Top 5 aandelen opkomende landen: Azië leidt de weg omhoog

Opkomende landen hebben de goede prestaties van vorig jaar in de eerste drie maanden van dit jaar voortgezet. Met name landen uit Azië, zoals India en Zuid-Korea, weten dit jaar indruk te maken. Beleggers zullen in het komende kwartaal met interesse kijken of Chinese A-shares opgenomen gaan worden in de MSCI Emerging Markets index.

Ronald van Genderen 18 april, 2017 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

De goede prestaties van opkomende landen hebben zich in de eerste drie maanden van dit jaar voortgezet. Wist de MSCI Emerging Markets index vorig jaar al de MSCI World index met ruime marge (circa 4%) te verslaan, ook dit jaar is dat het geval. Opkomende landen staan tot en met eind maart op een plus van 9,90% in euro’s, terwijl wereldwijde aandelen het moeten doen met een stijging van 4,90%.

De goede prestaties worden voor een groot deel gedragen door een positieve stemming in Aziatische landen. India en Zuid-Korea gaan hier aan kop met rendementen van iets meer dan 15%. Maar ook andere belangrijke Aziatische landen, als China en Taiwan, doen het met een stijging van circa 11% goed. Belangrijke en opvallende dissonant is Rusland, dat vorig jaar nog tot de uitblinkers behoorde met een rendement van net geen 60%, maar dit jaar tot op heden 6% verliest.

Uitstroom aandelenfondsen
Waar de prestaties van opkomende landen aanhoudend positief zijn, valt dat niet direct te zeggen voor het vermogen dat beleggers hebben belegd in opkomende landen aandelenfondsen. Na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, onttrokken beleggers geld aan opkomende landen fondsen. Die uitstroom van beleggersgeld hield aan van november 2016 tot en met januari 2017. De grootste uitstroom was echter waarneembaar in november en nam daarna in kracht af. Uiteindelijk keerden beleggers in februari van dit jaar op hun schreden terug en per saldo viel er die maand weer instroom aan nieuw geld op te tekenen.

Besluit Chinese A-shares
Opkomende landen beleggers zullen ook dit jaar weer nauwlettend in de gaten houden wat indexsamensteller MSCI besluit ten aanzien van de opname van Chinese A-shares. Deze Chinese aandelen, die staan genoteerd aan de binnenlandse Chinese beurzen, vertegenwoordigen een aanzienlijk potentieel gemeten in marktkapitalisatie, maar zijn vooralsnog niet opgenomen in de MSCI Emerging Markets index. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde H-shares, oftewel Chinese aandelen met een notering aan de beurs van Hong Kong. Deze vertegenwoordigen per eind maart 2017 26,9% van de MSCI Emerging Markets index.

Wanneer A-shares met hun volledige potentieel zouden worden opgenomen in de opkomende landen index, dan zou de weging voor China toenemen tot maar liefst 40%. Echter, vorig jaar besloot MSCI al voorlopig af te zien van toevoeging van A-shares door de restricties die er gelden op het handelen in dergelijke aandelen door buitenlandse beleggers. Dit jaar bekijkt de indexsamensteller een nieuw voorstel, waarover in juni zal worden beslist. Binnen het nieuwe voorstel zouden slechts 169 aandelen kunnen worden toegelaten tot de MSCI Emerging Markets index, hetgeen de weging van China met slechts 0,5% zal doen toenemen.

De top-5
In de top 5 van de week de best presterende opkomende landen, waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement in het eerste kwartaal. Hoewel de fondsen verschillend worden beheerd, ontlopen ze elkaar weinig in rendement; alle vijf hebben ze tot en met eind maart een rendement behaald van circa 13%.

Baring Global Emerging Markets dankt de koppositie met name aan een goede stockselectie, hetgeen van groot belang is gezien de geconcentreerde portfeuille met slechts 42 posities (per december 2016). Onder de best uitpakkende aandelenkeuzes vinden we de Chinese maker van lenzen Sunny Optical Technology (+ 64%) en het Indiase IndusInd Bank (+32%).

AAMMF Numeric Emerging Market Equities behoort tot de multi manager range van ABN AMRO. Het beheer van dit fonds wordt uitgevoerd door Numeric, een dochter van MAN gespecialiseerd in kwantitatieve aandelenstrategieën. Het gehanteerde kwantitatieve model is gebaseerd op statistische factoren, maar de beheerder heeft de bevoegdheid om in te grijpen als bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen niet of niet volledig door het model worden meegenomen. De portefeuille is een van de meest gediversifieerde onder de actief beheerde fondsen en telt meer dan 200 posities. Over 2016 vonden we dit fonds ook al terug in de top 5, voornamelijk op basis van een goede aandelenselectie. Dat is ook over het afgelopen kwartaal het geval. Ditmaal valt de aandelenselectie in breed aantal sectoren gunstig uit, maar met name binnen de sectoren financials en technologie.

BNY Mellon Global Emerging Markets wist zich ook te onderscheiden met haar aandelenkeuzes, maar hier waren de goede keuzes vooral geconcentreerd in een tweetal sectoren: financials en defensieve consumptiegoederen. Binnen financials presteerde Indiabulls Housing Finance (+60%) bijzonder goed, terwijl binnen de laatstgenoemde sector TAL Education (+50%) indruk maakte.

De top 5 notering voor Lyxor UCITS MSCI Select OECD Emerging Markets GDP is met name te danken aan de alternatieve opkomende landenindex die deze ETF volgt. De index betreffende index is samengesteld uit large- en mid-cap aandelen uit een zevental landen (Chili, Hongarije, Mexico, Polen, Tsjechië, Turkije en Zuid-Korea). Binnen de index heeft Zuid-Korea veruit het grootste gewicht en dit is een belangrijke verklaring voor de goede prestaties van deze ETF. Echter, Chili en Mexico presteren met een rendement van 14% ook goed dit jaar.

Principal Origin Global Emerging Markets Fund hanteert een zogenaamde systemic, evidence-based benadering om de portefeuille samen te stellen. Dat brengt de beheerders ertoe om China sterk te overwegen (46% van de portefeuille), terwijl ook Taiwan sterk is overwogen (19%). Dit heeft er sterk toe bijgedragen dat het fonds tot de best presterende fondsen behoort in het afgelopen kwartaal.

Top 5 aandelen opkomende landen

FN Top 5 week 16 Aandelen Emerging Markets Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement in het eerste kwartaal van 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten