Fonds van de Week: Nordea-1 Global Stable Equity

Morningstar kent het Nordea-1 Global Stable Equity fonds een positieve beoordeling toe. De onderscheidende aanpak die gericht is op stabiele resultaatsontwikkeling en lage volatiliteit maakt het aandelenfonds interessant en tegelijk anders dan pure lage-waarderingsstrategieën.

Robert van den Oever 26 mei, 2016 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn

Nordea-1 Global Stable Equity in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive 
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Nordea-1 Global Stable Equity

Dit fonds van Nordea krijgt van Morningstar een positieve beoordeling omdat het vele aantrekkelijke kanten heeft. Ten eerste is het onderscheidende en strikte proces van belang, dat erop gericht is om aandelen te selecteren van bedrijven met stabiele resultaten en tevens een stabiele koersontwikkeling, dus een lage of een bescheiden volatiliteit.

De nadruk op stabiele resultaatsontwikkeling maakt dit fonds anders dan fondsen die een pure lage-waarderingsstrategie volgen. Toch sluiten de fondsmanagers een beleggingsbeslissing puur op basis van waarderingsgronden niet uit.

De duidelijk omlijnde aanpak leidt het fonds bijna automatisch naar defensieve aandelen in consumentengoederen. Maar de portefeuille laat inmiddels ook een behoorlijk aandeel in technologiebedrijven zien. Dat komt omdat in de technologiesector veel bedrijven volwassen zijn geworden en al lang genoeg bestaan om een degelijke historie op te bouwen.

Het enige echte nadeel is de hoge kostenstructuur, maar dat geldt niet alleen voor dit fonds, maar voor heel Nordea. Omdat Nordea zijn fondsen via het eigen bankennetwerk kan verkopen, zijn klanten minder geneigd om kosten te vergelijken en komt de Scandinavische grootmacht ermee weg.

Alles bij elkaar zien wij in dit fonds voldoende sterke punten om het een Morningstar Analyst Rating toe te kennen en we beginnen met Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 21 Nordea grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt beheerd door twee ervaren managers die het beleggingsproces van het fonds zelf hebben ontwikkeld en samenwerken sinds 2005, toen de strategie werd gelanceerd. Co-hoofdbeheerder Robert Naess heeft meer dan 20 jaar beleggingservaring bij Nordea en elders; hij treedt tevens op als de Noorse CIO en als portfolio manager van Noorse aandelenfondsen. Naess en co-hoofd Claus Vorm kwamen in 2004 bij Nordea toen het fondshuis zijn multi-asset groep aan het samenstellen was onder leiding van Asbjorn Trolle Hansen (met wie Vorm Nordea's Stable Return Fund samen beheert). Vorm heeft een academische achtergrond; hij was associate professor in het Laboratorium voor Actuariële Wiskunde aan de Universiteit van Kopenhagen voordat hij in dienst trad van het wereldwijde adviesbureau McKinsey, waar hij drie jaar bleef voordat hij naar Nordea overstapte.

Vanwege de kwantitatieve aard van het proces heeft het team geen fundamentele analisten tot zijn beschikking, maar we zien dit niet als een zwakte. Echter, de managers kunnen rekenen op andere portefeuillebeheerders en analisten bij Nordea's kwantitatief georiënteerde multi-asset groep, alsmede over een in-house trading desk. Al met al schat Nordea dat de fondsmanagers per jaar gebruikmaken van een hoeveelheid analisteninformatie die gelijkstaat aan drie jaar werk. Managers krijgen bonussen die zijn gebaseerd op de prestaties van de afgelopen drie jaar, en dat helpt in ieder geval een beetje om een lange-termijn mentaliteit te bewerkstelligen bij het beheer van het vermogen van cliënten.

Fondshuis
Nordea is een van de grootste financiële bedrijven in de Scandinavische landen, met fondshuizen en fondsbeheerders in onder meer Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Daarnaast heeft Nordea verkoop- en marketingactiviteiten in Luxemburg, die voornamelijk gericht zijn op niet-Scandinavische beleggers. De meeste fondsen worden in eigen huis beheerd, maar het beheer van sommige fondsen is uitbesteed.

Zoals typisch is voor banken, kan Nordea haar eigen fondsen vai het eigen netwerk verkopen aan particuliere klanten die zelden prijzen vergelijken. Nordea’s fondsen hebben vaak gemiddelde of hoger dan gemiddelde kosten, maar ze zijn zelden bij de duurste. Er zijn aparte fondsen voor institutionele beleggers. Het fondshuis streeft naar een ‘one-stop-shop’ aanpak en daarom is het productenpalet dat het aanbiedt uitzonderlijk breed. Keerzijde is dat er daardoor fondsen tussen zitten die nauwelijks relevant zijn voor de particuliere beleggers of zelfs schadelijk kunnen zijn in slecht gediversifieerde portefeuilles.

Het beloningsniveau van de fondsbeheerders is concurrerend, en we vinden het bonusbeleid van Nordea goed, omdat het gebaseerd is op één- en driejaars prestaties van de fondsen. Het is belangrijk dat een manager ook na een goed jaar zijn focus vasthoudt om zijn hele bonus te kunnen verdienen.

Proces
We denken dat het kwantitatieve beleggingsproces van dit fonds een voordeel betekent. Het proces wordt al sinds 2005 op dezelfde manier uitgevoerd, eerst in een Deens pensioenmandaat, en vervolgens in een aantal fondsen (dit fonds werd veranderd van een bredere wereldwijde strategie naar een stabiele-aandelenfonds in januari 2010). De kern van de strategie is Nordea's geloof in een anomalie, waardoor aandelen met zowel stabiele resultaten als een stabiele koersontwikkeling een hogere risk/reward ratio hebben dan de markt als geheel.

De fondsmanagers screenen hun universum van ongeveer 8.000 aandelen op bedrijven die goed scoren op zowel stabiliteit en winstkwaliteit als koersvolatiliteit. Voorts prefereren ze bedrijven met een lage of bescheiden waardering, maar de beheerders zijn flexibel als het gaat om waardering. In hun wekelijkse vergadering kiezen de managers welke wijzigingen ze in de portefeuille van circa 90 tot 110 namen willen aanbrengen, met behulp van de uitkomsten van het werk van Nordea's kwantitatieve analisten. In dit fonds wordt valuta niet afgedekt, en dat betekent enigszins hogere volatiliteit dan in de gehedgde versie van deze strategie.

De strategie is enorm gegroeid en bereikte een omvang van 13 miljard euro in januari 2016. Echter, de strategie is altijd gericht geweest op largecaps. Wij denken ook dat de soft close in maart 2016 van de long/short variant van de strategie een positief teken is waaruit blijkt dat Nordea de capaciteitskwestie serieus neemt.

Prestaties
Het proces van dit fonds legt sterk de nadruk op het beheersen van risico's, omdat het beoogt om de MSCI World NR Index te verslaan op bruto basis met twee derde van de volatiliteit van de index over een volledige marktcyclus. De risico doelstelling is te ambitieus geweest in de afgelopen jaren: sinds januari 2010, toen het fondsproces in lijn werd gebracht met de stable equity unhedged strategy, is de standaarddeviatie 9,49% (tot en met ultimo april 2016) en dat betekent 88% van de volatiliteit van de MSCI World Index NR.

In termen van beta, of marktrisico, laat het fonds 0,75 zien en dat is dichter bij het risicodoel. We denken niet dat het iets verhoogde risico is een groot probleem is, omdat de nadruk van het fonds op stabiele resultaten op natuurlijke wijze leidt in de richting van aandelen in defensieve sectoren zoals consumentengoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven. De populariteit van deze sectoren heeft hun waarderingen opgestuwd, en ze hebben eveneens meer van de koersschommelingen en de volatiliteit in de markten meegekregen.

In termen van total return heeft het fonds het goed gedaan en het versloeg de MSCI World NR Index met 87 basispunten op jaarbasis tussen februari 2010 en eind april 2016 met 13,2% gemiddeld per jaar. Op een risico-gewogen basis ligt de Sharpe-ratio van 1,32 duidelijk boven de 1,10 die de MSCI World Index heeft en ver boven de 0.90 die de Morningstar Categorie wereldwijde large-cap aandelen kent.

Kosten
De lopende kosten van dit fonds bedragen 1,17%. Zoals aangegeven zit Nordea altijd wat aan de hoge kant met zijn kosten, gezien het gemak dat het eigen verkoopnetwerk met zich meebrengt, waardoor de klant minder kritisch is op kosten. Juist dit is een overweging voor de negatieve opinie op de kostenfactor van dit fonds.

Lees meer

Lees ook het fondsrapport van Nordea-1 Global Stable Equity BC EUR

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 21 Nordea tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Invesco Bond Fund 

Schroder ISF Japanese Opportunities

T. Rowe Price European High Yield

Robeco BP Global Premium Equities

Candriam Bonds Euro High Yield

Robeco US Large Cap Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten