Obligatie-ETF's aan kop in april, aandelen-ETF's uit de gratie

De flows bij ETF’s in april lieten een duidelijke scheiding zien. Obligatie-ETF’s waren zeer gewild, terwijl aandelen-ETF’s juist veel geld zagen wegstromen, ondanks het herstel op de aandelenmarkten.

Robert van den Oever 18 mei, 2016 | 15:40 Ali Masarwah

De maand april stond bij ETF’s zowat geheel in het teken van vastrentende waarden. Obligatie-ETF’s waren zeer in trek en zorgden voor 3,69 miljard euro aan instroom. Sinds begin dit jaar is er 11,64 miljard euro in obligatie-ETF’s ingestroomd.

De brede categorie grondstoffen deed het in april ook goed. Dat komt grotendeels voor rekening van edelmetalen, en dan in het bijzonder goud.

Aan de negatieve zijde bij de brede categorieën maakt de onderstaande tabel meteen duidelijk dat het geld vooral wegvloeide bij aandelen-ETF’s. Dat is de beetje de enige daler en meteen ook met een fikse omvang.

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom naar categorie
Kijken we wat gedetailleerder in de categorieën die geld aantrokken in april, dan valt op dat vooral categorieën die tot voor kort uit de gratie waren, nu juist weer gekocht werden: US large cap gemengd-ETF’s voeren de lijst aan, maar ook opkomende markten aandelen-ETF’s en Europese corporate bond-ETF’s.

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom naar categorie
Terwijl de aandelenmarkten een flink herstel lieten zien, kampten aandelen-ETF’s in april als voor de derde maand op rij met uitstroom. Die was echter minder sterk dan in de voorgaande twee maanden. Vooral Europese large cap aandelen gerelateerde producten werden afgestoten; niet alleen de Europabrede categorieën, maar bijvoorbeeld ook landen-ETF’s voor Duitsland en Frankrijk, en ook die voor Japan. Opmerkelijk is de uitgaande stroom, aangezien juist deze categorieën in 2014 en 2015 tot de populairste behoorden.

Bezien over de eerste vier maanden van dit jaar is er 4,86 miljard euro uit aandelen-ETF’s gestroomd en dat is ongeveer 1,5% van het totale beheerd vermogen in aandelen-ETF’s.

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen
iShares wist te profiteren van sterke vraag naar obligatieproducten en gaat aan kop bij de fondshuizen die het meeste geld wisten binnen te halen. Bijna 85% van de bovengenoemde 11,64 miljard euro aan instroom in obligatie-ETF’s ging naar iShares.

Tegelijk voelde iShares ook uitstroom bij zijn aandelenproducten, maar de obligatiegerelateerde instroom compenseerde dat ruimschoots.

Het malheur bij aandelen-ETF’s is de reden dat db x-trackers per saldo uitstroom noteert in april. Echter, vreemd genoeg wisten Amundi en UBS juist instroom te boeken bij aandelenproducten, geheel tegen de grotere markttrend in.

(klik op tabel voor vergroting)

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam