categorie, wat bijdraagt tot de competitiviteit van het fonds.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van Comgest Growth Emerging Markets

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 12 Comgest em tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten