Top 5 obligaties wereldwijd: ECB geeft positieve draai

Wereldwijde obligatiefondsen wisten afgelopen maand niet te profiteren van de hernieuwde interesse onder beleggers. De instroom leek vooral het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank te volgen.

External Writer 02 mei, 2016 | 14:59
Facebook Twitter LinkedIn

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB) ontketende een ware run op bedrijfsobligaties uit de eurozone met de bekendmaking dat het opkoopprogramma van de centrale bank naar deze categorie zou worden uitgebreid. Eerder kwamen alleen staatsobligaties van eurolanden in aanmerking.

Flow richting euro
Opvallend was dat na maandenlange uitstroom obligatiefondsen weer instroom hadden. Fondsanalist Niels Faassen van Morningstar noemt het logisch dat vooral Europese bedrijfsobligatiefondsen profiteerden. 'Met een inflow van 3 miljard euro was het de op één na populairste categorie in de maand maart.'

Wereldwijde obligatiefondsen daarentegen behoorde in maart daarentegen tot de 10 minst populaire Morningstar-categorieën. 'In het eerste kwartaal was het zelfs op US high yield na, de minst populaire obligatiecategorie met een outflow van 2,9 miljard euro.'

Rendement en kosten
De vijf best presterende fondsen over de periode van januari tot eind maart wisten zwarte cijfers te schrijven in tegenstelling tot het gemiddelde van de Morningstar-categorie global bond, die met 0,1 procent zakte. LO Funds Global Government Fundamental voert de lijst aan.

Faassen wijst op de afwijkende benadering van Lombard Odier (LO). 'In tegenstelling tot de meeste obligatiefondsen worden de landengewichten gebaseerd op fundamentele factoren in plaats van de omvang van de uitstaande staatsschuld zoals bij de meeste indices het geval is.'

Hij wijst verder op de zogenaamde bronze-rating die de Morningstar-analisten toekennen aan Legg Mason Brandywine Global Fixed Income Fund. Het fonds wordt door Steve Smith en David Hoffman beheerd.

'Beiden werken al ruim 20 jaar samen bij Brandywine en profiteren van een ervaren en stabiel analistenteam', aldus Faassen. 'De beheerders trekken zich niet zo veel aan van de benchmark maar zijn juist op zoek naar landen en valuta met een hoog rendement met sterke en/of verbeterde fundamentele factoren.'

Het gevolg is dat het fonds maar beperkt belegt in landen met een lage yield, zoals de Verenigde Staten, Japan en de Eurozone. Ook deinzen de beheerders er niet voor terug om hun heil te zoeken in opkomende landen.

'Minder enthousiast zijn wij echter over het bovengemiddelde kostenniveau van het fonds', voegt de analist toe. Het fonds rekent kosten van maarliefst 0,87 procent. BlackRock GIF Global Govenment Bond brengt bijvoorbeeld slechts 0,26 procent in rekening.

Obligatiefondsen wereldwijd

FN Top 5 week 18 LO tabel vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind maart. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten