Fonds van de Week: Fidelity Greater China Fund

Fidelity Greater China Fund heeft een reeks verbeteringen doorgevoerd die zich bewezen hebben. Het beleggingsproce is versterkt en fondsbeheerder Raymond Ma is gegroeid in zijn rol. Het fonds is een aantrekkelijk aanbod in deze categorie en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Neutral naar Bronze.

Robert van den Oever 23 november, 2017 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Greater China Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Neutral
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Fidelity Greater China Fund

Binnen zijn categorie is het Fidelity Greater China Fund is aantrekkelijk aanbod geworden, vindt Morningstar-fondsanalist Germaine Share. Het fonds heeft enkele jaren geleden belangrijke veranderingen toegepast in zijn beleggingsproces en die hebben zich sindsdien bewezen. De drijvende krachten achter de bovengemiddelde prestaties zijn gespreider geworden en dat is gunstig.

Ook is de ervaren fondsbeheerder Raymond Ma verder gegroeid in zijn rol, oordeelt de analist. Zijn expertise in de sectoren IT en consumentengoederen heeft hij goed uitgebreid naar de rest van het universum. Ma bewijst dat hij het gewijzigde proces goed weet in te zetten. Analist Share verhoogt dan ook de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Neutral naar Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 47 Fidelity Greater China Fund Y Acc USD  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Raymond Ma kreeg de leiding over het Fidelity Greater China Fund per 31 juli 2012. Hij heeft 17 jaar ervaring in de fondsindustrie en kwam in 2006 bij Fidelity. Hij heeft diverse functies bekleed, waaronder hooft consumentengoederensector en directeur research. Hij begon met beheertaken in februari 2001 bij het Fidelity China Consumer fonds, waar hij indrukwekkende rendementen liet zien ten opzichte van de MSCI China Index. Dit is echter niet de meest relevante index gezien de sector bias van het fonds.

In aanvulling op zijn expertise in IT en consumentengoederen heeft hij zijn kennis duidelijk verbreed naar de rest van het beleggingsuniversum. Hij toont consistent een grote passie voor beleggen en we zijn verheugd dat hij ook zelf belegt in het Greater China fonds, waardoor zijn belangen parallel lopen met die van eindbeleggers.

Ma heeft tevens een pensioenmandaat van 5 miljard dollar uit Hong Kong onder zijn beheer, waardoor het totale vermogen onder zijn verantwoordelijkheid is opgelopen naar 8 miljard dollar per 31 augustus 2017. Hoewel dit niet ideaal is, hebben Hong Kong aandelen altijd al deel uitgemaakt van het universum waar Ma zich mee bezighoudt, en hij heeft daar altijd waarde weten toe te voegen. Bovendien heeft hij zijn verantwoordelijkheden voor Fidelity Taiwan afgestoten.

Ma wordt ondersteund door 11 toegewijde Greater China analisten die in Hong Kong en Shanghai zetelen. Zij hebben gemiddeld zeven jaar beleggingservaring en vier jaar ervaring op het fonds per persoon. In 2017 zijn er drie junior-analisten vertrokken en zij zijn alledrie vervangen.

Fondshuis
Fidelity International is als aparte entiteit in 1980 onafhankelijk geworden van zijn Amerikaanse moeder Fidelity Investments. De eigenaren zijn het management en leden van de familie Johnson (de stichters van Fidelity Management & Research). In de eerste jaren na de splitsing waren er nog nauwe operationele banden tussen Fidelity Investments en Fidelity Management & Research, maar tegenwoordig is Fidelity Investments bijna geheel zelfstandig op alle gebieden van vermogensbeheer, behalve op de US High Yield strategie. Die zal op termijn door Fidelity Investments beheerd gaan worden, maar krijgt nu nog ondersteuning vanuit het voormalige moederbedrijf.

Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkeste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en ondersteunde analisten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië. Fidelity heeft geïnvesteerd in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset, en er is nu een structuur en proces opgetuigd om goed te kunnen presteren. Het personele verloop is bewonderenswaardig laag en dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden.

Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan het lanceren van dubieuze producten, maar tegenwoordig hanteert het een veel gedisciplineerdere aanpak van productontwikkeling.

Proces
Fondsbeheerder Raymond Ma past een bottom-up aandelenselectieproces toe dat zich richt op groeiaandelen met groei van de winst per aandeel, rendement op eigen vermogen en vrije kasstroom rendement die consistent hoger zijn dan de MSCI Golden Dragon Index. Hij heeft vier hoofdcriteria voor groei, hoewel hij niet noodzakelijkerwijs ieder aandeel bij een van die vier onderbrengt.

De vier criteria zijn: groei na een omwenteling, waarbij de groeivooruitzichten van een bedrijf verbeteren na een langdurige periode van neergang; hoge groei, dat zijn de bedrijven met sterke groeiperspectieven en het winnen van marktaandeel en het uitbreiden van hun business; ondergewaardeerde groei, waarbij de groeiperspectieven niet onderkend worden door de markt; duurzame groei, dat zijn de bedrijven die een solide en houdbaar bsuinessmodel hebben neergezet en die zullen blijven groeien. Hij let in het bijzonder op het werkkapitaal en cash genererend vermogen en is bereid om een redelijke premie voor die karakteristieken te betalen.

Ma blijft doorgaans binnen 3% van de index op aandelen en binnen 10% op sectorniveau. De active share ligt op circa 50%. Hij beheert een portefeuille van 100-130 aandelen, waarvan de helft voor hem kleinere posities zijn om nieuwe ideeën te laten rijpen of om blootstelling aan small caps te hebben. De verwachte jaarlijkse omzet in de portefeuille ligt in de bandbreedte tussen 60 en 90%.

Prestaties
Beheerder Raymond Ma heeft bijzonder goede rendementen laten zien in de 5 jaar dat hij aan het hoofd staat van dit fonds. Tussen augustus 2002 en 31 oktober 2017 heeft het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,88% geboekt. Daarmee heeft het de MSCI Golden Dragon Index met 241 punten verslagen en komt het op de 13e plek temidden van zijn concurrenten terecht. De volatiliteit (gemeten als standaarddeviatie) was min of meer in lijn met de benchmark en met peers gedurende deze periode.

Hoewel we de sterke prestaties van het fonds altijd onderkend hebben, hadden we toch wat zorgen over het feit dat het fonds sterk leunde op de IT en consumentengoederen sectoren tijdens de eerste periode van Ma’s beheerderschap. Het fonds hield goed stand gedurende 2016, hoewel de groeigerichte stijl die het aanhangt uit de gratie lijkt te zijn, dankzij sterke aandelenselectie in de consumenten- en industriële sector. Over het afgelopen jaar eindigend 31 oktober 2017 heeft het fonds een rendement geboekt van 30,05%, waarmee het de index met 8 basispunten verslaat en het in het 25e percentiel temidden van zijn concurrenten terecht komt.

Sterke aandelenselectie in de consumentengoederen, industrie en IT hebben ongeveer dezelfde waarde toegevoegd, met China Lodging Group en Brilliance China Automotive als grootste contribuanten. Andersom was China Mobile het fonds met het sterkste negatieve effect. Tijdens onze meeting in september 2017 zei Ma dat hij teleurgesteld was in de langer dan verwachte investeringscyclus van het bedrijf en in tegenslag op het gebied van regelgeving.

Kosten
De rebatevrije aandelenklasse van dit fonds kent lopende kosten van 1,19% per 2016, en dat is min of meer in lijn met de mediaan voor rebatevrije aandelenklassen van 1,13%. Het fonds is naar het oordeel van Morningstar dan ook redelijk geprijsd.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Funds Greater China Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Greater China, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 47 Fidelity Greater China Fund Y Acc USD  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Robeco Emerging Markets Equities

- Robeco High Yield Bonds

Pimco GIS Global Investment Grade Credit

Polar Capital Global Technology

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten