Gevolgen voor de obligatiemarkt van gewijzigd ECB-opkoopbeleid

De Europese Centrale Bank loopt binnenkort tegen de grenzen van zijn obligatie-opkoopbeleid aan. Welke gevolgen heeft dat voor de obligatiemarkt? Morningstar onderzoekt het.

Robert van den Oever 29 augustus, 2017 | 9:00

De economie in de eurozone doet het behoorlijk goed, en dat werpt de vraag op wat we voor het laatste deel van het jaar mogen verwachten van de Europese Centrale Bank. Marktvolgers zijn zeer gespitst op signalen die een wijziging in het beleid van de ECB aangeven.

Morningstar's José Garcia Zarate verwacht op korte termijn geen renteverhoging, in ieder geval niet zolang inflatie geen probleem is: 'Daardoor ligt de focus op de vraag of en wanneer de ECB zijn opkoopprogramma verder gaan verminderen'.

Het lijkt erop dat er inderdaad weinig anders op dan het programma af te bouwen, aldus de analist: 'De regels van het opkoopprogramma stellen duidelijk dat de ECB niet méér dan 33% staatsobligaties van een eurozone-land mag kopen. Volgens sommige marktverwachtingen zal de ECB spoedig aan die grens komen in meerdere eurozone-landen, in het bijzonder Duitsland.'

En wat dan? Moet de ECB de grens van 33% oprekken? Of onderscheid gaan maken tussen landen: nog wel in het ene, maar niet meer in het andere land opkopen? Of het opkoopprogramma helemaal stopzetten?

Bekijk hier de volledige video waarin José Garcia Zarate dieper ingaat op deze kwestie:

 

 

Lees meer:

Brengt economische groei interesse in Nederlandse aandelenfondsen terug?

- 8 waarschuwingssignalen voor fondsbeleggers

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam