Renteverlaging in het VK: wat wordt de volgende stap?

De renteverlaging in het Verenigd Koninkrijk is ingegeven door de Brexit-uitslag, die stimulering van de economie noodzakelijk maakt. Wat heeft de Britse centrale bank allemaal nog meer in petto?

Robert van den Oever 08 augustus, 2016 | 10:18
Facebook Twitter LinkedIn

De renteverlaging in het Verenigd Koninkrijk was onder analisten min of meer verwacht, maar het blijft een historische stap, gezien het feit dat de vorige al zeven jaar geleden was.

De vraag is nu, wat wordt de volgende stap? ‘Er komt er nog een’, zegt David Buckle van Fidelity stellig in gesprek met Morningstar’s UK Editor Emma Wall.

Buckle baseert zijn stelligheid op de woorden van Bank of England-president Mark Carney. Die zei in zijn toelichting op de rentestap dat hij van plan is om nog dit jaar een volgende rentestap te zetten.

Maar daar zal het dan wel bij blijven, omdat Carney geen negatieve rentestand wil. En met de huidige 0,25% gaat het al snel richting nul. ‘De rente zal net boven nul blijven’, verwacht Buckle. ‘Maar dat betekent niet het einde van de stimuleringsmaatregelen. In plaats van een rentestap zal Carney dan kiezen voor verdere kwantitatieve verruiming.’ Bekijk hier het hele interview van Emma Wall met David Buckle van Fidelity:

 

 

 

Stimulering om Brexit-schade te repareren
Stimulering is nodig, omdat de Britse economie door de aanstaande Brexit schade oploopt. De vorige week aangekondigde maatregelen omvatten behalve de renteverlaging van 0,5% naar 0,25% ook voor 70 miljard pond extra opkoop van obligaties, waarvan 60 miljard staatspapier en 10 miljard corporate bonds.

De stimulering door de Bank of England had onmiddellijk effect op de beurs: de aandelen van financials en vastgoedbedrijven stegen vrijdag en maandagochtend. Dat betekende een ommekeer na de negatieve stemming die volgde op de Brexit-uitslag. Die veroorzaakte koersdalingen onder de financials en zette ook druk op de vastgoedmarkt. In juni en juli daalden de vastgoedprijzen met 1%.

Vastgoed stabiliseert
Vastgoedexperts zijn verheugd met de stimulering door de centrale bank. ‘Het zal de prijzen niet doen stijgen, maar in elk geval wel stabiliseren’, aldus een Londense makelaar. ‘Het is goed voor het vertrouwen in de vastgoedmarkt.’

Bovendien blijft Brits vastgoed voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk geprijsd vanwege het gedaalde pond. Dus dat biedt kansen voor beleggers die hun financiering buiten het Verenigd Koninkrijk ophalen.

Lees meer over de Britse renteverlaging:

- Wat betekent de Britse renteverlaging voor uw beleggingen?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten