Wenkbrauwgymnastiek

Beleggen in fondsen dient een groot gemak. Een belegger geeft immers het beheer van zijn vermogen uit handen. Toch vergt ook fondsbeleggen de nodige tijd en aandacht. Niet alleen bij de selectie en aankoop van een fonds. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar houd als fondsbelegger ook na aankoop uw fondsbeheerder in de gaten.

Ronald van Genderen 07 september, 2016 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggen in fondsen dient een groot gemak. Een belegger geeft immers het beheer van zijn vermogen uit handen. Toch vergt ook fondsbeleggen de nodige tijd en aandacht. Niet alleen bij de selectie en aankoop van een fonds. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar houd als fondsbelegger ook na aankoop uw fondsbeheerder in de gaten.

Persoonlijk maak ik regelmatig een rondje langs de velden. Zo eens per maand trek ik een middag uit, om een aantal vrij willekeurig gekozen fondsen te bekijken. Wie beheert het fonds? Wat is de doelstelling? Hoe ziet de portefeuille eruit en wat zijn de rendementen? Deels uit pure aangeboren nieuwsgierigheid, maar het helpt me ook als fondsanalist om breder te kijken dan alleen mijn eigen lijst van fondsen die ik volg.

De ene keer is het een vrije saaie exercitie en voelt het als een verspilde middag. De andere keer leidt het tot de nodige wenkbrauwgymnastiek. Zo ook afgelopen vrijdag. Ik stuitte op een fonds van Nederlandse bodem dat volgens de laatste portefeuille die wij ontvingen van het fondshuis in wereldwijde large-cap aandelen met een licht groeikarakter belegde. Uit de fondsnaam werd ik niet veel wijzer. Ja, de fondsnaam vermeldde “Global Fund”, maar bood me geen verdere aanwijzingen.

Een eerste blik op de beleggingsdoelstelling van het fonds in het prospectus leerde me dat het fonds “beleggers toegang wil geven tot internationale financiële markten via een gediversifieerde portefeuille en het fonds vooral belegt in beursgenoteerde bedrijven.” Een dergelijk brede omschrijving van de doelstelling doet bij mij de wenkbrauwen optrekken. Binnen een dergelijk mandaat kan een beheerder, zo’n beetje overal in beleggen.

Morningstar biedt beleggers een hulpmiddel om een portefeuille te karakteriseren, de Style Box. Dit is een matrix waarin op de x-as de stijl van een fonds wordt weergegeven: waarde aan de linkerkant, groei aan de rechterkant en gemengd in het midden. Op de y-as staan de verschillende marktkapitalisaties oplopend van small-caps naar large-caps.

De Style Box geeft daarmee in een oogopslag het karakter van een portefeuille weer, maar in een historische reeks geeft het ook weer hoe de beheerder zich in het verleden gedragen heeft. Is hij wel consistent in zijn aanpak geweest? Het plaatje dat ik kreeg bij het “Global Fund” deed mijn wenkbrauwen afdalen in een diepe frons, zeg maar à la Frank de Boer.

Een jaar terug was het fonds namelijk heel anders belegd dan nu. Tot en met eind november 2013 belegde het in middelgrote ondernemingen met een sterk groei karakter. Een maand later was de stijl van de portefeuille compleet gewijzigd. De portefeuille was ineens belegd in large-caps met een waarde karakter. Daar bleef het niet bij want sindsdien begon het fonds zich maand op maand te bewegen vanuit het waarde kwadrant, naar het gemengde kwadrant en inmiddels was het in het groeikwadrant aanbeland.

20160906 Morningstar Column Nieuwsbrief (Style Box)

Hier was allesbehalve sprake van consistentie. De niets vermoedende belegger, de naam van het fonds was de afgelopen jaren ongewijzigd gebleven, had zijn geld op heel veel verschillende manieren laten beheren in iets meer dan drieënhalf jaar. En dat is kwalijk, want met de verschillende stijlen komen ook hele verschillende risico-rendementsverhoudingen.

Voorkom dat uw beheerder een ritje door de Morningstar Style Box maakt en houd een oogje in het zeil. Het zal u heel wat opgetrokken en gefronste wenkbrauwen schelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten