Fonds van de Week: Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity

Beleggen in Amerikaanse aandelen betekent voor Europese beleggers veelal de Large Cap namen. Maar net als in Nederland of Europa kunnen small en mid caps soms meer te bieden hebben. Een fonds dat die kansen probeert te pakken is Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity.

Robert van den Oever 09 februari, 2017 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity

Bij beleggen in Amerikaanse aandelen gaat het voor Europese beleggers vaak om de grote bekende namen, de large caps. Maar in de kleinere aandelen zijn ook kansen, want net als in andere markten kennen de kleinere aandelen in sommige periodes een beduidend grotere volatiliteit dan large caps, met alle mogelijkheden (en risico's) vandien.

De Amerikaanse small en mid cap markt is voor Europese beleggers wellicht wat lastiger te doorgronden omdat de bedrijven in kwestie minder bekend zijn. Daarom kan een beleggingsfonds dat voor de belegger doen. Deze week lichten we er een uit: het Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity fonds.

Voor beleggers die blootstelling zoeken aan specifiek small en midcap Amerikaanse aandelen is dit fonds een goed keus vanwege de defensievere aanpak die het volgt, stelt Morningstar-analist Lena Tsymbaluk. Het fonds heeft sterk lange termijn track record. Over de gehele periode onder huidig fondsbeheerder Jenny Jones heeft het fonds zowel zijn benchmark als zijn Morningstar Categorie verslagen.

Analist Tsymbaluk heeft de overtuiging dat de zeer ervaren Jones dat samen met haar team van sectorspecialisten ook in de toekomst zal kunnen blijven waarmaken. Daarom behoudt het fonds zijn Morningstar Analyst Rating van Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 6 Schroder US Small Mid grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds profiteert van een zeer ervaren manager en ondersteunend analistenteam. Jenny Jones kwam bij Schroders in 2002 als hoofd van het US Small Cap Equity team van Morgan Stanley, waar ze het Morgan Stanley US Small Cap fonds leidde. Jones heeft meer dan 30 jaar ervaring in de beleggingswereld op zak, en zij is degene die de beslissingen neemt over de strategie. Ze wordt bijgestaan door research director Robert Kaynor, die begin 2014 Robert Starbuck verving en verantwoordelijk is voor het efficiënter maken van het team.

Jones en Kaynor worden ondersteund door een team van zes analisten met een gemiddelde beleggingservaring van meer dan 17 jaar. Elke analist is een sectorspecialist en wij geloven dat dat uitgebreide kennis en verantwoording binnen hun sectorverantwoordelijkheden bevordert. Veranderingen in dit team zijn zeldzaam, maar een consumentengoederen-analist vertrok in 2013 en is vervangen door twee nieuwe analisten voor deze sector.

Van deze twee nieuwe analisten zien we Robert Kaynor als een belangrijke nieuwe aanwinst. Kaynor's ervaring bevindt zich vooral op het gebied van long-short strategieën, waarbij hij al sinds 1994 betrokken is. Door zijn long-short achtergrond kan Kaynor de nodige aandacht geven aan neerwaarts risico van aandelen, en dat past goed bij de conservatieve aanpak van Jones. Grant Toch kwam er in 2015 bij om financials te volgen ter vervanging van John Helfst, die eerder dat jaar was vertrokken na acht jaar met deze strategie gewerkt te hebben.

Fondshuis
Schroders profiteert al sinds zijn oprichting meer dan 200 jaar geleden van een stabiel eigenaarsbestand, en de familie Schroder heeft nog steeds bijna de helft van de beursgenoteerde aandelen van het bedrijf in handen. Schroders is momenteel sterk gericht op vermogensbeheer en per 30 september 2015 bedroeg het beheerd vermogen bijna 300 miljard Britse pond. Recent heeft het nog Nutmeg overgenomen, een Britse online beleggingsinstelling.

Schroders' kracht ligt op het gebied van aandelenfondsen die zijn gebaseerd op stock picking. Met de overname van Cazenove in 2013 werd het productenaanbod uitgebreid, in het bijzonder in pan-Europese aandelen, maar ook op het gebied van vastrentend, alternatives en multi-asset fondsen heeft Schroders expertise. In de afgelopen jaren heeft het in het oog springende vertrek van Richard Buxton en Julie Dean de voorheen sterke Britse aandelenexpertise danig verzwakt. 

Positief nieuws is dat Schroders inmiddels beter kan omgaan met de capaciteitsproblemen van enkele van zijn populairdere fondsen. De vergoeding van de fondsbeheerders is gebaseerd op het rendement van hun fondsen over perioden van één en drie jaar, en doorgaans leggen de rendementen over drie jaar meer gewicht in de schaal. Dat helpt volgens on som de belangen van de fondsbeheerders en die van beleggers verder op een lijn te krijgen.

Proces
Jenny Jones' universum van aandelen telt rond 1.400 namen met marktkapitalisaties tussen 750 miljoen en 7 miljard dollar op het moment van aankoop. De helft van deze namen worden direct verwijderd als er zorgen zijn over het management, de aansturing of als er onvoldoende liquiditeit is, of als dat de onderneming actief is in een tak van industrie die een lage toetredingsdrempel voor concurrenten of een hoge prijsdruk kent. De fondsbeheerder geeft de voorkeur aan bedrijven die te maken hebben met hoge toetredingsdrempels voor concurrenten, concurrerentievoordelen, stabiele kasstromen en goede omzet- en winstgroei.

Jones verdeelt de portefeuille in drie typen aandelen. De helft van het fonds is doorgaans belegd in aandelen waarvan het potentieel voor omzet- en margegroei wordt ondergewaardeerd door de markt, en waarbij deze verkeerde inschatting wordt weerspiegeld in de aandelenkoers. Tussen 20% en 50% van de portefeuille zit in aandelen met een consistente winst, maar gemiddelde groeivooruitzichten.

Tot 20% van het fonds kan worden belegd in aandelen die op korte termijn een turnaround zullen gaan meemaken, zoals wanneer een probleemkwestie in het management of met een product de aandelenkoers tijdelijk flink heeft gedrukt. Wel moet er in zulke gevallen een duidelijke aanwijzing zijn dat het bedrijf naar zijn oude groeipad kan terugkeren. Deze diversificatie van typen aandelen is bedoeld om het risico te beperken in vergelijking met concurrerende fondsen. Jones beheert ook het Schroder US Smaller Companies fonds, en zo'n 40% van de posities die beide fondsen houden, overlappen elkaar. 

Rendement
Het lange termijn track record van het fonds blijft sterk. Sinds Jenny Jones in december 2004 het beheer op zich nam tot en met eind december 2016 doet het fonds het beter dan de Russell 2500 Index en de Amerikaanse Mid-Cap Equity Morningstar Categorie met respectievelijk 0,8 en 1,5 procentpunt per jaar. Dit sterke lange termijn track record gaat hand in hand met een lagere volatiliteit van het rendement.

Een van de belangrijkste kenmerken is Jones' deskundigheid om het kapitaal van beleggers te beschermen tijdens neerwaarts bewegende markten zoals 2008. Hoewel het fonds goed stand hield tijdens de neerwaartse markten en het lange termijn track record sinds de oprichting concurrerend blijft, lijdt het geen twijfel dat de overdreven defensieve houding van de fondsmanager in sterk stijgende markten aan het rendement van het fonds heeft geknaagd in vergelijking met categoriegenoten.

Bijvoorbeeld in 2013, toen de significante cash positie de belangrijkste factor voor de underperformance was. In 2014 overtrof het fonds beide maatstaven als gevolg van sterke aandelenselectie in de meeste sectoren, met name duurzame goederen, grondstoffen en de onderweging in energie. In 2015 versloeg het fonds opnieuw de index en categoriegenoten door de aandelenselectie in industrie en door onderweging in de energiesector. In 2016 was het fonds in het hoogste kwartiel, profiterend van een sterke aandelenselectie in de meeste sectoren, met name financials, cyclische consumetengoederen en gezondheidszorg.

Kosten
De lopende kosten van het fonds liggen hoger dan de categoriemediaan. Dat geldt ook voor de rebatevrije aandelenklasse C, die lopende kosten van 1,30% kent. Daarom krijgt het fonds een negatieve rating voor de kosten-pillar. Echter, voor particuliere beleggers in Nederland is er een andere rebatevrije aandelenklasse beschikbaar: de Z-klasse. Die is goedkoper met een lopende kosten factor van 1,05%.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity Z EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Mid Cap, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark en gerangschikt naar rendement over één jaar:

Fvd W week 6 Schroder US Small Mid tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

- Loomis Sayles Global Opportunistic Bond

Man GLG Japan CoreAlpha

Pimco GIS Euro Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten