Top 5 Aandelen Opkomende Landen: Brazilië leidt de dans

Het jaar 2016 gaat de boeken in als een redelijk goed jaar voor aandelen. De MSCI World steeg 10,73% (in euro’s). Dat was niet te danken aan Europa (2,58%) en Japan (5,44%), Amerikaanse aandelen (14,21%) trokken de kar daarentegen. Aandelen uit opkomende landen deden het zelfs nog iets beter (14,51%). Daarmee sloten opkomende landen aandelen een periode van drie jaar af waarin zij veel minder goed presteerden dan wereldwijde aandelen.

Ronald van Genderen 16 januari, 2017 | 10:23
Facebook Twitter LinkedIn

De teleurstellende prestaties in 2013, 2014 en 2015 zorgden er uit eindelijk voor dat in dat laatste jaar beleggers de handdoek in de ring leken te gooien en onttrokken bijna 8 miljard euro aan beleggingsfondsen die in aandelen uit opkomende landen beleggen. Het afgelopen jaar zijn zij echter weer teruggekeerd. In 2016 zagen opkomende landen aandelenfondsen tot en met november weer geld hun kant uitkomen, namelijk bijna 17 miljard euro. Die instroom is des temeer opmerkelijk aangezien 2016 voor aandelenfondsen juist een zwak jaar was, met een totale uitstroom van 78 miljard euro.

De toestroom van nieuw geld was redelijk gelijk verdeeld over het jaar. Alleen de maand november sprong er in negatieve zin uit. Met een uitstroom van 4 miljard euro was de onzekerheid omtrent en de verrassende uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen duidelijk zichtbaar in de geldstromen.

Die ontwikkeling was niet alleen zichtbaar in de geldstromen, ook in de prestaties van aandelen uit opkomende landen waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen een belangrijke factor. Tot en met oktober bouwden opkomende landen een flinke voorspong op in vergelijking met bijvoorbeeld wereldwijde en Amerikaanse aandelen. De maand november betekende echter een keerpunt, met zelfs een klein verlies in die maand, en sindsdien tot en met het einde van het jaar lopen opkomende landen juist weer aanzienlijk achterop.

Hoewel het gemiddeld genomen een goed jaar was voor opkomende landen, bestond er tussen de landen onderling enorme verschillen. Het best presterende land was, gezien de politieke en economische turbulente tijden wellicht verrassend, Brazilië met een plus van 71%. Gevolgd door het eveneens Latijns-Amerikaanse Peru waarvoor de betreffende landen-index van MSCI 60% steeg. Nummer drie was vervolgens Rusland met een plus van bijna 60%. Aan de andere kant stonden landen waar de aandelenkoersen per saldo wegzakten in 2016: Griekenland (-10%), Egypte (-9%) en Mexico (-6%).

Hierbij moet gezegd worden dat valutaontwikkelingen ook een rol speelden. In alle gevallen was de ontwikkeling van de betreffende valuta een versterkende factor. Zowel Brazilië, Peru als Rusland zagen hun valuta’s in waarde stijgen versus de euro, wat het rendement in euro’s nog een extra zetje gaf. Egypte daarentegen zag haar valuta zeer sterk in waarde dalen, terwijl ook de Mexicaanse Peso in waarde daalde.

Op sector gebied waren het vooral de cyclische sectoren in opkomende markten, zoals grondstoffen (27%), energie (38%) en technologie (18%), die goed presteerden. De sectoren gezondheidszorg (-6%) en vastgoed (-2%) presteerden juist zwak.

Wanneer we de prestaties van de fondsen in de top 5 van best presterende opkomende landen aandelenfondsen analyseren, dan valt dat deze fondsen veelal goed hebben ingespeeld op bovenstaande verschillen in prestaties. Daarnaast delen de vier fondsen (voor de nummer 1 in de top 5, het fonds van Pimco, beschikt Morningstar niet over de samenstelling van de portefeuille) een ander kenmerk, de portefeuilles hebben namelijk een (sterke) waarde stijl, hetgeen in 2016 een positieve invloed had op de prestaties van de fondsen. Alle fondsen in de top 5 wisten daarnaast de MSCI Emerging Markets index ruimschoots te verslaan.

Het Brandes Emerging Markets Value Fund kende in 2016 in diverse sector, waaronder financiële waarden, defensieve consumentengoederen en grondstoffen, een sterke aandelenselectie. Enkele van de beste keuzes waren Centrais Eletricas Brasileiras (180%), Petrobras (163%) en Ternium (105%). De grote overweging van Brazilië (20,48% versus 6,90% voor de MSCI EM index) heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd. Zij het in minder mate, maar ook de overweging van Rusland (10,44% versus 3,73% voor de MSCI EM index) werkte mee aan de goede prestaties van dit fonds.

Het BSF Emerging Markets Equity Strategies Fund had ook een voorkeur voor Braziliaanse en Russische aandelen en dit droeg bij aan de outperformance van het fonds. Aandelenselectie droeg ook bij, met name in de sectoren grondstoffen en cyclische consumentengoederen. Binnen de eerstgenoemde sector ging het daarbij met name om de keuze voor het Braziliaanse Vale, terwijl binnen de tweede sector meerdere keuzes goed uitpakte, waaronder Brilliance China Automotive, Greek Organisation of Football Prognostics en PT Astra International.

Voor het Dimensional Emerging Markets Value Fund pakte de overweging van de sector energie (13,67% versus 6,94% voor de MSCI EM index) goed uit, evenals een goede aandelenselectie binnen de sector grondstoffen. Op het gebied van landenallocatie was de onderweging van China (14,22% versus 25,28% voor de MSCI EM index) ten gunste van kleine overwegingen in bijvoorbeeld Brazilië, Taiwan en Zuid-Afrika gunstig voor de performance van het fonds.

ABN AMRO Multi-Manager Funds Numeric Emerging Market Equities had vooral baat van een goede aandelenselectie binnen opnieuw de sector grondstoffen, maar bovenal onder financiële waarden en nutsbedrijven werden de juiste keuzes gemaakt. Uitblinker was het Braziliaanse aandeel Centrais Eletricas Brasileiras dat een rendement boekte van 369%. Naast de over het algemeen juiste keuze van Braziliaanse aandelen, was ten aanzien van landenallocatie de overweging van het land ook de meest bepalende en positieve factor.

Top-5 aandelenfondsen opkomende landen

FN Top 5 week 3 Aandelen Emerging Markets tabel vrijstaamd

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over afgelopen jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten