Grondstoffen overgewaardeerd door wankele fundamentals in China

De grondstoffensector is momenteel behoorlijk overgewaardeerd. Vooral de mijnbouwers zijn erg duur. Het risico op een terugval is groot, want de vraag in China zal afnemen. Dan zullen metaalprijzen én aandelenkoersen onderuit gaan. Tijd voor een nadere blik op de verwachtingen voor de grondstoffensector in de komende maanden.

Robert van den Oever 29 september, 2017 | 11:42
Facebook Twitter LinkedIn

De prijzen van grondstoffen en de aandelenkoersen van de bedrijven in die sector, met name de mijnbouwers, zijn sterk gestegen op de golven van de stimuleringsmaatregelen die China nam om zijn economie aan te jagen. Daardoor noteert de grondstoffensector tegen een premie van 37% ten opzichte van de intrinsieke waarde die Morningstar’s analisten voor de sector calculeren. Daarmee is het de duurste sector die Morningstar volgt in het aandelenlandschap, stelt Daniel Rohr, Morningstars Director of Basic Materials Equity Research.

De prijsontwikkeling van ijzererts is exemplarisch voor de effecten van de gestegen vraag vanuit China. Al sinds begin 2016 is die sterk opgelopen en een ‘Indian summer’ effect in juli en augustus van dit jaar deed daar nog een schepje bovenop; van 63 dollar per ton begin juli is de prijs opgelopen naar bijna 80 dollar per ton aan het eind van augustus.

Dat gebeurde opmerkelijk genoeg tegen de achtergrond van hoge voorraden en letterlijk hoge bergen ijzererts in de havens. De afgelopen tijd was dus gunstig voor de mijnbouwers. Zo liggen de verwachtingen voor de resultaten van Rio Tinto (zie hier de fondspagina voor alle informatie) voor dit jaar op een niveau dat vergelijkbaar is met 2012. Dat geldt ook voor de aandelenkoers, zoals onderstaande grafiek laat zien:

Rio Tinto 5 jr grafiek

(aandelenkoers in euro's, klik op grafiek voor vergroting)

Analist Rohr is van mening dat de hoge prijzen hun langste tijd gehad hebben. De kredietgroei neemt af en de economische stimulus ook, waardoor uiteindelijk de vraag zal afnemen. Lagere vraag zal onvermijdelijk leiden tot lagere prijzen en dat zal de aandelenkoersen van de grondstofbedrijven onder druk zetten. Omdat de oorzaak van de eerdere stijging is gelegen in stimuleringsmaatregelen, dus niet pure werking van vraag en aanbod, zal de terugval des te groter zijn, verwacht Rohr.

Structurele overgang
De Chinese economie zal volgens de analist een structurele overgang maken van een op grondstoffen gebaseerde vraag naar een consumptiegedreven vraag en die vereist minder grondstoffen. Daardoor zullen de dure mijnbouwbedrijven en in het bijzonder bedrijven die te maken hebben met ijzererts en kolen, overgewaardeerd blijken te zijn.

Dat de fundamentals rondom ijzererts zeer wankel zijn en deels niet meer samenhangen met pure vraag-en-aanbod ontwikkeling, bewijst de plotse prijsschok nadat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, op 20 september aankondigde dat het zijn obligatie-opkoopprogramma per oktober zou gaan afbouwen en dat er in december een volgende renteverhoging te verwachten is. De ijzerertsprijs zakte op die mededeling onmiddellijk met 7%.

Aluminiumprijs
De aluminiumprijs weet zich beter te handhaven en noteert op het hoogste niveau sinds 2012. Maar Rohr is van mening dat beleggers zich vergalopperen met de huidige prijsniveaus. Aan de hand van zijn calculaties voor afnemende vraag door het verdwijnen van de stimuleringsmaatregelen verwacht hij een aluminiumprijs die voor de lange termijn zo’n 30% onder het huidige niveau zal liggen. Voor de middellange termijn is dat 18% lager. Dat zal effect hebben op bedrijven als Alcoa, Norsk Hydro, Chalco en Alumina die nu allemaal beduidend boven hun Fair Value noteren.

Als China het laat afweten, dan is in de ogen van veel beleggers China het nieuwe beloofde land. Maar Rohr denkt dat India nog jaren verwijderd is van het punt waarop het een economische groei en volume bereikt dat het de omvang van de vraag die in China wegvalt, kan compenseren.

Huizenmarkt VS trekt aan
Wat wel helpt, zijn de fundamentele ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Met het aantrekken van de economie ziet Rohr ook de huizenmarkt weer opleven. Nieuwe generaties die in hun twintiger en dertiger jaren zijn, zullen het weer aandurven om een huis te kopen. Wat ook meespeelt is het herstel van de schade door de orkanen die de afgelopen tijd de zuidelijke staten hebben geteisterd. Door de toenemende activiteit in de bouw zal de vraag naar bepaalde grondstoffen en materialen doen toenemen. Daarvan zullen ook grote houtvesters zoals Canfor en bedrijven zoals Norbord, Vulcan Materials en Martin Marietta profiteren.

Volgens Rohr is Martin Marietta (zie hier de fondspagina voor alle informatie)  momenteel ondergewaardeerd. De koers is de afgelopen maanden gedaald, zoals blijkt uit onderstaande grafiek, vanwege het slechte weer en het talmen met Trump's infrastructuurplannen. Voor de lange termijn ziet Rohr echter potentieel door inhaalvraag doordat veel uitgaven de afgelopen jaren zijn vooruitgeschoven. zowel omzet als winstgevendheid zullen stijgen als die latente vraag eenmaal wordt omgezet in daadwerkelijke orders.

Martin Marietta Materials 1 jr grafiek

(aandelenkoers in euro's, klik op grafiek voor vergroting)

Goud ook onder druk
Goud is als grondstof niet direct verbonden aan het wel en wee van de Chinese economie, maar bij het edelmetaal ziet Rohr wel kans op een uitglijder. Want als de rentes inderdaad gaan stijgen, zoals de Fed beoogt, dan zal er veel nieuw geld in de ETF-markt stromen; geld dat nu langs de zijlijn staat wegens onaantrekkelijke renteniveaus, of andere bestemmingen heeft gezocht, zoals goud. Als dat naar ETF’s stroomt, zal de goudmarkt en de goudprijs dat voelen.

Wel zijn er rondom goud meer factoren die de vraag kunnen blijven ondersteunen op langere termijn. De vraag naar juwelen vanuit China en India zal gestaag stijgen en een deel invullen van de interesse die bij beleggers wegvalt.

 

Lees meer over grondstoffen:

Top-5 Natural Resources: lastige start van 2017

Marktbarometer juli: brede positieve trend in bijna alle segmenten

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten