Top-5: Strategic beta ETF's bezig aan forse opmars

Binnen het landschap van Exchange Traded Products (ETP’s) zijn strategic beta producten aan een enorme opmars bezig. De groei is vele malen groter dan die van de ETP-markt als geheel: een vervijfvoudiging in vijf jaar tijd, alleen al in Europa.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 maart, 2017 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

Strategic beta ETF's winnen aan populariteit onder beleggers. Daarbij is het aanbod van dit type beleggingsfondsen fors toegenomen. Deze ETF's zijn soms behoorlijk complex van samenstelling.

Overigens spreekt Morningstar liever van ‘strategic beta’ dan van ‘smart beta’. Smart beta is een catchy naam, net als ‘scientific beta’, ‘alternative indexing’, ‘factor based indexing’ of ‘advanced beta’. Allemaal indrukwekkende titulatuur voor hetzelfde fenomeen. Maar ‘smart’ is verwarrend, want niet alle onderliggende beleggingsstrategieën bij deze ETF's zijn per se slim. En de term suggereert ten onrechte dat andere beleggingsstrategieën niet doordacht zouden zijn.

'Strategic' betere benaming
De term ‘strategic beta’ is volgens Morningstar een betere benaming, omdat het begrip ‘strategic’ verwijst naar de indices die ten grondslag liggen aan de ETF en die speciaal zijn ontworpen met een strategisch beleggingsdoel in gedachten. Deze groep ETF's volgt een speciaal samengestelde index die het rendement probeert te verbeteren en/of het risico wil verkleinen in verhouding tot een standaard index of benchmark. Bijvoorbeeld door de indices te wegen op basis van volatiliteit, liquiditeit of dividend. Morningstar onderscheidt hierin drie typen strategic beta strategieën:

  • Op rendement georiënteerd: strategieën die proberen om het rendement te verbeteren of een bepaalde bron voor rendementen proberen te isoleren in verhouding tot een benchmark. In deze categorie zijn sub-strategieën: waarde, groei, momentum, kwaliteit, grondbeginselen (fundamentals), op dividend geselecteerd/gewogen, op winst gewogen, op omzet gewogen, verwacht rendement, aandeelhoudersrendement en multi-factor.
  • Op risico georiënteerd: strategieën die proberen om het risiconiveau ten opzichte van de benchmark te vergroten of te verkleinen. Sub-strategieën in deze categorie zijn: minimum volatiliteit/variantie, lage/hoge bèta, risicogewogen, risicopariteit (risk parity), maximum diversificatie en de-correlatie.
  • Overig: een grote variëteit aan strategieën die niet op rendement of risico zijn georiënteerd. Deze categorie bevat de sub-strategieën: gelijkgewogen, niet-traditionele grondstoffen, niet-traditionele fixed income en multi-asset.

 

Dat de opmars van strategic beta fors is, is een understatement. Het beheerd vermogen voor dit type fondsen groeide in Europa van 7,1 miljard euro per januari 2012 naar 43 miljard euro per eind 2016. De netto-instroom voor strategic beta ETFs nam fors toe van 2,7 miljard euro in 2012 naar 9 miljard in 2016. Het zorgde voor stijgend marktaandeel van strategic beta ETF's, dat opliep van 3,1% per januari 2012 naar 7,9% per december 2016.

Aandelenstrategieën favoriet
Het Europese landschap telt ongeveer 300 strategic beta ETF's, waarbij aandelenstrategieën duidelijk de favoriete asset class zijn. De populairste categorieën voor strategic beta ETF’s zijn dividend-gewogen en lage-volatiliteit producten. In het aandelenuniversum zien we een duidelijke trend naar almaar ingewikkeldere producten. Bijvoorbeeld multifactor ETF’s, die bestaande factorblootstellingen samenbrengen in wisselende samenstellingen.

De toegenomen activiteit betekent ook toenemende concurrentie en dat heeft zijn weerslag op de kosten. De beheervergoedingen komen onder druk. Ze staan nu al onder druk, en die druk zal door de aanhoudende en groeiende concurrentie naar verwachting alleen nog maar verder toenemen. De kosten van een strategic beta ETF liggen lager dan die voor een actief beheerd fonds, maar in sommige gevallen is het verschil maar heel klein.

Top-5 grootste in Europa genoteerde strategic beta ETF's

FN Top 5 week 13 strategic beta ETFs tabel vrijstaand

Fondsomvang per per 21 maart 2017 en rendement per 28 februari 2017.

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten