Instroom in fondsen valt iets terug in november

De instroom in beleggingsfondsen is in november weer iets afgenomen ten opzichte van oktober. Hoe dan ook is 2017 op weg om een recordjaar te worden, vooral dankzij de obligatiefondsen.

Ali Masarwah 03 januari, 2018 | 10:56
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in Europese open-end beleggingsfondsen is in november wat teruggevallen nadat die in oktober wat was opgeveerd ten opzichte van de maanden augustus en september die een opvallende dip hadden laten zien. In november werd 40,6 miljard euro ingelegd tegen 45,6 miljard euro in oktober en 38,8 miljard in september.

Voor het jaar 2017 tot dusver staat de teller op netto 664 miljard euro en dat is een record voor de 11-maandsperiode. Kijken we uitsluitend naar de langetermijnfondsen, dan bedraagt de netto-instroom 546 miljard euro, waar het vorige record uit 2014 stond op 414 miljard euro.

Ook al is er voor de flow-count nog een maand te gaan, duidelijk is wel dat 2017 het jaar van de obligatiefondsen is. Tot dusver is daar dit jaar netto 270 miljard euro aan nieuw geld ingegaan. 

Ook allocatiefondsen deden het goed met 120 miljard instroom per 30 november en dat is beduidend meer dan de 35 miljard die het in 2016 in die periode wist binnen te halen.

Aandelenfondsen deden het ook goed, zij het in absolute zin duidelijk minder. Wel was de trend van belang, want na een lange periode van uitstroom keerde het tij en was er weer sprake van instroom: 98 miljard euro en daarmee is 2017 het beste jaar voor aandelenfondsen sinds 2013.

Wat november betreft springen de obligatiefondsen eruit met 23,6 miljard euro instroom, de beste maand sinds juli. Bij aandelenfondsen was sprake van slechts een geringe instroom met 2,2 miljard euro. 

Bekijk de fondsstromen per brede categoriegroep:

Fund Flows nov 2017 table 1 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

Bij de categorieën met de hoogste instroom gaan flexibele obligaties opnieuw aan kop, net als de voorafgaande maanden. Wederom is de sterke instroom in het Pimco GIS Income fonds de reden daarachter. Ook flexibele obligatiefondsen van BlackRock en JP Morgen haalden veel nieuw geld op, al was dat lang niet zoveel als het Pimco-fonds.

Opvallend is dat de bovenste helft van de top-10 geheel bestaat uit obligatiecategorieën. Op plek zes vinden we het enige aandelencategorie.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Fund Flows nov 2017 table 2 Cat Largest Inflows

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

De grootste uitstroom was, niet verrassend, te noteren bij een aandelencategorie: Global Large-Cap Blend Equity. Ook Global Large-Cap Value Equity zag veel geld wegstromen. Dat had een specifieke reden: deze wereldwijde aandelencategorieën hadden te lijden onder uistroom uit twee fondsen van Nordea.

Verder vallen de twee high yield obligatiecategorieën USD en Global op plek 2 en 3 op. Verderop in de top 10 vinden we ook nog EUR High Yield Bond. Deze uitstroom uit high yield kwam voor rekening van fondsen van Neuberger Berman, Axa en Muzinich. In de Global en European categorieën werden JPMorgan en Amundi het hardst getroffen. 

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Fund Flows nov 2017 table 3 Cat Largest Outflows

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

Pimco is opnieuw het fondshuis met de meeste instroom dankzij het Pimco Income fonds. De 3,95 miljard euro die dat fonds ophaalde was goed voor 80% van alle instroom bij Pimco in Europa. Het Pimco GIS Dynamic Multi-Asset Fund was met afstand een goede tweede, gevolgd door Pimco GIS Capital Securities Fund. Die drie plekken versterkten de positie van Pimco.

Amundi maakte een sprong naar plek 2 op de lijst dankzij zijn in Frankrijk gevestigde ultra-short term obligatiefondsen.

Bekijk hier de instroom per fondshuis:

Fund Flows nov 2017 table 4 Prov Largest Inflows

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Nordea boekte in november de meeste uitstroom. Dat kwam deels door de eerder genoemde global large-cap aandelenfondsen, maar deels ook door zijn global corporate bond fondsen.

Storebrand, sterk in Noorwegen en Zweden, duikt op op plek twee omdat zijn wereldwijde obligatiefondsen die tegen de Noorse kroon zijn gehedged geld zagen wegstromen.

Carmignac werd in november weer behoorlijk geraakt, net als in oktober. Het ging zelfs nog een stukje harder met de uitstroom: 1,1 miljard euro vloeide er weg uit de fondsen van de Franse aanbieder en dat is het hoogste in één maand sinds mei 2014. Eerder was vooral obligatiefonds Carmignac Sécurité het slachtoffer, in november verloor vooral Carmignac Patrimoine veel geld.

Bekijk hier de uitstroom per fondshuis:

Fund Flows nov 2017 table 5 Prov Largest Outflows

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

Door de maand na maand hoge instroom blijft Pimco GIS Income het grootste fonds. Dit fonds, dat een Silver rating heeft, weet dit jaar iedere maand zo'n 4 miljard euro aan te trekken en daardoor is het fonds het eerste dat door de grens van 50 miljard euro beheerd vermogen in één fonds heen wist te breken. 

Het M&G Optimal Income fonds, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, weet eveneens voor een reeks maanden op een rij sterke instroom te boeken. Daardoor staat het voor dit jaar tot dusver op een instroom van 4,9 miljard euro. 

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind november 2017:

Fund Flows nov 2017 table 6 Largest Funds

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Dit zijn de beste fondshuizen

- Dit zijn de beste beleggingsfondsen volgens Morningstar

- Fondsen met een Gold rating maken extra rendement

- Instroom in beleggingsfondsen trekt weer aan in oktober

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten