Fonds van de Week: Fidelity Asia Focus

Na het tumult op met name de Europese beurzen richten we de blik voor het Fonds van de Week deze keer naar het oosten en kijken naar het Fidelity Asia Focus Fund. Dit aandelenfonds weet met een actieve aanpak de benchmark te verslaan, dankzij het persoonlijke stempel dat de huidige fondsbeheerder op het fonds drukt.

Robert van den Oever 30 juni, 2016 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Asia Focus Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

Fidelity Asia Focus Fund

Met alle tumult op de financiële markten in Europa na het bekendworden van de Brexit, kijken we voor het beleggingsfonds van deze week naar een hele andere regio. Want hoewel zo'n beetje alle continenten de schokeffecten van het Brexit-besluit voelen, blijft Morningstar weg van de waan van de dag en telt in de eerste plaats het perspectief voor de lange termijn.

Opkomende markten passen daar prima in. Het Fidelity Asia Focus Fund richt zich op Azië, uitgezonderd Japan, en werkt met een geconcentreerde portefeuille en een intensieve bottom-up aandelenselectie.

Fondsbeheerder Dhananjay Phadnis heeft, sinds hij begin maart 2015 verantwoordelijk werd voor de strategie, zijn persoonlijke stempel op de portefeuille gedrukt. Het belegbare universum omvat nu ook Indiase aandelen, de portefeuille is geconcentreerder geworden en de actieve inzet van de portefeuille nam toe.

Wij stelden al eerder vast dat Phadnis een van de veelbelovende talenten binnen het beheerteam van Fidelity was en blijven hiervan overtuigd. Hij benut voor dit brede regionale fonds hetzelfde diepgaande inzicht dat hij eerder in zijn afzonderlijke landenstrategie gebruikte. Wij zijn onder de indruk van de aandelenselectie en de kennis die de beheerder over alle aandelen in de portefeuille toont. Dit komt terug in het relatieve resultaat van Fidelity Asia Focus tegenover zowel de vergelijkingsgroep en de MSCI AC Asia ex-Japan Index.

Wij menen dat de toekomst van Fidelity Asia Focus onder leiding van Dhananjay Phadnis eveneens veelbelovend is en geven het fonds een Bronze rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 26 Fidelity grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Dhananjay Phadnis nam in maart 2015 de leiding van dit fonds over toen portefeuillebeheerder Allan Liu vertrok. Phadnis heeft 14 jaar beleggingservaring. Hij begon zijn carrière bij een accountancybedrijf in India voordat hij in 2001 bij JPMorgan India in dienst trad als aandelenanalist. In 2004 ging hij bij Fidelity aan de slag als beleggingsanalist. Van 2006-09 beheerde hij een regionaal telecommunicatietestfonds voor de maatschappij. Vervolgens ontwikkelde hij als directeur onderzoek twee jaar lang de regionale onderzoekscapaciteit, en beheerde hij sinds april 2008 Fidelity Indonesia.

Toen Phadnis het fonds beheerde, waren wij bijzonder positief over Fidelity Indonesia. Hij gaf de verantwoordelijkheid voor dit fonds op toen hij het beheer van Fidelity South East Asia overnam, dat hernoemd werd naar Fidelity Asia Focus.

Naast Fidelity Indonesia heeft Phadnis ook ervaring met regionale portefeuilles. Sinds februari 2011 beheerde hij een Asia-Pacific ex-Japan testfonds dat uitstekende rendementen leverde tegenover de benchmark en de vergelijkingsgroep en sinds 2013 een klein fonds voor opkomend Azië. Wij menen dat het inzicht van Phadnis in aandelen en zijn beheersing van portefeuillerisico en -samenstelling gunstig kunnen zijn voor beleggers.

Fondshuis
Fidelity International heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden.

Naast een Londens kantoor heeft Fidelity Internationalmeer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek

Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen in rekening brengt. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces
Dhananjay Phadnis benadert de aandelenselectie via een bottom-up benadering. De stijl heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld en wij verwachten dat deze zal lijken op hetgeen hij eerder toepaste, maar waarschijnlijk met minder inzet op small-caps. Phadnis gebruikt filters om aandelen te selecteren en de eerste horde is liquiditeit. Vervolgens kijkt hij naar de concurrentiepositie van een bedrijf en in het bijzonder naar een hoog en duurzaam rendement op het eigen vermogen. Daarna beoordeelt hij de corporate governance en de kwaliteit van het management. Waardering is belangrijk, maar eerst worden de bovenstaande aspecten onderzocht. Zodoende kan het fonds aandelen bezitten die hieraan voldoen, maar misschien eerder redelijk dan aantrekkelijk zijn gewaardeerd.

Een opmerkelijk verschil tussen Phadnis en zijn voorganger is het aantal posities in de portefeuille. Hij streeft naar 60-90 bedrijven. Zijn reden is dat hij hierdoor een diepgaand inzicht kan hebben in alle aandelen in de portefeuille. Wij vinden dit positief en een van de sterke punten van de strategie. De sector- en landpositionering vloeit vooral voort uit de aandelenselectie. De omloopsnelheid van de portefeuille is beperkt, wat aangeeft dat de beheerder vooral naar de middellange tot lange termijn kijkt.

Prestaties
Dhananjay Phadnis nam deze strategie in maart 2015 over en dit is te kort voor zinvolle conclusies wat betreft de resultaten. In een volatiele periode voor Aziatische aandelen maakte hij echter een solide start. Van maart 2015 t/m eind april 2016 leverde de strategie een negatief rendement op jaarbasis van 8,23 procent. In dezelfde periode was het gemiddelde rendement van de Morningstar-categorie en de MSCI AC Asia ex-Japan Index respectievelijk 9,26 procent negatief en 10,60 procent negatief. De verandering in het proces maken de historische rendementen minder relevant. Als we kijken naar de staat van dienst van Phadnis in strategieën die hij eerder beheerde, valt de balans positief uit. Phadnis beheerde zijn Asia ex-Japan testfonds van februari 2011 tot eind februari 2015. In deze vier jaar versloeg hij de index ruimschoots. Met Fidelity Indonesia, dat hij van april 2008 tot eind maart 2015 beheerde, bleef hij de index ruim 2 procent per jaar voor.

Van de performancefactoren pakte de aandelenselectie in de meeste sectoren (behalve telecom en nutsbedrijven) positief uit, met financials en informatietechnologie als koplopers. Van de landen presteerden China en Hongkong het sterkst en bleven Taiwan en Zuid-Korea achter.

Kosten
Fidelity Asia Focus Y-Acc EUR heeft kosten van 1,19 procent.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Funds - Asia Focus Fund Y-Acc EUR.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Azië Excl Japan, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 26 Fidelity tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Templeton Global Bond Fund

Metropole Selection

Loomis Sayles Multisector Income Fund

BL-Equities Europe

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten