Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De beurzen stegen in oktober verder, waardoor de waardering van de markt als geheel opnieuw iets hoger kwam te liggen dan de Fair Value van Morningstar. Een aantal aandelen verdween vanwege overwaardering van Morningstar's lijst aantrekkelijk gewaardeerde aandelen, en daar kwamen andere, aantrekkelijker gewaardeerde aandelen voor in de plaats. Dit is de lijst voor november.

Robert van den Oever 13 november, 2017 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per 31 oktober 2017 op 90% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 103% noteren. Een maand geleden was dat nog respectievelijk 88% en 102%. De koersstijgingen van afgelopen maand - de S&P 500 steeg 2,2% in oktober - hebben dus effect gehad op de waarderingen.

De sector met de laagste waardering is wederom gezondheidszorg die noteert op 80% van zijn Fair Value. Die sector is goedkoper geworden, want een maand geleden was dat nog 83%.

De aandelenanalisten van Morningstar zien ook waarde in de sectoren consumer discretionary, consumer staples, energie, industrie, telecommunicatie, vastgoed en nutsbedrijven, die allemaal op minder dan 89% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnt Hanesbrands van de lijst en daarvoor in de plaats komt Under Armour.

Morningstar-analist John Brick licht de keuze voor Under Armour toe: 'De kracht van het merk wordt ondersteund door unieke producten en door innovatie die de consument aan het merk bindt. Voorbeelden van zulke innovatie zijn de connected artikelen, zoals de connected fitness app die al meer dan 200 miljoen geregistreerde gebruikers heeft, en ook de connected sportschoen die nieuwe klanten blijft trekken en een hoge marge kent. Under Armour promoot dergelijke nieuwe producten via bekende sporters via sponosring en breder soort allianties, ook met sportteams, en dat vergroot de zichtbaarheid en de bekendheid van dergelijke innovaties. De investeringen in innovatie blijven op een hoog niveau, zodat consumenten bereid zullen blijven om hoge prijzen te betalen voor nieuwe en bestaande producten.

Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnt Kellogg ten gunste van Procter & Gamble.

Energie
In de energiesector moet Oneok plaatsmaken voor Enbridge. Deze oliedienstverlener heeft volgens Morningstar-analist Joe Gemino potentieel:

'Enbridge is goed gepositioneerd om te profiteren van de toenemende dynamiek rond de oliezanden. Daar levert het bedrijf pijpleidingen voor van verschillende typen om een netwerk van hoofd- en regionale leidingen te kunnen bouwen. Inmiddels is 70% van de pijpleidingen in de raffinage-industrie in Canada afkomstig van Enbridge. Het bouwmodel is makkelijk toepasbaar op nieuwe projecten en de olie-industrie kent langetermijncontracten, dus valt te verwachten dat het bedrijf kan meeliften op toekomstige groei in deze industrie.'

Financials
In de financiële sector verdwijnen Barclays, Lloyds Banking Group, The Travelers Companies en BlackRock. Daarvoor in de plaats komen Affiliated Managers Group, Invesco, Deutsche Bank en Societe Generale.

Gezondheidszorg
De sector gezondheidszorg kent drie wisselingen: Medtronic, Patterson Companies en Hologic gaan eruit, en Merck, Alexion Pharmaceuticals en Regeneron Pharmaceuticals komen erin.

Analist Damien Conover over Merck: 'Patenten, schaalvoordelen en een sterke basis van intellectueel eigendom ondersteunen de business van Merck en geven het bedrijf een voorsprong op de concurrentie. Bescherming van patenten is de hoeksteen van Merck's Wide Moat Rating en dat moet concurrenten op afstand houden, terwijl Merck intussen verder investeert in ontwikkelingen doet naar nieuwe generaties geneesmiddelen. De enorme kasstromen maken die ontwikkeling mogelijk, steunen het verkoopapparaat en schrikken bovendien bedrijven af die overwegen om een concurrerend middel in de markt te zetten. Het ontwikkelen en in de markt zetten van een nieuw geneesmiddel kost al snel 800 miljoen dollar.'

Industrie
In de sector industrie wisselt United Technologies van plek met Equifax.

Drie wissels bij IT
In de IT-sector vinden we vier wisselingen: Adobe Systems, Flex, Seagate Technology en Workday gaan eruit en daarvoor in de plaats komen Xerox, Nokia, Alphabet en Juniper Networks.

Telecom
De sector telecommunicatie services verwelkomt deze maand BT Group en neemt afscheid van China Telecom. Analist Allan Nichols motiveert de keuze voor BT Group:

'BT bezit het enige netwerk dat heel het Verenigd Koninkrijk beslaat. De andere grote speler, Liberty Global's Virgin Media, heeft een dekking van slechts 60%. Alle anderen komen niet verder dan 40% dekking. BT heeft dus een duidelijk concurrentievoordeel in een behoorlijk groot deel van het land. Ook bij 'unbundling', waarbij concurrenten hun eigen appratuur moeten aanbrengen om diensten te kunnen leveren, kunnen concurenten niet om BT heen bij de 'last mile' tot aan de voordeur van de consument. Een bedreiging voor BT's sterke positie kan komen van overheidsbeleid waarbij de overheid de aanleg van glasvezelkabel in landelijke gebieden stimuleert en subsidieert. Echter, alle projecten op dat gebied heeft BT zelf binnengesleept, dus er zal niet zo snel een sterke concurrent met landelijke dekking opstaan.'

Vastgoed
Vastgoed kent eveneens één wissel. Macerich en GP moeten plaatsmaken voor HCP en Vornado Realty Trust.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor november:

LCGCPL 11 2017 tabel 1
LCGCPL 11 2017 tabel 2

LCGCPL 11 2017 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - november 

Akzo Nobel praat met Axalta over fusie als defensieve stap

Philips kan met healthcare meer waarde creëren dan beleggers denken

ABN Amro: sterke nationale speler met goede kostencontrole

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten