Top 5 Aandelen Opkomende Landen: China trekt de kar

Opkomende landen presteren dit jaar uitstekend en laten aandelen uit de ontwikkelde wereld in ruime mate achter zich. Die prestatie rust in belangrijke mate op een goed jaar voor Chinese aandelen, waar de grote internetnamen de kar trekken.

Ronald van Genderen 09 oktober, 2017 | 9:01

Opkomende landen maken een uitstekend jaar door. De MSCI Emerging Markets index staat tot en met eind september 2017 op een plus van 14,01% (in euro’s). De index voor wereldwijde aandelen uit de ontwikkelde wereld, de MSCI World index, moet het doen met een stijging van slechts 3,51%.

Hoewel de ruime outperformance van de MSCI Emerging Markets index misschien anders doet vermoeden, is het niet overal hosanna. De dispersie in rendement tussen de landen is namelijk behoorlijk groot.

China presteert goed
Eén van de best presterende landen is China, waar aandelen dit jaar bijna met 28% in waarde zijn gestegen. Met een gewicht van 29,1% in de MSCI Emerging Markets index is de prestatie van Chinese aandelen een belangrijke drijfveer achter de solide stijging van die bredere opkomende landen index. Op haar beurt wordt de stijging binnen China in sterke mate gedreven door een aantal indexzwaargewichten, namelijk de drie grote internetbedrijven Tencent (+57%), Alibaba (+75%) en Baidu (+34%).

Een andere belangrijke positieve driver op landen niveau is de Zuid-Korea. Ondanks de oplopende spanningen met de Noorderbuur, is de aandelenmarkt met een stijging van bijna 18% daar nauwelijks door van slag geraakt. Dit is met name te danken aan de performance van Samsung, dat dit jaar een rendement heeft opgeleverd van bijna 35%.

Andere landen in de regio daarentegen presteren veel minder goed. Zo blijven Indonesië (+2%), Maleisië (+3%) en Filipijnen (+4%) achter.

Meer consistentie in prestaties vinden we in Latijns-Amerika, waar Brazilië (+13%), Chili (+18%) Mexico (+13%) en Peru (+15%) alledrie rendementen over de eerste 9 maanden van het jaar weten te behalen die redelijk in lijn zijn met elkaar. Aan de negatieve kant vinden we onder andere Rusland dat dit jaar 10% verliest.

De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de eerste drie kwartelen.

Op nummer 1 treffen we Principal Origin Global Emerging Markets Fund aan. Drie maanden geleden bezette het fonds nog de vijfde plek, maar onder andere de sterke overweging van China (43% van de portefeuille) heeft het fonds verder opgestuwd. In de top 10 van grootste posities treffen we dan ook onder andere Alibaba en Tencent aan, net als Samsung.

Op de tweede plaats staat Baring Global Emerging Markets. Een fonds dat in het eerste kwartaal nog het hoogste rendement had, daarna wat terugzakte, maar inmiddels de top 5 weer heeft gehaald. Het fonds heeft een geconcentreerde portefeuille (circa 40-45 posities). Aandelenselectie bepaalt hier dus het rendement. Ook hier heeft de beheerder gekozen voor Tencent, Alibaba en Samsung. Maar de grootste klapper in de portefeuille is Sunny Optical Technology, dat dit jaar 225% aan rendement heeft opgeleverd.

Candriam Equities L Emerging Markets completeert het podium. Sinds medio 2010 is de mate van actief beheer hier duidelijk toegenomen. Tot dan bedroeg het aantal posities in portefeuille 300 en meer aaandelen. Niet verwonderlijk dat de portefeuille daarmee maar in geringe mate van de MSCI Emerging Markets index afweek, de active share bedroeg circa 25 a 30%. Sindsdien daalde het aantal posities en vanaf 2013 bedraagt dat aantal iets meer dan 100 en is de active share gestegen naar net boven de 60%. Daarmee is het fonds altijd een van de meer gespreide fondsen, maar met die aanpak het het team onder leiding van de ervaren Jan Boudewijns dit jaar een uitstekend rendement behaald.

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux