Top 5 Aandelen Onroerend Goed – Indirect Europa: Brits vastgoed blijft opnieuw achter dit jaar

Europees vastgoed is dit jaar aan een herstel bezig, na een verlies vorig jaar. Dat verlies werd veroorzaakt door Brits vastgoed. Dit jaar blijft het Verenigd Koninkrijk opnieuw achter bij de bredere Europese vastgoedindex, terwijl Duitsland er juist positief uitspringt met sterke rendementen.

Ronald van Genderen 19 juni, 2017 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Vorig jaar was het wereldwijd een redelijk goed jaar voor vastgoed met een rendement voor de FTSE EPRA/NAREIT index een rendement van 7,18% in euro’s. Echter, dit was niet het geval voor Europa waar de FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe index met 5,28% daalde. Dit verlies kwam volledig op het conto van Brits vastgoed, aangezien de FTSE EPRA/NAREIT UK daalde 21,37%. Een neergang die al aan het begin van vorig werd ingezet, maar na de Brexit nog een extra zetje kreeg.

Dit jaar laat Groot Brittanië een voorzichtig herstel zien met een plus van 3,84% (tot en met eind mei). Toch blijft het daarmee nog achter bij de bredere Europese index die tot op heden 7,02% aan rendement boekte.

Duitse vastgoedbedrijven presteren best
Onder de best presterende bedrijven vinden we dit jaar met name Duitse partijen die actief zijn op de woningmarkt, waaronder Vonovia (16,79%), Deutsche Wohnen (17,01%) en LEG Immobilien (13,71%). In het Verenigd Koninkrijk deden vooral de aanbieders van opslagruimte (Safestore Holdings en Big Yellow Group) en werkplekken (Workspace Group) het goed. Grote gediversificeerde vastgoedondernemingen als British Land (0,97%) en Land Securities (-0,81%) blijven daarentegen achter.

In de jaren 2014 en 2015 kon Europees vastgoed zich verheugen op stevige interesse van beleggers. Ongetwijfeld aangesppord door de dalende rentestanden en de aantrekkelijke dividenden die op vastgoedaandelen te behalen zijn, stroomde er ieder jaar ruim 1 miljard euro aan nieuwe beleggersgeld naar fondsen in de categorie Aandelen Sector Onroerend Goed - Europa Indirect.

Vorig jaar en dit jaar is dat beeld echter gedraaid. Rondom de Brexit werd de trend van instroom gebogen in een aanhoudende uitstroom. Hierdoor onttrokken beleggers per saldo bijna 1 miljard euro aan Europese vastgoedfondsen en dit jaar staat de teller op een uitstroom van 600 miljoen euro.

De top-5
In de top 5 van best presterende fondsen op basis van het rendement dit jaar binnen de Morningstar categorie Aandelen Sector Onroerend Goed – Indirect Europa (alleen fondsen die verkrijgbaar zijn in Nederland en over een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikken) treffen we een aantal fondsen van Nederlandse makelij aan.

Met afstand nummer 1
De eerste plaats is echter voor een fonds van Cohen & Steers. Het fonds belegt in Europese vastgoed ondernemingen met goede groeivooruitzichten en een aantrekkelijke waardering. Het fonds wordt beheerd door een team van zes ervaren beheerders en analisten. Bij de selectie van aandelen houden zij onder andere rekening met landenspecifieke economische ontwikkelingen, vastgoed cycli en verschillen in business modellen. Die benadering levert het fonds dit jaar een rendement op van 11,21%.

Groepje achtervolgers
Vervolgens volgen de vier andere fondsen in de top 5 op enige afstand, terwijl zij onderling niet veel afwijken in het rendement tot en met mei van dit jaar. F&C Real Estate Securities leidt het groepje met achtervolgers met een rendement van 9,93%. Het fonds wordt sinds april 2013 beheerd door het duo Marcus Phayre-Mudge en Alban Lhonneur. Zij stellen een portefeuille samen die met 72 posities veruit de meest gespreide portefeuille.

Op de derde plaats staat Kempen European Property, dat een Morningstar Analyst Rating van Neutral heeft. Nadat hoofdbeheerder Matthijs Storm in 2011 hier het roer overnam, hebben we diverse wijzigingen in in het team en het proces gezien. Die lijken een einde gemaakt te hebben aan de matige prestaties voor 2011. Het fonds probeert te profiteren van onder- en overwaarderingen van vastgoedondernemingen in vergelijking tot de kwaliteit van de vastgoedportefeuille, de balans, de corporate governance en de mate waarin het management in staat is om waarde toe te voegen. Het proces onderscheidt zich daarbij onder meer door het gebruik van gedetailleerde informatie over de objecten in de portefeuille van vastgoedondernemingen. Daarmee weten ze dit jaar de benchmark en het merendeel van de concurrentie te verslaan.

Op vierde plaats treffen we het tweede Nederlandse fonds aan, namelijk SNS Euro Vastgoedfonds. De nadruk ligt, volgens de aanbieder, met name op Europese kantoren en winkels. Toch vinden we in de top 10 met grootste belangen van het fonds ook diverse grote posities in (Duitse) woningondernemingen. Dat zal de prestaties dit jaar geholpen hebben. Net als het feit dat de benchmark een maximale weging kent van 20% in het Verenigd Koninkrijk en dit fonds daarom ook een veel minder grote weging aldaar heeft dan veel andere fondsen in de categorie.

Tot slot vinden we op plek 5 Henderson Horizon Pan European Property Equities. Het fonds wordt sinds 2008 beheerd door Guy Barnard.

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Property Indirect Europe tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met ultimo mei. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten