Wees voorzichtig met Brazilië

De Olympische Spelen in Rio zetten Brazilië weer in de belangstelling. En de aandelenbeurs stijgt flink. Toch is het voor beleggers oppassen met het land dat nog maar amper bekomen is van een stevige recessie.

Robert van den Oever 16 augustus, 2016 | 14:14
Facebook Twitter LinkedIn

Met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro staat Brazilië weer volop in de belangstelling en dat roept ook de vraag op wat er voor de belegger te halen is. Het land heeft het de afgelopen jaren economisch zwaar gehad nadat het een tijdlang als groeibriljant gold.

Het is nog aan het opkrabbelen van de ergste recessie in decennia, dus het is raadzaam om voorzichtig te zijn en goed naar de fundamentals te kijken, waarschuwt opkomende markten-expert Will Ballard van Aviva in gesprek met Morningstar’s UK editor Emma Wall.

Ballard ziet een paar belangrijke factoren die van invloed zijn op de economische ontwikkeling van Brazilie en andere opkomende markten. Ten eerste is daar het soepele monetaire beleid. Daarmee probeert de overheid de economie aan te jagen. Dat zien we bijvoorbeeld ook in China.

Tweede bepalende factor, met name voor Brazilië, is de afhankelijkheid van grondstoffenexport. De grondstofprijzen zitten de afgelopen maanden weer in de lift, onder meer die van ijzererts en kolen. Dat is ten dele te danken aan de toenemende vraag vanuit China, en Brazilië profiteert daarvan, betoogt Ballard.

Aandelenmarkten lopen vooruit
Tegelijk zijn ook de aandelenmarkten gaan stijgen, vooruitlopend op dat glorende economische herstel. Maar die lopen wat te ver vooruit op de werkelijke resultaten, tekent Ballard aan. De onderliggende economische indicatoren en de resultaten van bedrijven zijn nog helemaal niet zo sterk gestegen dat ze de huidige aandelenkoersen rechtvaardigen, vindt de analist. De markt is al herstel aan het inprijzen nog voordat het zich daadwerkelijk manifesteert.

Bekijk het hele interview van Emma Wall met Will Ballard in deze video. Daarin komt ook Ballards visie op China aan de orde:

 

 

 

Lees meer over Brazilië:

 

Braziliaanse aandelen wereldwijd best presterend

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten