'Duurzaam beleggen biedt alpha'

Morningstar zet duurzaamheid boven aan de agenda en gaf daar samen met partner Sustainalytics deze week verder invulling aan met een nieuw evenement: het Morningstar Executive Forum, een bijeenkomst voor professionals uit de fondsindustrie rondom een belangrijk thema, in dit geval duurzaamheid en hoe de fondshuizen en banken dat in de praktijk brengen.

Robert van den Oever 29 juni, 2016 | 13:13
Facebook Twitter LinkedIn

De bijeenkomst dinsdagavond bij mediapartner IPM Groep in Brussel begon met een korte uiteenzetting over de nieuwe Morningstar Sustainability Rating door Morningstar en Sustainalytics.

Vervolgens was het podium aan vertegenwoordigers van ING Bank, Candriam en BNP Paribas Fortis en vertelden over hoe zij in hun beleggingsbeleid en selectie duurzaamheid toepassen. En dat is niet alleen uit idealisme, want ook het rendement is erbij gebaat, zo bleek uit de voorbeelden die Guy Janssens, senior fund en SRI specialist van BNP Paribas Fortis gaf in zijn presentatie.

Volgens Janssens is het essentieel om duurzame factoren als zorg voor het milieu, sociaal beleid en goed bestuur mee te nemen in beleggingsbeslissingen, want als je dat niet doet, loop je het risico dat je situaties mist die bepalend zijn voor je beleggingsrendement op lange termijn. Janssens haalde daarbij de kwestie-Volkswagen aan. Niet zozeer het schandaal rondom uitstootmanipulatie is het probleem, maar de gebreken in de corporate governance die ruimte lieten om het schandaal te laten ontstaan. Bij goede governance zou het schandaal niet hebben kunnen plaatsvinden, of in elk geval eerder zijn ontdekt en aangepakt.

Dit voorbeeld toont volgens Janssens aan dat een factor die op zichzelf een duurzaamheidscriterium lijkt te zijn, volledig verbonden is met de beleggingsfilosofie, en dat ook moet zijn: de belegger die problemen in governance niet onderzoekt en vaststelt, ziet de risico’s rond het betreffende bedrijf niet en is er te laat bij als de klappen vallen door een dalende beurskoers, met alle gevolgen vandien voor het beleggingsrendement.

MExecforum Brussel borrel resized

Impressie van het Morningstar Executive Forum in Brussel

‘Duurzaam beleggen biedt alpha’
Beleggers die zich concentreren op beleggingen die voldoen aan duurzame criteria zijn uiteindelijk beter af dan generieke portefeuilles, stelde Janssens: ‘Duurzaam beleggen biedt alpha. Want dat is waar ik naar op zoek ben als belegger.’ En daar had hij sprekende voorbeelden bij: 

Zo doet de MSCI Europe ESG index het over de afgelopen 6 jaar gemeten ruim 10 procentpunten beter dan de generieke MSCI Europe index. Wat Amerikaanse aandelen betreft, steekt de 'groene' KLD400 Index ruim boven de S&P500 uit qua rendement, gemeten vanaf 1995 tot nu.

Maar opkomende markten laten de grootste verschillen zien. De MSCI Emerging Markets NR USD Index duikt 15% in de min, gemeten vanaf september 2007 tot nu, terwijl de duurzame MSCI Emerging Markets ESG NR USD Index over diezelfde periode een winst van 26% laat zien.

Bekijken we specifiek China over die periode, dan is het verschil nog veel groter: De MSCI China NR USD verliest 20%, terwijl de MSCI China ESG NR USD 32% wint.

MExecforum Brussel presentation Isabelle bijgesneden

Isabelle Cabie van Candriam aan het woord

Duurzaam in de praktijk toegepast
Duurzaamheid toepassen in je beleggingsbeleid, hoe doe je dat precies? Dat vertelde Isabelle Cabie, Global Head of Sustainable Investments van Candriam aan de hand van voorbeelden hoe haar fondshuis bedrijven selecteert: ‘Om te beginnen hanteren we een best-in-class aanpak. We kiezen een classified selection voor onze portefeuille. Door die keuze voor de duurzaamste bedrijven brengen we de standaard van de hele portefeuille omhoog.’

‘We combineren twee dingen: de klassieke aanpak, dus een assessment van hoe een bedrijf met al zijn stakeholders omgaat, en die combineren we met macro-analyse. We bekijken specifiek wat een bedrijf allemaal doet op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid.’

Het model van Candriam is sectorspecifiek, aldus Cabie: ‘We nemen de specifieke kenmerken van een sector in ogenschouw bij onze analyse. Bij de beoordeling kijken we naar zaken als klimaatverandering , resources, wellness, demografie en interconnectiviteit. Per item bekijken we waar de risico’s liggen. Bijvoorbeeld waar liggen de klimaatrisico’s; bij productie, transport, etcetera. En we beoordelen het stakeholders management. Hoe communiceert het bedrijf met zijn aandeelhouders, klanten, leveranciers en de samenleving. Neem de energiesector: we bekijken de CO2 uitstoot, waterverbruik, risico’s van vervuiling tijdens productie en transport. Ook geopolitieke risico ten aanzien van de regio’s waar het bedrijf actief is wegen we mee.’

MExecforum Brussel panel bijgesneden kleiner

Tal Ullmann van Sustainalytics (r) leidt de paneldiscussie

Beste duurzame prestatie leidt tot beste rendement
De algemene opinie bij zowel de sprekers als het publiek in de zaal was dat bedrijven die het best presteren op het gebied van duurzaamheid, ook het best presteren in termen van financieel resultaat, en daardoor de meest interessante beleggingen zijn, waardoor ze ook in dat opzicht het beste rendement halen.

De Morningstar Sustainability Rating
Morningstar heeft de nieuwe Morningstar Sustainability Rating afgelopen maart wereldwijd gelanceerd. Inmiddels zijn 34.000 beleggingsfondsen voorzien van een Morningstar Sustainability Rating, en dat aantal groeit gestaag. Deze nieuwe rating is ontwikkeld in samenwerking met Sustainalytics en helpt beleggers om beleggingsfondsen te beoordelen op basis van duurzame criteria.

Beleggers kunnen hun bestaande portefeuille doorlichten op duurzaamheid, maar ook een nieuwe portefeuille samenstellen aan de hand van duurzaamheidscriteria en kiezen voor het duurzaamheidsniveau dat zij belangrijk vinden. Om in de termen van Morningstar te blijven: van 1 tot 5 globes.

Morningstar introduceert hiermee de eerste onafhankelijke, wereldwijde beoordeling op het gebied van duurzaamheid voor de fondsindustrie. De methodologie achter de Morningstar Sustainability Rating vindt u hier.

Duurzaam beleggen is niet langer een niche-activiteit, zegt Joe Mansueto, CEO en chairman van Morningstar, in zijn introductie van de nieuwe rating: 'Nieuwe generaties beleggers over de hele wereld zoeken naar manieren om erachter te komen of hun beleggingen de beste duurzame aanpak weerspiegelen, omdat duurzaamheid strookt met hun persoonlijke waarden of eenvoudigweg omdat ze denken dat het tot een beter beleggingsresultaat leidt.'

Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:

- Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?

Nederlandse fondsen langs de duurzame meetlat

Zo kun je de Morningstar Sustainability Rating gebruiken

Waarom Morningstar de Sustainability Rating introduceert

Zo werkt het: een nadere blik op de methodologie

De Morningstar Sustainability Rating: een nieuw perspectief voor beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten